U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Overname Galapagos een kwestie van tijd?

Naar aanleiding van de vorige columns word ik nog wel eens benaderd om inhoudelijk vragen te beantwoorden over de nieuwe spelers in de sector gezondheidszorg (biotechnologie). Vooral met betrekking tot het onbekendere Galapagos tonen veel beleggers interesse en belangstelling. Gelukkig is de recente koersontwikkeling menigeen niet ontgaan. Wat is Galapagos en wat maakt dit bedrijf zo interessant voor beleggers?

Parallel met Crucell

Beleggers die al langer mee gaan kunnen zich ongetwijfeld de overname van Crucell herinneren. Crucell is enkele jaren geleden overgenomen door Johnson&Johnson. Crucell had op basis van een unieke technologie vaccins die destijds nog niet voorhanden waren. Op de drempel van succes werd Crucell opgeslokt. Galapagos is een van oorsprong Nederlands/Belgische biotech-onderneming die is voortgekomen uit een joint venture van Crucell (NL) en Tibotec (BE). Galapagos en veel vergelijkbare ‘biotech’ ondernemingen zijn in België gesitueerd. België is, met haar stimulerend fiscaal beleid, hard op weg om de Europese Sillicon Valley van de Europese biotechnologie industrie te worden.

Galapagos test en ontwikkelt circa 30 toepassingen of nieuwe medicijnen. Veel van deze toepassingen worden ontwikkeld in samenwerking met andere vaak grote farmaciebedrijven. De werkingsgebieden van deze medicijnen zijn o.a. Rheumatoide Arthritis/Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Psoriasis, Cystic Fibrosis en MRSA.

De samenwerking houdt in dat Galapagos ontwikkelingsbudgetten ontvangt en ook royalties ontvangt op het moment dat de onderneming met haar onderzoek bepaalde targets realiseert.

Miljardenmarkt

Op dit moment is de ontwikkeling van filgotinib het verst gevorderd. Deze JAK-1 Inhibitor wordt, in partnertschap met Abbvie, getest als middel tegen Rheumatoide Arthritis. ‘Reuma’ is een aandoening die wereldwijd jaarlijks toeneemt. Momenteel zijn niet heel veel medicijnen voorhanden. Bestaande middelen zijn vaak in de vorm van injecties beschikbaar. Een van de belangrijkste middelen, toevallig van partner AbbVie, kent een patent tot en met 2017. De schattingen van het marktaandeel variëren van 14,5 tot 17 miljard dollar. Voor veel farmaceutische ondernemingen is het daarom noodzakelijk om hier vóór 2017 patenten te hebben.

Voordelen patiënt, arts én verzekeraar

Het middel dat Galapagos ontwikkelt heeft de prettige eigenschap dat het met behulp van een pil (oraal) kan worden ingenomen. U begrijpt dat dit grote voordelen biedt voor patiënt, gezondheidszorg én verzekeraar. Dit middel heeft recent succesvolle onderzoeksresultaten behaald in het belangrijke fase 2B onderzoek. Een additioneel onderzoek zonder toevoeging van onstekingsremmers heeft bovendien positieve testresultaten opgeleverd. Nu is het wachten op de totale fase 2-studie, die in totaal 24 weken duurt. Als ook deze positief wordt afgesloten dan ontvangt Galapagos 200 miljoen dollar van AbbVie. Deze samenwerkende partij heeft dan nog zestig dagen de tijd om te beslissen of ze het middel naar Fase 3 willen brengen. Dat moet uiteindelijk tot marktintroductie leiden. In dat geval ontvangt Galapagos een jaarlijkse vergoeding in de vorm van royalties op de omzet. 

Voor een appel en een ei

Een succesvolle afronding van de fase 2B studie lijkt een formaliteit. Zeker weten doen wij dit over enkele maanden. Dan bevindt Galapagos zich ook op de drempel van succes. Op dat moment is het aan AbbVie om te kiezen voor een samenwerking met of voor een overname van heel Galapagos. Natuurlijk wachten beleggers deze eerst resultaten af. De topman van Galapagos, Onno Stolpe, heeft eerder al de angst uitgesproken dat de onderneming waarschijnlijk zal worden overgenomen voordat de volle potentie tot wasdom komt. Volgens Fred van Deijck, die als een van de weinige professionele beleggers deze onderneming kent en al jaren volgt, is dit een kwestie van tijd. Met de nadruk op ‘helaas’. Hij heeft het vaker gezien dat dergelijke ondernemingen worden overgenomen voor een appel en een ei. Ook bij Galapagos lijkt dit een realistisch scenario. 

AbbVie zal daarvoor echter wel een forse premie moeten betalen. Inmiddels zijn diverse grote beleggers toegetreden tot de groep aandeelhouders om rekening mee te houden. Deze willen waar voor hun geld. Tegelijkertijd is de succesvolle ontwikkelaar bezig om zich te positioneren als nieuwe middelgrote biotechnologie speler. Daarvoor wordt een notering aan de Amerikaanse beurs Nasdaq aangevraagd. Bronnen beweren dat grote Amerikaanse beleggers in de rij staan om een deel van de onderneming in bezit te krijgen. Dit zou een stap kunnen zijn naar behoud van zelfstandigheid. Toch denkt de markt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Galapagos wordt overgenomen.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 880,05 +10,28 +1,18%
AEX 882,63 +12,36 +1,42%
US30^ 38.211,61 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 29-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 29-04 Akzo Nobel NV
    notering ex-dividend
  3. 29-04 Heineken NV
    notering ex-dividend
  4. 29-04 Heineken Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 29-04 Koninklijke Philips NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl