U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Inspelen op de handelsoorlog

Wat doen bedrijven om zich te wapenen tegen de gevolgen van de handelsoorlog? Dat wil een belegger natuurlijk graag weten. Het nadeel is dat iedereen zich afvraagt welke richting het op zal gaan. Is Vietnam een aantrekkelijk alternatief?

Wikken en wegen

De aanhoudende handelsperikelen zorgen ervoor dat veel internationaal opererende bedrijven wikken en wegen als het gaat om de productieplaats van goederen. Het kan letterlijk nog alle kanten op. Dat maakt het lastig om zomaar productie te verhuizen van het ene naar het andere land. Als het gaat om het verhuizen van productie vanuit China naar een ander land, dan wil je behoedzaam te werk gaan. China is immers een snel groeiende consumptiemarkt. En buitenlandse bedrijven die in China produceren, doen dit ook om een soort van ‘garantie’ te behouden om aan Chinese consumenten te mogen verkopen. 

Grote verschuiving gaande

Enkele analisten van Société Générale Cross Asset Research zijn na grondig onderzoek van mening dat er al een grote verschuiving gaande is van China naar andere productielanden. Naast Vietnam, profiteren Taiwan, Korea, Mexico en verrassend genoeg ook Duitsland nu al van de handelsoorlog. Veel heeft het nog niet om het lijf. En dat is logisch. De handelsbesprekingen kunnen immers morgen leiden tot een overeenkomst. Zodra de overeenkomst een feit is, zullen de investeringen verder versnellen. 

Niets naar de VS

Opvallende conclusie is dat vooral datgene wat Trump beoogt, juist niet gebeurt. Het aantal bedrijven dat met de productie terugverhuist naar de VS is nihil. De roep van Trump om productie terug te halen helpt eigenlijk alleen maar de Amerikaanse belastingdienst (belastingtarief) en Aziatische landen omdat daar extra of nieuwe productie naartoe verhuist. De Amerikaanse consument is uiteindelijk de dupe van handelstarieven. Prijzen gaan immers omhoog.

Meer omringende landen aantrekkelijk

Als belegger kun je er min of meer van uitgaan dat, bij grote veranderingen, internationale ondernemingen keuzes maken die goed zijn voor hun eigen omzet- en winst. In dit geval lijkt een (gedeeltelijke) verhuizing van productie naar de omringende Aziatische landen een slimme zet. Enerzijds gezien de handelsoorlog en alle onzekerheden. Anderzijds omdat productie gewoon ook goedkoper gerealiseerd kan worden in de omringende landen. Ongetwijfeld zouden de economieën van dergelijke landen daar toch al van profiteren. De handelsoorlog leidt naar mijn idee tot een versnelling van dit proces. Een aantal landen spreekt tot de verbeelding. Vietnam, Thailand, Maleisië, de Filipijnen en Indië kunnen zeker verder profiteren van de handelsoorlog. 

Vietnam winnaar

Toch lijkt Vietnam er uit te springen als winnaar in meerdere scenario’s. Daarom zien wij zien vooral Vietnam als een aantrekkelijk land. De belastingdruk is relatief laag en er zijn handelsovereenkomsten met meerdere regio’s en landen. Het land kent bovendien een prima infrastructuur, de mensen zijn redelijk tot goed opgeleid én de ervaringen van internationale bedrijven die er al langer opereren zijn positief. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op de aandelenbeurs die het voor beleggers interessant maken om te beleggen. Wat zijn de mogelijkheden om te beleggen in Vietnam? Veel keuze is er niet. Ik zet er graag een drietal op een rij.

Actief beleggingsfonds

Wie een belegging zoekt waarbij specialisten actief beleggen, dan is het TCM Vietnam High Dividend Equity een aantrekkelijk alternatief. Deze Nederlandse beleggers streven naar een hoog dividend rendement (van +/- 4% per jaar) in combinatie met vermogensgroei. In de fact sheet van het fonds (gegevens van 31 juli jl.) zien we een lopende kostenfactor van 2,84% waarvan 1,5% management fee en 10% prestatie fee. Op 31 juli realiseerde het fonds een resultaat van 9,54%. Dit lezen we ook op de site van Morningstar dat het fonds 3 sterren geeft. De beleggingsspecialisten van TCM staan overigens bekend om het maken van keuzes die zijn gebaseerd op degelijk fundamenteel onderzoek. 

Passieve trackers

Wie het geen probleem vindt om in een passieve tracker te beleggen kan kiezen uit twee verschillende trackers. Zo kom ik een Amerikaanse tracker tegen. Dit is de Van Eck Vector Vietnam ETF. De tracker heeft een rendement van 9,69% tot 31 juli van dit jaar. Deze tracker is in Amerikaanse valuta en op Amerikaanse tijden te verhandelen. Op het eerste gezicht lijkt dit een van de meest gespreide trackers te zijn. De kosten bedragen op jaarbasis 0,68%. Een groot voordeel is dat deze tracker ‘fysiek’ is. Dit houdt in dat de belegger ook daadwerkelijk belegt in de onderliggende aandelen. Wel een veilig idee. 

Synthetische tracker

Dit laatste geldt niet voor de Xtracker FTSE Vietnam Swap Ucits ETF 1C van DWS. Deze realiseert het rendement door middel van een ‘swap’ met een investeringsbank dat de belegger een rendement geeft van de index minus kosten. We noemen dit een synthetische tracker. Morningstar geeft op 31 juli 2019 een rendement van 12,87% in Amerikaanse dollars. Het grote verschil lijkt te zitten in de weging van de afzonderlijke bedrijven. De kosten van deze tracker liggen met 0,85% per jaar iets hoger dan de Van Eck tracker. Het voordeel is wel dat dit een herbeleggende tracker is. Het dividend wordt opnieuw geïnvesteerd. De tracker is niet geschikt voor de inkomstenbelegger, maar juist wel voor de groeibelegger.

Bovengemiddeld groeipotentieel Vietnam

De ontwikkelingen en gevolgen van een handelsoorlog zorgen ervoor dat er kansen ontstaan voor de omringende landen als alternatief voor China als productieland. Een van de meest voor de hand liggende alternatieven blijft wat mij betreft Vietnam. Ongeacht de uitkomsten van de handelsoorlog is Vietnam ook een aantrekkelijke aanvulling voor de belegger. Het is namelijk belangrijk om te beleggen in een land dat zonder handelsoorlog ook een bovengemiddeld groeipotentieel kent. Mochten China en de VS uiteindelijk de grootste vrienden worden, dan is Vietnam nog steeds een aantrekkelijk alternatief. Beleggen in Vietnam is mogelijk. Het is te risicovol om individuele keuzes te maken. Je bent als belegger daarom min of meer gedwongen om een fonds of tracker te kiezen.  

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

 1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
 2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
 3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
 4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
 5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 923,57 -0,81 -0,09%
AEX 924,78 -3,41 -0,37%
US30^ 38.809,80 0,00 0,00%
Nasd100^ 19.948,30 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 25-06 Envipco Holding NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 2. 25-06 Cenergy Holdings SA
  notering ex-dividend
 3. 25-06 Viohalco SA
  notering ex-dividend
 4. 25-06 Titan Cement Company SA
  notering ex-dividend
 5. 26-06 Gimv Investeringsmaatschappij Voor Vlanderen NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl