U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Storm after the calm

Begin deze week sloeg de lethargie toe op de beursvloer en bij mijzelf. Na een aantal maanden vol actie en beweging was in de loop van april de glans wel verdwenen. In mei zette dit zich voort, en wel zodanig dat handelsvolumes alom af zijn genomen en ook de bewegingen minder heftig zijn.
Als een dergelijke fase enige weken aaneen aanhoudt, wordt het ronduit saai. Van de AEX index kan je weinig meer zeggen dat deze netto in 2014 nauwelijks van zijn plaats is gekomen. Leidende trends zijn er momenteel niet of nauwelijks, nadat de hausse in tech en biofarma gerelateerde aandelen met een flinke correctie is gesmoord. En macro-economische ontwikkelingen zijn ook tweeslachtig en geven amper houvast. Voeg daarbij de naderende zomermaanden en het jaarlijkse gedweep met het “sell in may” sprookje, en alle animo om lekker actief te beleggen is verdwenen.

Eigenlijk had ik al een blogje klaarstaan met als titel “Saaaaiiii…..”. Maar ja, dat nodigt ook niet bepaald uit om te lezen en wat moet je verder over een saaie beurs vertellen. Zie echter hoe snel het ook weer ten goede kan keren… gelukkig maar. Donderdag 15 mei ontwikkelde zich als een donderslag / donderdag bij heldere hemel tot een geanimeerde beursdag die barstte van de ontwikkelingen.

Nieuw economisch normaal: stagnatie tot zeer matige groei

Allereerst op macro-economisch vlak de plotseling toenemende rentezorgen in de Zuid-Europese landen. De 10-jaars rente schiet daar de laatste dagen omhoog en dat leidt tot onrust op de obligatiemarkten daar en dalende beurskoersen. De beursindices van Italië, Spanje en Portugal leverden deze week vele procenten in.

Ook in eigen land zijn er genoeg tekenen dat het vermeende economisch herstel bepaald nog geen zekerheidje is. Zo kromp de Nederlandse economie het laatste kwartaal met 1,4%, dit na een drietal kwartalen van groei. Geen reden tot paniek, maar het past helemaal in het beeld van een nieuwe economische realiteit waarbij de economie gemiddeld stagnatie tot matige groei laat zien, onvoldoende om hiermee het nog steeds bestaande schuldenprobleem op te lossen. Ook het gejubel over de weer aantrekkende huizenmarkt moet in dit licht worden bezien, illusie dat oude glorietijden terugkeren kan onmiddellijk de ijskast in. 

Ook was er donderdag ineens interessant bedrijfsnieuws bij enkele bedrijven die mijn bijzondere aandacht hebben, al was het maar door de beweeglijkheid van hun aandelen.

Turnaround Imtech pas na verkoop ICT divisie en laatste kapitaalronde

Imtech kwam met kwartaalcijfers waar met enige angst naar uit was gezien. Vooral omdat het bedrijf telkens tegenvallers moet melden en er nog steeds een nieuwe kapitaalronde boven de markt hangt. Die kapitaalronde hoeven we voor de zomer niet te verwachten, maar verder was het weinig opbeurend wat Imtech te melden had. Een al met al teleurstellend eerste kwartaal dat leidde tot een nettoverlies, met name veroorzaakt door de hoge rentekosten die het bedrijf moet ophoesten vanwege de enorme nettoschuld. Een schuld waar voor medio 2015 minimaal de helft van af moet, reden waarom de ICT divisie in de etalage staat en er mogelijk een beroep moet worden gedaan op de kapitaalmarkt. Imtech zegt na de zomer duidelijkheid te hebben over de ICT divisie, en suggereert tevens dat een kleine emissie van minder dan 10% van het huidige kapitaal een mogelijkheid is. Maar met de 50mln euro die dat zou opleveren is Imtech niet uit de brand, en ik verwacht nog steeds een qua omvang grotere (claim)emissie. Zolang die boven de markt hangt, zal het aandeel amper herstel kunnen laten zien.

Het uur U nadert voor Pharming

Pharming is een ander fantasierijk aandeeltje waar ik al heel vaak over heb geschreven. Als jarenlange volger van bedrijf en aandeel wordt mij vaak om mijn mening gevraagd zoals bijgevoegde passage in Quote.
Pharming - Quote

Kern van mijn betoog over Pharming is dat de dit jaar gestegen koers in geen verhouding staat tot de potentie van het bedrijf, zelfs al zou stermiddel Rhuconest komende maanden de lang bestreden goedkeuring van de Amerikaanse FDA krijgen. Als die goedkeuring er niet komt, is het zowat einde verhaal maar op zijn minst een halvering van de beurskoers. Maar als die goedkeuring er wél komt, en dat is toch wel de consensus, dan zal het aandeel na aanvankelijke euforie snel onder druk kunnen komen. Immers, dan begint het pas voor het bedrijf, dat voor commercialisatie vele marketinginspanningen zal moeten doen en serieuze omzetten moet gaan draaien om te beantwoorden aan de enorm opgepompte marktkapitalisatie.

Metaforisch gesteld zie ik Pharming als een reeds jaren broedende kip op een enkel ei met de naam Rhuconest. Het wachten op een levensvatbaar kuiken duurt echter te lang, en het risico is daar dat het ei een windei betreft. In de tussentijd hebben vele partijen aan de broedende kip verdiend door het te blijven voeren met financiering. Het risico ligt nu echter vooral bij de eindbelegger die op hoge beurskoersen aandelen Pharming bezit.

Mijn advies voor het aandeel Imtech is afblijven tot duidelijkheid over de verkoop van de ICT divisie en wellicht aankondiging kapitaalronde. Pharming is puur speculatief, behalve voor korte ritjes zie ik er niks in en raad ik lange termijn beleggers een positie in het aandeel af.

Disclaimer: geen positie in Imtech of Pharming op moment van schrijven.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Leon Hillen

  1. 10:15 19-05-2014 Storm after the calm
  2. 16:00 18-04-2014 Analyse Imtech: Mes op de keel
  3. 09:00 03-02-2014 Vrijdag alweer gehaktdag voor de AEX
  4. 09:00 20-01-2014 Winstwaarschuwing Royal Dutch Shell koopmoment
  5. 09:00 13-01-2014 Biotechmania in Brussel en Parijs
NLD25 896,91 +6,26 +0,70%
AEX 900,06 +8,93 +1,00%
US30^ 38.854,63 +12,10 +0,03%
Nasd100^ 18.096,28 +6,75 +0,04%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl