U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Hoe werkt een ETF nou echt!?

Herhaaldelijk krijg ik vragen van (aspirant)beleggers over de werking van ETF’s, Exchange Traded Funds. Hoewel ik ETF’s een van de veiligste beleggingsmogelijkheden vind, is het toch raadzaam wel goed te begrijpen waarin u belegt. Daarom nog een keertje de vijf meest voorkomende ETF-vragen.

Wat is een ETF?

 
Zoals bovenstaand al vermeld, een ETF is een Exchange Traded Fund, een fonds dat op een beurs verhandeld wordt. Marketmakers onderhouden de markt in een ETF, net zoals zij dat doen in aandelen, opties en andere beleggingsinstrumenten. ETF’s worden ook wel trackers genoemd, indexvolgers beter gezegd. Een ETF volgt een bestaande index zo nauwkeurig mogelijk. Die index kan bijvoorbeeld de AEX zijn, de S&P500 of de Dow Jones. Maar er zijn tegenwoordig ook ETF’s die de prijs van grondstoffen volgen, of goud, of vastgoed. Inmiddels is er voor elke beleggingscategorie wel een ETF te vinden. 
 

Wie bepaalt de samenstelling van een ETF?

De samenstelling wordt door de uitgevende partij bepaald. U als belegger bepaalt natuurlijk zelf in welke ETF u belegt. ETF-uitgevers hebben niet alleen ETF’s gemaakt die indices volgen, maar hebben bijvoorbeeld ook zelf indices samengesteld, zoals een wereldaandelenfonds, of een grondstoffenindex, die zo nauwkeurig mogelijk gevolgd wordt. In wezen kunt u tegenwoordig in alle beleggingscategorieën beleggen via ETF’s.
 

Waarom kost een ETF een stuk minder dan een beleggingsfonds?

De kosten voor het beleggen in een ETF zijn meestal 0.2-0.5% per jaar. Beleggingsfondsen zitten vaak rond de 1-2% per jaar. Het verschil kan worden verklaard door het verschil tussen actief en passief beleggen. Actieve fondsen zijn ‘actief’ aan het beleggen op de beurs, en dat kost geld. De fondsbeheerder(s), transactiekosten, in- en uitstappen, het zijn allemaal bijkomende kosten. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de kans dat actieve fondsen beter presteren dan de ‘markt’ niet groter is dan 20-25%. 
 
Passieve fondsen beleggen daarom uitsluitend in de ‘markt’ zelf, zonder de markt te slim af te willen zijn. Met de markt wordt bedoeld de aandelenbeurs in zijn geheel, vaak weerspiegeld in een belangrijke, wereldwijde index als de S&P500, de grootste Amerikaanse index, of de MSCI-World index, de grootste wereldwijde beursindex. Omdat een passief fonds slechts één keer hoeft in te stappen, dus weinig transacties doet en geen fondsbeheerder hoeft te betalen, zijn ze veel goedkoper. De kostenfactor is, vooral op de lange termijn, van groot belang voor het totale rendement. 
 

Wat is het grootste risico van een ETF? 

Hoewel ETF’s een gevoel van veiligheid oproepen door hun goede spreiding en lage kosten, moet u niet vergeten dat ook een ETF marktrisico loopt. U kunt nog zo goed gespreid beleggen, als de totale markt omlaag gaat, zoals in 2003, gaan ook de ETF’s mee omlaag. Daarnaast is er in sommige gevallen nog het tegenpartijrisico:
  • Als de ETF-uitgever zijn eigen aandelen uitleent aan andere marktpartijen 
  • Als er geen fysieke replica wordt toegepast maar de index bijvoorbeeld gevolgd wordt door middel van derivatencontracten met een commerciële bank.
Kijk dus altijd even of de uitgever van de gewenste ETF dit soort risico’s wel of niet uitgesloten heeft.
 

Kan ik altijd in- en uitstappen in ETF’s?

Ja, dat kan. ETF’s worden op dezelfde wijze verhandeld als aandelen. Er is altijd een notering en er is altijd een tegenpartij waarmee u kunt handelen. Dit in tegenstelling tot beleggingsfondsen, die vaak eenmaal per dag verhandeld worden tegen een van tevoren vastgestelde waarde, de Net Asset Value. Er is ook geen minimumbedrag vereist, u kunt met elk gewenst bedrag instappen. 
 
Mocht u meer informatie willen over ETF’s of andere financiële instrumenten, dan kunt u altijd contact opnemen via mijn website, of info@inbergfinancialcontent.nl. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Nico Inberg

  1. 09:00 02-06-2014 Hoe werkt een ETF nou echt!?
  2. 09:00 24-02-2014 KPN: blijf aan de lijn
  3. 15:45 12-12-2013 Ziggo: Een groot succesverhaal
  4. 10:30 14-11-2013 Waarom ETF’s zo populair zijn in de VS
  5. 09:00 18-09-2013 Spannende week voor beurs en economie!
NLD25 898,21 +7,56 +0,85%
AEX 898,27 +7,14 +0,80%
US30^ 38.955,60 +113,07 +0,29%
Nasd100^ 18.080,79 -8,74 -0,05%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl