U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beleggen met hoog rendement - Te mooi om waar te zijn?

Het is een terugkerend fenomeen: prachtige aanbiedingen met verleidelijk mooie rendementen. Maar de ervaring leert vaak: als het rendement heel erg mooi is, is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Recent heb ik weer beleggers gesproken die het schip zijn ingegaan met scheepvaart-cv’s waarbij hoge rendementen waren beloofd. En dat is doodzonde.
Ik hanteer zelf altijd als adagium dat je heel alert moet zijn bij prachtige en gegarandeerde rendementen. Neem nu de beleggingen in Dubai van het inmiddels beruchte Palm Invest, waarbij gegarandeerde rendementen van 9% werden voorgespiegeld. Alle alarmbellen moeten dan afgaan. 

Scheepvaart-cv’s

Nu ging het bij Palm Invest om duidelijk malafide beleggingen. Bij scheepvaart-cv’s gaat het doorgaans om bonafide aanbieders. Maar ze geven wel nogal eens onrealistisch hoge voorbeeldrendementen en ze zijn niet altijd even volledig met het vermelden van de risico’s. Nu de scheepvaart het mondiaal weer erg moeilijk heeft, zoals blijkt uit de weer gedaalde Baltic Dry-index (die index geeft een beeld van de mondiale vrachttarieven voor scheepvaart), zijn de problemen niet van de lucht. Het Financieele Dagblad becijferde recent dat Nederlandse beleggers de afgelopen jaren honderden miljoenen euro’s hebben verloren met scheepvaart-cv’s, waarvan er flink wat failliet gingen. In totaal hebben Nederlandse beleggers miljarden euro’s gestoken in scheepvaart-cv’s. In Duitsland is de industrie voor gelijksoortige financieringsconstructies voor schepen (zogeheten kg’s) nog veel groter. Ook daar zijn veel van die kg’s in de problemen gekomen. Verschillende banken zijn daarom gestopt met scheepvaartfinanciering. Te riskant, vinden ze.

Grond en teakhout

Ook bij beleggen in grond en teakhout worden nogal eens onrealistisch hoge rendementen voorgespiegeld. Lange tijd werd er voetstoots van uitgegaan dat Nederlandse landbouwgrond wel tot bouwgrond zou worden ontwikkeld, met navenant prachtige rendementen als resultaat. Maar dat zijn geen zekerheden, zoals veel beleggers in grond gemerkt hebben de laatste jaren. De bouwwoede bij gemeenten is door de vastgoedcrisis immers voorbij. Bij teakhout is het vaak een ander verhaal. Het duurzame karakter van dergelijke beleggingen spreekt veel Nederlanders aan. Maar het is totaal ondoorzichtig hoe het beheer van de plantages plaatsvindt. Ook bij dit soort investeringen, onder meer GoodWood, hebben Nederlanders miljoenen verloren.

AFM

De ervaring leert dat de aanbieders van bovengenoemde beleggingen vaak niet onder toezicht van de AFM staan. Bij beleggingen en beheerders die wel onder toezicht van de AFM staan, weet je als belegger dat er bepaalde regels in acht moeten worden genomen. Ik sluit heus niet uit dat er beleggers zijn die mooie rendementen hebben geboekt met scheepvaart-cv’s, grond en teakhout. Maar daar staan duizenden Nederlanders tegenover die forse bedragen deels of volledig kwijt zijn geraakt met dergelijke investeringen. Ik snap ook dat de aanbiedingen van dergelijke beleggingen soms heel verleidelijk kunnen zijn. Vaak is de presentatie professioneel en zijn de beleggingen aansprekend. Maar het eindigt voor de belegger nogal eens in misère en een belegging die niets meer waard is. Wees daarom altijd alert als het voorgespiegelde rendement te mooi lijkt om waar te kunnen zijn!

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Martijn Meijer

  1. 09:30 03-11-2014 Alternatief voor obligaties
  2. 00:00 21-08-2014 Help! De rente gaat stijgen
  3. 17:15 30-06-2014 Krijgt u nog waar voor uw geld?
  4. 11:30 26-05-2014 Opties: een fantastisch instrument
  5. 09:30 24-03-2014 Beleggen met hoog rendement - Te mooi om waar te zijn?
NLD25 897,55 +6,90 +0,77%
AEX 900,06 +8,93 +1,00%
US30^ 38.913,11 +70,58 +0,18%
Nasd100^ 18.135,77 +46,24 +0,26%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl