U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Analisten Goldman Sachs: Brazilië wereldkampioen voetbal

De analisten van Goldman Sachs hebben alles uit de kast gehaald om te kunnen voorspellen welk team het wereldvoetbalkampioenschap in Brazilië gaat winnen. Het zou geen bank zijn om dit onderzoek te koppelen naar beurs en economie vóór, tijdens en na het voetbal. In ieder geval heeft gastland Brazilië volgens de Amerikaanse grootbank (48,5% waarschijnlijkheid) de grootste kans om op zondag 13 juli met de beker in de hand te staan. Argentinië, Duitsland en Spanje zijn de andere favorieten.

Nederland naar tweede ronde

Het goede nieuws is dat de Nederlandse oranjeleeuwen statistisch gezien een gerede kans (74,6%) hebben om de tweede ronde te halen. Daar zullen zij ten onder gaan tegen gastland Brazilië. Uit het onderzoek komt tevoorschijn dat Nederland toch nog 5,6% kans heeft om in de finale te winnen. Oranje is na Brazilië, Argentinië (14,1%), Duitsland (11,4%) en Spanje (9,8%) het vijfde land met kans op de eindoverwinning. Dat is niet eens zo slecht. Het topteam van België, dat barst van het talent, heeft slechts een kans van 0,6% om de beker mee naar huis te nemen. Opvallend is dat de landen van het Zuid-Amerikaanse continent het meeste voordeel genieten om meer doelpunten te scoren en om wedstrijden te winnen.

Economische gevolgen

Het aardige van dit onderzoek is dat het niet alleen maar over voetbal gaat. Zo wordt ook het economisch verband en perspectief gemeten. Zelfs de relatieve prestatie van aandelenbeurzen is door de analisten gemeten. Zelfs de huizenprijsontwikkeling en huishoudschulden van deelnemende landen is gekoppeld aan de kans op prestaties tijdens het WK van 2014. 

Nederland kansrijk tegen Duitsland

De Nederlandse economie staat er in het onderzoek zwak, maar niet heel slecht voor. Export en toenemende binnenlandse bestedingen moeten onze economie aan het einde van dit jaar iets groter maken dan het nu is. De stabiliserende huizenmarkt en een zuinige overheid zal echter het groeiprofiel in de komende jaren beperkt houden. 

Opsteker is dat wanneer een vergelijk wordt gemaakt tussen de huizenmarktontwikkelingen van ons land en Duitsland – voor wat het waard is – een gerede kans voor Nederland in een onderling treffen.

Beleg in beurs winnend en gastland

De beursgraadmeter van het land dat uiteindelijk wint heeft een grote kans om 3,5% beter te presteren dan de globale aandelenmarkten. We weten dat niet zeker. Wat we wel weten is dat het thuisland ook kans heeft op ‘outperformance’ voor, tijdens en na het evenement. Een WK organiseren is goed voor economie en beurs. Wie dat weet zou daarom een poging kunnen wagen om in Braziliaanse aandelen te beleggen. Maar let op: als belegger doe je er volgens het onderzoek wel wijs aan om aan het einde van de maand juli alles weer te verkopen. De maand na het WK-voetbal presteert de winnende thuisbeurs gemiddeld 13% slechter dan de wereldwijde beurzen.

In dat kader is het misschien interessant om eens te kijken naar het aandeel GOL (Gol Linhas Aereas Inteligentes SA). Een lekker toepasselijke naam dat gewoon in Amerikaanse dollars te koop is. GOL is een aanbieder van goedkope binnenlandse vluchten. De onderneming groeit snel met de stijgende behoefte aan binnenlandse vluchten. In februari is de onderneming een lange termijn strategische samenwerking aangegaan met Air France-KLM.    

Meer kinderen

Uiteindelijk komt het goed. Historisch is nu eenmaal bekend dat winst van het WK en afzonderlijke wedstrijden het aantal huwelijken dat wordt gesloten en kinderen dat wordt geboren sterk doet toenemen. Een leuk gevoel van gezonde spanning en nieuwsgierigheid maakt zich van mij meester.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 897,06 +6,41 +0,72%
AEX 900,06 +8,93 +1,00%
US30^ 38.854,63 +12,10 +0,03%
Nasd100^ 18.094,28 +4,75 +0,03%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl