U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Alternatieven voor lage rente

Obligaties die worden uitgegeven door de meest kredietwaardige landen en bedrijven, bieden momenteel nauwelijks rendement. Dat geeft bij veel beleggers problemen binnen het vastrentende deel van de beleggingsportefeuille, hoor ik meer dan eens. Maar er liggen toch kansen.
Nog steeds spreek ik veel beleggers die niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden die er zijn om ondanks de lage rente toch een degelijk rendement te boeken met obligaties en obligatiegerelateerde producten. Zo bieden de risicovollere high yield-obligaties nog steeds kansen. Maar dan moet, om de risico’s weer te beperken, wel op de looptijd van de obligaties worden gelet en is het daarnaast niet verstandig om alle eieren in één mandje te leggen. Spreiding is dus het devies. Wij hebben voor onze cliënten een prima en breed gespreid beleggingsfonds opgenomen (meer dan 100 uitgevende bedrijven, opererend in meer dan 25 verschillende bedrijfssectoren) van de Amerikaanse specialist in obligaties Muzinich: het Muzinich Short Duration High Yield Bond Fund.(I)
 

Hoog couponrendement

Het fonds van Muzinich richt zich op kortlopende hoogrentende obligaties, luidend in Amerikaanse dollars. Voornamelijk uitgegeven door Noord-Amerikaanse bedrijven, gewoonlijk met een kredietrating van BB/B (AAA is de hoogste waardering). De leningen die zijn opgenomen in het fonds hebben een laag renterisico door de zogeheten duration van 1-2 jaar (dat is vrij vertaald de looptijd tot het aflopen van de obligatie). Ze hebben daarnaast een hoog couponrendement, wat kenmerkend is voor high yield-obligaties. Het gemiddelde effectief rendement van de obligaties in portefeuille is circa 5,5%.* Bovendien is het mogelijk om een euro gehedgede versie van dit fonds te kopen, waardoor er geen valutarisico bestaat voor de belegger.

MKB-obligaties

De markt voor obligaties die worden uitgegeven door MKB-bedrijven groeit al een paar jaar. Vooral in Duitsland worden met regelmaat interessante obligaties uitgegeven door MKB-bedrijven. Wij volgen die markt en het actueel beursnieuws op de voet en hebben al verschillende obligaties opgenomen in de portefeuilles van onze cliënten. De gemiddelde rating van deze obligaties (ze hebben overigens niet allemaal een rating) is net onder investment grade. Het effectief rendement van deze obligaties ligt momenteel in de buurt van de 6%.

Absolute return

Een andere goede mogelijkheid binnen het obligatiegedeelte van de beleggingsportefeuille vormen zogeheten absolute return-fondsen. Dit zijn fondsen van aanbieders als Threadneedle en Goldman Sachs die met verschillende strategieën op de rentemarkt onder alle marktomstandigheden een positief en gestaag rendement trachten te boeken.(I) Al met al is rendement maken binnen obligatiegedeelte van de portefeuille moeilijk maar niet onmogelijk.

(I) Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik klik hier >> Wijs & van Oostveen heeft ten behoeve van haar cliënten posities in besproken fondsen.
* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Martijn Meijer

  1. 09:30 03-11-2014 Alternatief voor obligaties
  2. 00:00 21-08-2014 Help! De rente gaat stijgen
  3. 17:15 30-06-2014 Krijgt u nog waar voor uw geld?
  4. 11:30 26-05-2014 Opties: een fantastisch instrument
  5. 09:30 24-03-2014 Beleggen met hoog rendement - Te mooi om waar te zijn?
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl