U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Alphabet, een belegging met impact

Het aandeel Google (Alphabet) kom je helaas niet zo vaak tegen in traditionele beleggingsportefeuilles. Jammer, want met ruim 300% koersrendement sinds juni 2007 en een omzet van maar liefst 100 miljard dollar blijkt het een wereldtopbelegging te zijn. Tijd om eens een korte vlucht te maken over deze bijzondere onderneming die ooit in een garage werd opgericht.

Gedaanteverwisseling

Op mijn vraag wat beleggers van Google vinden, hoor ik heel vaak dat beleggers het teveel een advertentiebedrijf vinden, sommigen vinden het aandeel te duur. Als ik doorvraag, merk ik eigenlijk dat niet veel beleggers echt bekend zijn met alle activiteiten van de onderneming. Laat staan dat zij weten wat de gigantische impact (potentie) ervan is. 

Ik geef het toe, Alphabet is niet de meest gemakkelijk te doorgronden onderneming. Toch levert het al decennia lang een bovengemiddeld koersrendement. Inmiddels heeft de onderneming een holdingstructuur met de naam Alphabet waaronder alle bedrijven afzonderlijk acteren. Een leuk detail is overigens dat alle letters van het alfabet daaronder gaan hangen. In ieder geval krijgen we steeds meer bevestiging dat de recente gedaanteverwisseling van Google bijdraagt aan een verbetering van de prestaties van afzonderlijke delen. Zo slaagde Alphabet er wederom in om de markt en veel analisten te verslaan tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Wat is daar toch iedere keer de reden van? Waarom blijft Alphabet een aandeel met potentie?

Som der delen

De onderneming veranderde in 2015 van structuur. Achteraf gezien een briljante zet. Google nam bankvrouw Ruth Porat van Morgan Stanley aan als CFO. Deze vriendelijk ogende dame heeft binnen de mannenwereld van ontwikkelaars, bits and bites ‘cijfermatige en organisatorische bergen’ verzet. Zij is er in korte tijd in geslaagd om van de bijzondere onderneming een straks geleide som der delen te maken. 

We spreken inmiddels van een omzet van meer dan 100 miljard dollar per jaar en een groei van nog steeds boven de 20% op jaarbasis. Alphabet verdient jaarlijks zo’n 20 miljard dollar. Veel van de inkomsten komen uit advertenties en de software en hardware producten. Een klein gedeelte wordt verdiend aan diverse andere activiteiten. 

Daadkrachtig management

Het sterke management is niet te beroerd om verschillende dingen openlijk uit te proberen. Naast de drastische aanpassing van de structuur is de Google Glass daar een sprekend voorbeeld van. Achteraf kunnen we zeggen dat dit ‘Googleiaans’ mislukt is. Het vergt buitengewone managementvaardigheden om mislukkelingen tijdig in te zien en vervolgens ook af te kappen. “Beperk je verliezen!”

Enorme productenlijn

Wat doet Google dan precies en wel met succes? Hoewel de wortel van de onderneming ligt in de zoekmachine, is de lijst met producten en diensten inmiddels eindeloos groot aan het worden. Veel van deze diensten worden ook niet met heel veel bombarie op de markt gebracht. Dat geldt ook vaak voor de technische verbeteringen ervan. 

Hoe dan ook. De omvang van de ‘moeder’ met alle kennis van data zorgt ervoor dat veel dan ook slaagt. Google Search, Nest Cam, Calico, Gmail, Google Maps, Google Translate, YouTube, Android, Google Aio, Pixel Smartphone, Home Assistant en de zelfrijdende auto Waymo. De lijst is veel langer, maar dit zijn de meest in het oog springende merken die meteen de veelzijdigheid van de onderneming weergeven. 

YouTube van waarde

Het scharen onder de naam Google doet een aantal van dit soort TopMerken geen recht. Neem YouTube. Vandaag de dag worden er dagelijks wereldwijd meer dan vijf miljard video’s via YouTube bekeken. De gemiddelde bezoektijd is gegroeid naar 40 minuten per keer. En dan te weten dat de meeste bezoekers zeer jong zijn. Ook mijn jongste dochter kijkt meer filmpjes via YouTube dan dat zij tv kijkt. Dit maakt YouTube als content leverancier een onderdeel van onschatbare waarde. Net als YouTube zijn veel andere diensten van Google – we spreken in dit artikel graag over de holding Alphabet Inc. - niet langer uit ons bestaan weg te denken. 

De zelfrijdende Waymo

Een andere bijzondere ontwikkeling is Waymo, de zelfrijdende auto. Volgens Morgan Stanley kan dit wel eens een hele grote goudmijn voor Google gaan worden. De zakenbank heeft het nu al over een spin-off kandidaat die in 2030 zo’n 70 miljard dollar waard kan worden. Ik denk dat de bank conservatief is in haar aanname.

Integere doorontwikkeling

Wat mij opvalt is dat de onderneming zo rustig is in haar communicatie. Dit geldt voor innovatieve productlanceringen, maar zeker ook voor de aanhoudende technische verbeteringen aan bestaande producten die de onderneming blijft doorvoeren. Knap! En dat draagt naar mijn idee bij aan toekomstige aandeelhouderswaarde, want veel verbeteringen maken het voor de gebruiker prettig om nog eens terug te komen. En ondertussen leert Google meer van onze gewoonten en gebruiken, interesses en wensen. Via Google AdWords wordt de waarde van deze kennis optimaal uitgepond. 

Regionale databeperking 

De zoekmachine en advertenties zijn nog altijd de ziel van de onderneming. De grootste datareus ter wereld koppelt de informatie aan elkaar, gebruikt het vervolgens slim in diverse producten en diensten. Deze kennis maakt de mogelijkheden voor de toekomst nog net niet oneindig. De enige rem lijkt te zitten in de begrenzing van werelddelen waar overheden Alphabet en haar diensten buitensluiten. Vooral China en India kunnen Google nog concurrentie bieden.

Koopwaardig

Alphabet heeft bewezen dat de nieuwe organisatiestructuur bijdraagt aan een nog betere slagkracht van de afzonderlijke onderdelen. De omzet- en winstprestaties dwingen veel financieel analisten tot een opwaartse bijstelling van projecties. Vreemd, want deze investering heeft al ruimschoots bewezen dat het op termijn aanhoudend bijdraagt aan vermogensgroei. De aanhoudende focus op onderzoek en ontwikkeling maken van Google een winnaar. Dat vinden wij ook terug in de resultaten en in producten zoals Home Assistant en de Waymo. Wat mij betreft is dit aandeel nog lang niet te duur en ben je als belegger zeker niet te laat om het te kopen. Alphabet hoort thuis in de WereldTopSelectie dat op zwakke beursdagen wordt gekocht.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 880,05 +10,28 +1,18%
AEX 882,63 +12,36 +1,42%
US30^ 38.211,61 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 29-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 29-04 Akzo Nobel NV
    notering ex-dividend
  3. 29-04 Heineken NV
    notering ex-dividend
  4. 29-04 Heineken Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 29-04 Koninklijke Philips NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl