U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Opties: een fantastisch instrument

Als ik particuliere beleggers spreek, merk ik nog vaak een zekere huiver voor het gebruik van opties binnen de beleggingsportefeuille. Ik vind het buitengewoon jammer dat opties vaak buiten beeld blijven bij particuliere beleggers. Omdat je er binnen zowel een offensieve als een defensieve beleggingsportefeuille veel profijt van kunt hebben.
Het is echt een gemiste kans voor particuliere beleggers om opties links te laten liggen binnen de beleggingsportefeuille. Offensieve particuliere beleggers kunnen door middel van opties met een beperkte inleg flinke winsten behalen. Daarnaast merk ik dat defensieve beleggers nogal eens denken dat opties niet binnen een defensieve portefeuille passen. Dat is echter een misvatting. Want er zijn verschillende manieren waarop opties binnen een defensieve portefeuille heel nuttig kunnen worden aangewend. 

Verzekering en extra cash

Defensieve beleggers die de laatste jaren mooie ‘papieren’ koerswinsten hebben geboekt, kunnen opties bijvoorbeeld gebruiken om die winst als het ware vast te klikken. Op die manier zijn ze beschermd als zich een forse koersdaling zou voordoen, maar profiteren ze wel als de beurzen verder oplopen. Daarnaast kan de defensieve belegger opties op een verantwoorde manier inzetten om extra cash te genereren. Zo hebben wij dit jaar in Geld & Beleggen een optiestrategie weergegeven op het aandeel Royal Dutch Shell, waarmee je op een vrij eenvoudige manier dit jaar een rendement van 8% kan boeken. Dat is in deze tijd van lage rente bepaald niet te versmaden.

Selecteren van de juiste opties

Ik zei al dat ik bij veel particuliere beleggers een zekere huiver voel bij het gebruik van opties. Dat begrijp ik ook wel, want je hebt tijd en voldoende kennis en ervaring nodig om opties optimaal in te zetten. Bij het selecteren van geschikte opties komt immers veel kijken. Er zijn heel veel verschillende opties genoteerd waaruit een keuze kan worden gemaakt. Het is dan van groot belang om de juiste opties te kiezen, om daarmee adequaat het gewenste doel na te streven. 

Banken

Helaas komen particuliere beleggers bij de banken wat dit betreft vaak ook niet aan hun trekken. De grootbanken ‘dirigeren’ particuliere beleggers steeds meer richting standaardproducten. Ik begrijp wel dat de grootbanken door alle turbulentie van de laatste jaren een andere richting zijn ingeslagen en hun personeelsbestand hebben ingekrompen. Maar jammer is het wel dat het voor beleggers bij de grootbanken bijna niet meer mogelijk is om met opties te werken.

Sparren over opties

Opties zijn een veelzijdig en fantastisch instrument. Zeker voor de meer defensief georiënteerde belegger. Die kan er risico’s mee limiteren, de beleggingsportefeuille optimaliseren en daarnaast een extra stukje cashflow nastreven. Als u met mij eens van gedachten wilt wisselen over hoe opties binnen uw beleggingsportefeuille nuttig kunnen worden aangewend, ben ik daar graag toe bereid. U kunt mij mailen naar m.meijer@wijs.nl.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Martijn Meijer

  1. 09:30 03-11-2014 Alternatief voor obligaties
  2. 00:00 21-08-2014 Help! De rente gaat stijgen
  3. 17:15 30-06-2014 Krijgt u nog waar voor uw geld?
  4. 11:30 26-05-2014 Opties: een fantastisch instrument
  5. 09:30 24-03-2014 Beleggen met hoog rendement - Te mooi om waar te zijn?
NLD25 897,52 +6,87 +0,77%
AEX 897,58 +6,45 +0,72%
US30^ 38.920,11 +77,58 +0,20%
Nasd100^ 18.073,29 -16,24 -0,09%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl