U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Valkuilen rentebeleggers

Met de lage rente op de financiële markten wordt veilig beleggen tegen aantrekkelijke rente een hele opgave. Aan de hand van de belastingopgave van vorig jaar wordt maar weer eens duidelijk dat sparen niets oplevert. Mede daarom speuren rentebeleggers de markten af naar obligaties die nog wat opleveren. Bedrijven en fondshuizen maken hier slim gebruik van. Beleggers moeten echter wel oppassen.

Hoge rente producten

Recent neemt het aantal hoogrenderende emissies weer toe. Beleggingen in windenergie, MKB, vastgoed in binnen- en buitenland stroomt de Nederlandse brievenbussen binnen. Volgens mij hoef ik niet te wijzen op de risico’s. Deze zijn minstens zo groot als het geprognotiseerde rendement. Eén ding is zeker, uw geld staat een aantal jaren vast en u moet maar vertrouwen houden in de gedachte dat u het ooit helemaal terugkrijgt. 

Obligatiemarkt

Ook beursgenoteerde ondernemingen en overheden in de Eurozone profiteren goed van de rentemarkten. In het eerste kwartaal van dit jaar is wederom voor een recordbedrag aan obligaties uitgegeven. De aanvangsrendementen voor deze obligaties, met een looptijd variërend tussen de 10 en 20 jaar ligt, komt gemiddeld uit op de 2 en 3%! Ondanks dit schrikbarend lage aanvangsrendement struikelen de obligatiebeleggers letterlijk over elkaar heen om in te schrijven op dergelijke emissies. Is het verschil ten opzichte van de spaarrente echt wel groot genoeg? En wie is gek genoeg om deze te kopen?

Mandaat dwingend

Naar mijn idee u als particuliere belegger niet. De particuliere belegger waagt zich, mede vanwege het lage aanvangsrendement, niet aan obligaties die gemiddeld 2,5% genereren. Opvallend is dat vooral beleggingsfondsen en institutionele beleggers kopers zijn van dergelijke laag renderende obligaties. De reden daarachter is dat zij niet veel anders kunnen. Zij hebben immers een mandaat, dat ondanks de rente nageleefd dient te worden. U als uiteindelijke (fonds-)belegger dient hier echter wel kritisch naar te kijken. Waarom? Als de lange rente verder gaat stijgen, kunnen deze beleggingen wel eens sterk onder druk komen te staan.

Dit vraagt een toelichting. Veel beleggers zijn afhankelijk van de bankadviseur en de keuze die vóór u wordt gemaakt. De selectieprocedure bij fondsen wordt mede gebaseerd op de prestatie van dergelijke fondsen. Daar is op zich niets mis mee. De dreiging van een keuze op basis van prestatie uit het verleden - of beleggen in de achteruitkijkspiegel - is dat de renteontwikkeling in het verleden mede oorzaak is geweest van deze prestatie. Met andere woorden: wanneer de langjarige rente stijgt, kunnen de best presterende fondsen wel eens het meest beroerde gaan worden.

Wat kunt u doen om risico’s te beperken? 

Allereerst is het woord spreiding heilig. Spreiding in uitgevers, looptijden en regio’s is nu belangrijker dan ooit. Daarnaast is het van belang dat u zelf ook wat huiswerk doet. Voordat u ingaat op het advies van uw bankmedewerker kunt u eens kritisch vragen naar looptijd, spreiding en rente. Deze informatie is veelal terug te vinden op het internet. Anders hebt u natuurlijk het recht om uw bankman of –vrouw te vragen waarin wordt belegd. 

Ten tweede is het van belang te zoeken naar de fondsen die een wat ruimer mandaat genieten. Dit houdt in dat de beheerders van deze fondsen flexibel zijn in de keuze voor de beleggingen. Deze fondsen kunnen, mits de juiste keuzes worden gemaakt, wel eens de winnaars van 2014 en 2015 worden. 

Wie dit te ver vindt gaan, kan ook tegen relatief lage kosten beleggen in de volgende fysieke tracer met de naam Shares Euro Corporate Bond Interest Ratte Heede. Deze tracer belegt in enkele dergelijk 1200 verschillende Europese bedrijfsobligaties die gezamenlijk een gemiddeld couponrendement (in de vorm van dividend) van 3,5% tot 4% genereren. De mogelijke dreiging van een stijging van de langjarige rente wordt geneutraliseerd met behulp van een verzekering op de Duitse bund. U wordt hiermee waarschijnlijk geen koploper, maar u weet u wel verzekerd van een prettige inkomstenbron op jaarbasis terwijl risico’s van waardedaling zijn afgedekt. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 897,26 +6,61 +0,74%
AEX 897,33 +6,20 +0,70%
US30^ 38.916,61 +74,08 +0,19%
Nasd100^ 18.083,79 -5,74 -0,03%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl