U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Vijf tips voor beleggen in onrustige markten

De aandelenbelegger zag in februari nog alle hoeken van de ring. Nu is dat een compleet ander verhaal. Beurzen stijgen weer, en hoe?! Wat doe je in dit soort bewegelijke markten? Ik behandel graag vijf verschillende tips voor het beleggen in onrustige markten.
Veel beleggingsexperts spreken van aanhoudende periode vol onrust en volatiliteit (bewegelijkheid). Dat lijkt mij geen geschikte beurs voor de passieve (index-)belegger. Nu de beurzen, richting de dividendperiode, weer fors aan het herstellen zijn. Nu ook weer wat winst op de borden verschijnt, is het prettig om de luxe te hebben om een aantal tactieken in overweging te nemen. 

Tip 1: Let op de ‘gratis’ waarschuwingssignalen!

Obligaties gaan als gevolg van de lage rente steeds meer risico’s herbergen. We hebben in het eerste kwartaal gezien dat de onrust in de markten direct een groot effect had op de koersen van obligaties in het ‘high yield’ segment. Als dit een voorbode is op verdere onrust, dan kunnen obligatiebeleggers nog het een en ander verwachten. 

De problemen met grote ondernemingen als Sun Edison en Valliant geven aan dat beleggers in obligaties echt op hun tellen moeten passen. Let op waarschuwingssignalen! Ze zijn nu nog ‘gratis’. Alleen spreiding in verschillende soorten, regio’s en thema’s, helpt de obligatiebelegger inkomsten te genereren zonder dat risico’s onevenredig toenemen. 

Tip 2: Zoek naar alternatieven!

Wanneer obligaties minder kans bieden op rendement, doet een belegger er verstandig aan toch te kijken naar alternatieve beleggingen. Het nadeel van deze ‘alternatives’ is dat het vaak complexe en ondoorzichtige beleggingsproducten zijn. Laat u wat alternatieve beleggingen betreft objectief adviseren en informeren om te voorkomen dat de bank wel en u niet profiteert. 

Wie dit echt niet wil, kan bijvoorbeeld ook spreiden met beleggingen in beursgenoteerde aandelen van vastgoedondernemingen. Hiermee blijf je flexibel en genereer je vaak relatief hoge inkomstenstromen (dividend). Bovendien zorgt de rentepolitiek van de ECB ervoor dat de waarde van het vastgoed zachtjesaan weer toeneemt. 

Tip 3: Selecteer ‘Winnaars en Leiders’

De rente wordt kunstmatig laag gehouden. De economische groei blijft zeer matig. In dat klimaat dient de belegger selectief op zoek te gaan naar ondernemingen die in staat zijn om de markt naar hun hand te zetten. We doelen hiermee op wereldwijde marktleiders. Zij bepalen veelal prijzen van goederen en diensten. Producten of diensten die iedereen wil hebben of merken waarvan beleggers weten dat de productie en distributie zo slim in elkaar zit, hebben in matige markten voordelen ten opzichte van de concurrent. Vaak zijn dit ook wel de grootste ondernemingen met A-merken die best wat tegenwind kunnen verdragen. 

Tip 4: Zoek naar degelijk dividendrendement

Veel bedrijven zijn momenteel prima in staat om kasstroom te genereren. De lage rente zorgt ervoor dat er voldoende toegang is om goedkoop te herfinancieren. Jaren van bezuinigingen hebben ertoe geleid dat kosten verder omlaag zijn gegaan. Lage grondstofprijzen geven bovendien ruimte voor extra marges. Veel bedrijven gaan daarom over tot een positieve aanpassing van het dividend, eventueel in combinatie met het inkopen van eigen aandelen. Selecteer bedrijven waarvan je als belegger kunt inschatten dat er volgend jaar ook nog dividend kan worden betaald. Met de lage rente blijven dit soort aandelen interessant.

Tip 5: Geld achter de hand

Ook al is de rente laag, ga niet zomaar in op de vele aanbiedingen die er zijn. U bent voor langere tijd uw geld kwijt. U heeft geen enkele invloed op het resultaat en wie weet koopt u met een gegarandeerd rendement een kat in de zak. Nee, een goede belegger heeft altijd nog wat liquiditeit achter de hand. Na of tijdens een correctie zijn er altijd weer bedrijven die genoeg vertrouwen uitstralen om goedkoop (bij) te kopen. ‘Buy on dips’ kan in onrustige markten een aardig werkende strategie zijn. Dat houdt ook in dat in goede tijden er best gedeeltelijk kan worden verkocht.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 886,33 +3,65 +0,41%
AEX 886,44 +3,81 +0,43%
US30^ 38.293,05 +81,44 +0,21%
Nasd100^ 17.786,70 +88,61 +0,50%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 29-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 29-04 Akzo Nobel NV
    notering ex-dividend
  3. 29-04 Heineken NV
    notering ex-dividend
  4. 29-04 Heineken Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 29-04 Koninklijke Philips NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl