U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

ETF’s onder de motorkap: ESG Vastgoed

De ene ETF is de andere niet. Dat blijkt ook bij vastgoedbeleggingen. Er is nu een groene variant op de markt. De verschillen met de traditionele index zijn klein, maar dat kan verschuiven.

Het indexbeleggen staat voor transparantie, eenvoud en lage kosten. Dat klopt 100%, zeker in vergelijking tot veel andere beleggingsproducten. Maar uiteindelijk blijft indexbeleggen ook beleggen, oftewel keuzes maken en blijven maken. Want uit welke index of mandje van indexen stel je je portefeuille samen?

Was het maar zo simpel dat je een index kan kopen, in de kast kan leggen om het er over 15 jaar weer uit te halen met een gegarandeerd rendement. Ja, je koopt de markt, dus je hebt een marktconform rendement, maar welke markt past bij jou als belegger, in welke valuta koop je je brood en is het bijvoorbeeld verstandig om het risico naar einde looptijd (jouw beleggingshorizon) af te bouwen?

Wanneer je keuzes maakt is het zaak om te weten wat je koopt: kijk onder de motorkap!

ESG Vastgoed ETF

Vastgoedbeleggingen kenmerken zich door een relatief hoge dividenduitkering en de inflatiebestendigheid: twee kenmerken die onlosmakelijk verbonden zijn bij de huidige marktomstandigheden.

In een goed gespreide portefeuille en met het vooruitzicht dat de rente nog langere tijd laag blijft kan vastgoed dan ook zeker een plaats hebben in een beleggingsportefeuille.

Onlangs is BNP Paribas met een nieuwe Europese vastgoed ETF gekomen (LU2008763935), die er een ‘groen’ sausje over de traditionele index heeft gedaan. Er is al een ETF op de markt die de EPRA NAREIT Developed Europex ex-UK-index volgt (onder andere SPDR ETF, met ISIN-code IE00BSJCQV56).

En nu is de ‘green’-variant op de markt gekomen. Dit sluit naadloos aan bij de trend. Wanneer we de traditionele EPRA-index vergelijken met de nieuwe groene variant, zien we vrijwel geen verschil. De verschillen in belangen zijn slechts met een vergrootglas te vinden.

Natuurlijk kan dat in de toekomst verschuiven. Want ook een indexbelegging is geen statische belegging. Periodiek wordt een index herwogen en in het geval van een ‘groene’ index worden er nog eens extra criteria meegenomen voor de portefeuillesamenstelling en verhoudingen. Maar zoals gezegd, op dit moment nog nauwelijks verschil.

Toegevoegde waarde?

De vraag naar het groene sausje is groot, de markt schreeuwt om duurzame beleggingen. Het belegd vermogen in duurzame ETF’s en andere beleggingsproducten groeit hard.

De groeicijfers kunnen wel op verschillende manieren uitgelegd worden. Een groot deel van de onstuimige groei komt door vervangingsinvesteringen; dus in dit geval van de traditionele index naar de groene index. Want de keuze is makkelijk, wanneer de portefeuillesamenstelling vrijwel gelijk is en de kosten niet hoger zijn, dan smoelt een ‘groene’ belegging toch beter?

Voor de uitgevende instelling is dit een marketingconcept, maar voor de belegger wel een garantie dat er naar de toekomst toe een portefeuille staat die rekening houdt met de maatschappelijke normen.

Tjerk Smelt

Tjerk Smelt publiceert over uiteenlopende beleggingsvraagstukken met specifieke aandacht voor indexbeleggen (ETF’s).

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de beleggingsportefeuille van de auteur. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Tjerk Smelt

 1. 08:50 25-11-2019 ETF’s onder de motorkap: ESG Vastgoed
 2. 09:56 30-08-2019 Wie wil er nog financials?
 3. 09:49 12-07-2019 Shell uit de AEX
 4. 17:00 27-06-2019 Hittegolf op de beurs
 5. 09:02 14-06-2019 Obligatie ETF’s gevaarlijk?
NLD25 923,57 -0,81 -0,09%
AEX 924,78 -3,41 -0,37%
US30^ 38.809,80 0,00 0,00%
Nasd100^ 19.948,30 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 25-06 Envipco Holding NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 2. 25-06 Cenergy Holdings SA
  notering ex-dividend
 3. 25-06 Viohalco SA
  notering ex-dividend
 4. 25-06 Titan Cement Company SA
  notering ex-dividend
 5. 26-06 Gimv Investeringsmaatschappij Voor Vlanderen NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl