U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Microsoft beschikt over het juiste ‘DNA’

Met een jaarlijkse omzet die gestaag richting 100 miljard dollar groeit, behoort Microsoft tot een van de grotere solide ondernemingen ter wereld. De recente kwartaalcijfers maakten indruk. Naast een behoorlijke prestatie blijft er zelfs zicht op verdere groei.

Topspeler op meerdere fronten

Was het ooit software wat bij Microsoft de klok sneller deed slaan. Met de overnames van giganten als Skype, Nokia, LinkedIn en Mojang (Minecraft) is Microsoft tegenwoordig op meerdere fronten aanwezig als een niet meer te onderschatten topspeler. Na de enigszins tegenvallende overname van Nokia heeft het nieuwe ‘management’ enkele jaren geleden besloten om een aanzienlijke transitie te ondergaan. En dat niet zonder succes.

Het belang in Nokia werd in 2015 volledig afgeschreven. Daarnaast is de cloud-dienst omgevormd tot OneDrive, kocht de onderneming het inmiddels bekende MineCraft, werd de eerste pc onder het merk ‘Surface’ (hardware) op de markt gebracht en werd Windows 10 als platform voor alle diensten in het leven geroepen. Deze set aan maatregelen moest de trendmatig afnemende verkoop van softwarepakketten een halt toeroepen. Inmiddels verkoopt Microsoft haar software nu vooral via de ‘cloud’. In deze markt maakt Microsoft met ‘Azure’ een sterke inhaalslag. Azure is vandaag de dag groter dan concurrent Google. 

Gemak voor eindgebruiker geld waard

Deze transitie heeft inmiddels meerdere voordelen die in aandeelhouderswaarde zijn uit te drukken. De eindgebruiker hoeft niet meer na te denken over versiebeheer of onderhoud. De software blijft met een abonnement altijd up-to-date. Ook hoeft de steeds omvangrijker wordende hoeveelheid software niet langer meer daadwerkelijk op de pc aanwezig te zijn en is de gebruiker niet langer meer afhankelijk van één werkstation (Office365). 

Naast deze voordelen zijn er ook voor Microsoft praktische voordelen, zoals monitoring, beveiliging én noodzakelijk onderhoud dat via de ‘cloud’ centraal kan worden geregeld. Daarnaast verkoopt Microsoft producten die via de bestaande verkoopkanalen als ‘erbij’ (cross selling) kunnen worden verkocht. Bijkomend voordeel is de hoge marge die Microsoft hierop realiseert. Niet voor niets verloopt deze slimme omschakeling daarom sneller én voorspoediger dan was gepland. In dat segment zien we verdere groei van omzet en winst in de komende jaren. 

Beter zicht biedt rust

Dit nieuwe distributiemodel kent ook een groot voordeel voor de belegger. Het biedt beter zicht op de omvang van toekomstige omzet- en winstgroei. Dat is veel beleggers een premie waard. Daarbovenop komt nog een verwachte toegevoegde waarde vanuit de integratie van het onafhankelijk opererende LinkedIn (2016) én de nu al succesvolle Windows 10.

Wereldmarktleider met koerspotentie

Microsoft is een koopwaardig aandeel voor de langere termijn. De onderneming heeft aangetoond dat het over het juiste ‘DNA’ beschikt om een wereldleider te worden. Inmiddels is duidelijk dat na een behoorlijke transitie Microsoft tot de top blijft behoren. 
Met een breed productsegment is de onderneming wereldwijd uitstekend gepositioneerd voor verdere groei. Ik ben nieuwsgierig naar de ontwikkelingen die de onderneming gaat toepassen met de integratie van LinkedIn. 

Een aantrekkelijk en duurzaam dividendbeleid in combinatie met een bijna doorlopend inkoopprogramma (40 miljard dollar vanaf september 2016) van eigen aandelen geeft in mijn ogen extra comfort in tijden dat negatief sentiment op de beurzen toeslaat. ‘Koop op zwakke dagen.’ 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 880,05 +10,28 +1,18%
AEX 882,63 +12,36 +1,42%
US30^ 38.211,61 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 29-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 29-04 Akzo Nobel NV
    notering ex-dividend
  3. 29-04 Heineken NV
    notering ex-dividend
  4. 29-04 Heineken Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 29-04 Koninklijke Philips NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl