U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Krijgt u nog waar voor uw geld?

Ik ben af en toe enorm verbaasd over de recente ontwikkelingen in de financiële wereld. En dan met name bij de grootbanken. Onlangs las ik bij Fondsnieuws dat ABN Amro een groep beleggers heeft geïnformeerd over allerlei verstrekkende beperkingen van de dienstverlening. Ik kon mijn ogen eigenlijk niet geloven.
Het meest verbijsterende nieuws vind ik dat ABN Amro ervoor kiest, als het gaat om de uiterst belangrijke beleggingscategorie obligaties, alleen nog die op te nemen in de beleggingsportefeuilles die ‘voldoende kredietwaardig’ zijn. Investment grade dus. Dan kun je als particuliere belegger wel gelijk de witte vlag hijsen, om het eens met een vergelijking te zeggen. Na de recente renteverlaging van de ECB boek je als belegger op investment grade-obligaties van westerse landen en ondernemingen effectief ca. 1,6%. Rekening houdend met inflatie en vermogensrendementsheffing kom je dan negatief uit.

Kansrijke obligaties

Terwijl er obligaties zijn die wel kansrijk zijn als je als belegger een acceptabel rendement wilt boeken. Bijvoorbeeld high yield-obligaties. Of emerging market- en converteerbare obligaties. Door een optimale mix van dergelijke beleggingen, breed gespreid, kan wel een behoorlijk rendement binnen het obligatiegedeelte van de beleggingsportefeuille worden geboekt. Je komt dan richting de 4% effectief rendement.* Maar voor de cliënten van ABN Amro worden al deze categorieën van beleggingen binnenkort uitgesloten. Zij zijn vanaf dat moment veroordeeld tot de laagrenderende investment grade-obligaties.
 

Trackers

‘Zeer complexe producten’, zoals ABN Amro Leveraged ETF’s of Short ETF’s, maken ook geen deel meer uit van het assortiment dat de bank biedt. Hiermee doelt ABN Amro op de categorie trackers, en dan met name op de wat meer bijzondere varianten. Waarmee extra rendement kan worden geboekt, omdat er een hefboom in deze producten is ingebouwd. Of trackers waarmee kan worden ingespeeld op een koersdaling. Wij zullen dergelijke producten voor onze eigen cliënten niet dagelijks inzetten. Maar er zijn marktomstandigheden waarbij het zeer interessant is om deze producten te benutten voor sommige van onze cliënten.

Uitsluitend turbo’s

Een andere maatregel die ABN Amro in de brief aankondigt: als het om turbo’s gaat, worden alleen nog ‘producten uitgegeven door ABN Amro of RBS verkocht en niet van andere aanbieders’! Dat is natuurlijk ‘van de zotte’, om het maar eens straightforward te zeggen. Het kan namelijk heel goed zijn dat een speeder of sprinter (dat zijn soortgelijke producten als turbo’s, maar dan uitgegeven door andere financiële instellingen) in een bepaald geval interessantere specificaties en mogelijkheden bieden voor een bepaalde belegger. Je kunt het, vind ik, niet maken als bank om dan uitsluitend voor je eigen producten te kiezen.

Waar voor je geld

Ik snap de beperkingen die ABN Amro oplegt wel. Het is voor de bank makkelijker, overzichtelijker en goedkoper. Je moet je echter wel afvragen voor wie dat goed is. Vooral voor de grootbank zelf. Echter, niet voor de belegger. En dit is dan een voorbeeld van de beperkingen bij ABN Amro, maar bij andere banken horen we ook van toenemende beperkingen voor beleggers. En dat terwijl de meeste banken vanaf dit jaar extra kosten voor hun dienstverlening in rekening brengen. Je kunt je als cliënt dan ook terecht afvragen of je nog wel waar voor je geld krijgt. 

* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Martijn Meijer

  1. 09:30 03-11-2014 Alternatief voor obligaties
  2. 00:00 21-08-2014 Help! De rente gaat stijgen
  3. 17:15 30-06-2014 Krijgt u nog waar voor uw geld?
  4. 11:30 26-05-2014 Opties: een fantastisch instrument
  5. 09:30 24-03-2014 Beleggen met hoog rendement - Te mooi om waar te zijn?
NLD25 896,91 +6,26 +0,70%
AEX 900,06 +8,93 +1,00%
US30^ 38.854,63 +12,10 +0,03%
Nasd100^ 18.096,28 +6,75 +0,04%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl