U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Waar is hier de nooduitgang?

De Engelsen hebben gekozen. In het gehele land is niet genoeg tomatensap voorhanden om de ‘hangover’ die nu voortduurt, te verzachten. Het land lijkt in totale chaos te verkeren. Niet alleen de bevolking, de politiek, maar ook regio’s als Schotland en Noord-Ierland zijn sterk verdeeld. Wat nu? Is er nog een weg terug? En wat kun je doen om je vermogen te beschermen?

Politiek is lamgeslagen

Die verdeeldheid zal naar mijn idee gaan leiden tot nog meer chaos en het bekende ‘Pieten-spel’. Binnen de Labour partij heeft dit al geleid tot slachtoffers. Dezelfde stoelendans vindt plaats bij de conservatieven. Niet alleen staat ‘rijk’ tegenover ‘arm’, ook de jonge generatie staat tegenover de generatie van de babyboomers. Logisch, want van de tien mogelijkheden is de uitkomst van alle tien onzeker.

‘Schotse’ uitweg

Naar mijn idee kunnen de Schotten wel eens uitkomst bieden. Afgelopen donderdag koos een meerderheid van de Schotse bevolking tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de eurozone. Nog niet zo lang geleden was er een referendum in Schotland over de onafhankelijkheid. Dit heeft het net niet gehaald. De Engelsen hadden namelijk wat concessies gedaan. U begrijpt het al: de ‘koppige’ Schotten zijn niet blij met uittreding. Daar ligt wel een kans voor een uitweg uit deze misère.  

Devolution Act 

De Schotse regering onderzoekt nu de mogelijkheid voor een nieuw referendum met als inzet onafhankelijkheid en aansluiting bij de EU. Tegelijkertijd kijken juristen naar de Devolution Act. In deze act heeft de Schotse regering een volmacht gegeven aan het parlement van het Verenigd Koninkrijk. 

Dit geldt ook voor Wales, Noord-Ierland en Londen. Binnen deze act moeten beslissingen met fundamentele en bijzonder ingrijpende gevolgen toestemming krijgen van het ‘Schotse parlement’. Wie voor een Brexit stemde, heeft waarschijnlijk niet gewild dat de Schotten met al hun oliereserves uit het Verenigd Koninkrijk zouden stappen. Dit wordt een interessant spel. 

Duidelijkheid gewenst

Tegelijkertijd is het voor de financiële markten van belang dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over het tijdpad en de te nemen stappen. Ook zullen Centrale Banken concreet moeten maken wat zij met steun aan het financiële systeem bedoelen. De banken hebben het in deze chaos namelijk zwaar, maar zijn wel cruciaal. 

In ieder geval is duidelijk dat deze week een EU-top plaatsvindt. Dinsdag 28 en vooral woensdag 29 juni zullen daarom voor de financiële markten van groot belang kunnen zijn. De leiders van de eurozone sturen aan op snelle uittreding. De Britten willen dit zolang mogelijk uitstellen. Ik ben benieuwd. 

Wat te doen?

Voor u als belegger is het lastig varen in dit soort omstandigheden. Helemaal niets doen is ook geen optie. De geschiedenis leert ons dat in dit soort paniek er ongetwijfeld kansen gaan ontstaan. Maar let op: enkel op ‘rood’ of ‘zwart’ inzetten is een kwestie van pech hebben of geluk krijgen. Ook het in paniek verkopen raad ik af.  

Wie een serieuze beleggingsportefeuille heeft, kan beter nog eens een analyse maken van de afhankelijkheid van de beleggingsportefeuille van een daadwerkelijke Brexit. Omdat ik verwacht dat de huidige onrust blijft, kan het verstandig zijn om op verschillende tijdstippen in te zetten. 

Cash is king

Als het goed is, heeft een belegger altijd wat kasgeld of obligaties aan de zijlijn staan. Houdt dit aan tot er momenten komen waarop er meer duidelijkheid is over het Brexit, of wanneer aandelen echt te goedkoop gaan worden. Omdat we dat weten wanneer herstel intreedt, kun je dit vooraf al verdelen in meerdere bedragen. Cash is king!

Topondernemingen

Kijk ook welke bedrijven niet afhankelijk zijn van de internationale ontwikkelingen. Bedrijven die acteren op lokale markten of zelfs bedrijven die internationaal opereren. In de paniek van de markten is dat misschien een moment om juist te kopen. Bustelberg hanteert bijvoorbeeld een selectie van wereldwijde ‘topondernemingen’ waarvan we weten dat ze na een beurscrisis sneller opveren dan de rest van de markt. Dit is een selectie van marktleiders, familiebedrijven en bedrijven met een redelijk zeker gesteld en relatief hoog dividend. 

Tegelijkertijd moeten we nog meer risico inprijzen. Dit betekent dat, wie nog geen beveiliging op de aandelenposities heeft, er nog steeds voor kan kiezen om in het herstel van de markten alsnog een beveilig te nemen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. 

Dollar als veilige haven

Ondertussen zal de Amerikaanse dollar, groeiregio’s buiten Europa, bedrijven die niets te maken hebben met deze Brexit crisiswaarde behouden. Ook hopen dat de Schotten een uitweg bieden waar iedereen mee kan leven. Ondertussen kun je gebruik maken van de Amerikaanse dollar als ‘veilige haven’. Althans, tot daar de verkiezingen gaan beginnen. Veel wijsheid toegewenst!

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 880,05 +10,28 +1,18%
AEX 882,63 +12,36 +1,42%
US30^ 38.211,61 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 29-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 29-04 Akzo Nobel NV
    notering ex-dividend
  3. 29-04 Heineken NV
    notering ex-dividend
  4. 29-04 Heineken Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 29-04 Koninklijke Philips NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl