U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Pas op met beleggen in grond

In april dit jaar kwam de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een waarschuwing aan consumenten voor de risico’s die verbonden zijn aan beleggingen in grond. Er wordt door de aanbieders van grondbeleggingen vaak een te positief beeld geschetst.
In het verleden werd landbouwgrond in Nederland vaak aangeboden met de gedachte dat als gemeentes die grond zouden aankopen om er vastgoed op te ontwikkelen, de prijs vele malen hoger zou worden. Door de malaise op de vastgoedmarkt is de kans hierop sterk verkleind.

De AFM signaleert dat er momenteel in Nederland door grondaanbieders vooral landbouwkavels in Nederland en in Oost-Europa worden aangeboden. Dit gebeurt onder meer via opvallende advertenties in landelijke dagbladen en op internet. Soms wordt over deze grondbeleggingen gesproken als alternatief voor een spaarrekening. Maar de AFM vindt het bepaald geen geschikt alternatief. In een reactie roept de AFM consumenten op ‘om goed onderzoek te doen als ze overwegen te beleggen in grond’.

Landbouwgrond

Er is wel een trendje momenteel als het gaat om beleggen in grond: landbouwgronden in onder meer de VS. Daar zijn de grondprijzen de laatste jaren in sommige regio’s wel wat gestegen, mede onder invloed van de stijgende graanprijzen. Maar Detlef Schön van de Duitse vermogensbeheerder Aquila vindt Australië, Uruguay, Chili en Colombia eigenlijk meer interessante landen om te investeren in landbouwgrond. Beleggen in grond in dergelijke landen is natuurlijk wel uiterst specialistisch werk.

Beleggen in Europese landbouwgrond vindt Schön al weer veel ‘linker’. Schön: “De prijzen in Europa reflecteren de Europese landbouwsubsidies. Heel riskant. Want blijven die bestaan? Beleggen in Europese grond is leuk voor miljonairs die hun vrienden mee op jacht willen nemen. Grond is een langetermijninvestering. Dan wil je niet afhankelijk zijn van subsidies.” En het directe pachtrendement is laag, zegt Schön: circa 0,5%.

Stefan Baecke, topman van het Rabo Farm Fund, dat voor institutionele partijen belegt, stelt dat je als belegger in grond hoe dan ook een lange adem moet hebben. “In het algemeen moet je rekening houden met lange looptijden: 10 tot 15 jaar. Gedurende die looptijd kun je een gemiddeld rendement behalen tussen de 6 en 11%.* ’’Maar daarvan is slechts 3% voor de directe opbrengsten, de rest is de eventuele waardestijging van de grond die het gevolg is van de hogere productiviteit. En die hogere productiviteit en eventuele waardestijging moet je dan als grondbelegger nog maar helemaal afwachten. Er zijn inderdaad geschiktere alternatieven voor een spaarrekening te vinden, daarin kunnen we de AFM alleen maar gelijk geven.

* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Martijn Meijer

  1. 09:30 03-11-2014 Alternatief voor obligaties
  2. 00:00 21-08-2014 Help! De rente gaat stijgen
  3. 17:15 30-06-2014 Krijgt u nog waar voor uw geld?
  4. 11:30 26-05-2014 Opties: een fantastisch instrument
  5. 09:30 24-03-2014 Beleggen met hoog rendement - Te mooi om waar te zijn?
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl