U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Onder de radar

De bezuinigingen bij banken hebben mede geleid tot nieuwe laagdrempelige dienstverlening voor beleggers. Dat klinkt prachtig, maar zorgt indirect ook voor een kaalslag van expertise binnen de bank. Er zijn minder analisten en daarom ook minder bedrijven die actief worden gevolgd. Veel kleine bedrijven zijn daarmee onder de radar beland. Wat kun je daarmee als belegger?
Als gevolg van nieuwe commerciële verdienmodellen en de noodzakelijke bezuinigingen laten banken de kennis van dergelijke bedrijven liggen voor wat het is. Op straat. Met name de research van de kleinere beursgenoteerde bedrijven is betrekkelijk schaars aan het worden. 

Undervalued

Daar liggen, in de opmars van internationale beurzen, naar mijn idee juist wel kansen. Want ‘underresearched’ betekent ook vaak ‘undervalued’. Grotere marktspelers kennen van oudsher een premie in de waardering. Het heeft nu eenmaal voordelen om groter te zijn dan je concurrenten. Dat klinkt logisch. Ook leidt meer informatie tot een grotere zichtbaarheid waar het gaat om strategie, omzet, winst en ook de vooruitzichten van de drie genoemde zaken. Daarbij zijn veel grote en professionele beleggers in hun beleggingsbeleid veroordeeld tot de grotere beleggingsfondsen met een minimale marktkapitalisatie. Immers, wanneer een beheerder van een beleggingsfonds graag in voeding wil beleggen, en hij kiest voor aankoop van een kleiner beursgenoteerd bedrijf, dan blaast hij de koers van het aandeel op. Bij verkoop geschiedt het omgekeerde. Om die redenen worden kleinere bedrijven wereldwijd steeds minder gevolgd. En dit heeft een zelfversterkend effect. Geen analist, geen nieuws, geen aandacht, geen activiteit. 

Interessante voordelen

Maakt dit de kleinere beursgenoteerde bedrijven nu minder interessant? Integendeel. Er zijn tal van bedrijven die zeer goed scoren in het marktsegment waarbinnen ze opereren. De kleinschaligheid is verworven tot een pré, omdat dit leidt tot specialisatie en flexibiliteit. ‘Klein is fijn’ is een typisch Nederlands gezegde. 

Sommige small caps zijn ook interessant omdat ze veelal zeer conservatief en degelijk bestuurd worden. Daarbij bevinden (groot-)aandeelhouders zich in kringen dicht bij de onderneming. Tegelijkertijd lopen, en dat maakt dergelijke bedrijven juist interessant, de waarderingen ver achter bij de grote beursgenoteerde ondernemingen.

Huiswerk

Kansen voor beleggers in small caps, die hun huiswerk goed doen, weten ook dat met de huidige marktomstandigheden enkele van die small caps wel eens een mooie prooi zouden kunnen worden voor de grote jongens. Ik heb het concreet over overnames. De groeiperspectieven van ondernemingen zijn als gevolg van economische omstandigheden beperkt. Veel beursgenoteerde ondernemingen zijn zeer stevig gefinancierd en hebben door de tijd heen ‘schoon’ bezuinigd. Hierdoor ontstaan grote hoeveelheden vrije kasstroom. We zien dit onder andere terug in de verhogingen van dividenduitkeringen aan aandeelhouders. 

Overnameprooi 

Wat mij betreft naderen we een fase waarin bedrijven een grens leggen op het dividendbeleid. Dit zijn immers ook toekomstige verplichtingen. Daarbij willen aandeelhouders groei van omzet en winst. Die groei kan gerealiseerd worden via gerichte overnames. Aan de beurt komen dan ongetwijfeld de kleinere bedrijven. Een kwestie van tijd wat mij betreft. En als dit niet gebeurt, dan bent u mede-eigenaar van een bedrijf dat goedkoop is gewaardeerd, goed geleid en profiteert van de niches in haar markten.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 899,69 +9,04 +1,01%
AEX 899,75 +8,62 +0,97%
US30^ 38.966,60 +124,07 +0,32%
Nasd100^ 18.137,89 +48,36 +0,27%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl