U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Doe mij een Robot!

Enkele maanden geleden maakte de Robo Stox Global Robotics and Automation Index ETF (ROBO) haar opwachting. Hiermee is een nieuwe trend een feit. Veel van dit soort introducties, waarin de fantasie vaak belangrijker is dan de werkelijkheid, laat de serieuze belegger snel langs zich heen glijden.
Het fenomeen Robotica greep mij echter wel. Maar pas toen ik op een verloren zondagavond naar het programma Utopia van Tegenlicht zat te kijken. De uitspraak van de pas 25 jaar oude historicus en schrijver Rutger Bregman sloeg de spijker op zijn kop. 

Uitvinding wasmachine

Hij vertelde dat de uitvinding van de wasmachine van wezenlijke invloed is geweest op onze arbeidsmarkt. Simpel, maar niet geheel onwaar. Niet om neerbuigend te doen, maar de uitvinding van de wasmachine zorgde er direct voor dat huisvrouwen niet langer drie tot vier uur per dag meer hoefden te wassen. Hiermee was binnen de toen al sterk emanciperende maatschappij de intrede van de vrouw op de arbeidsmarkt een feit. Het was slechts één van de rake uitspraken van Rutger Bregman. 

Wat heeft de introductie van de Robo te maken met de uitvinding van de wasmachine en de intrede van de vrouw op de arbeidsmarkt? Welnu, vandaag de dag zijn er tal van nieuwe toepassingen die ons dagelijks leven vergemakkelijken. Voornamelijk binnen de automobielindustrie en de olie- en gassector wordt al gewerkt met slimme geautomatiseerde oplossingen die de mens in staat stellen om dingen te doen die voorheen niet mogelijk waren of die sneller, efficiënter en effectiever kunnen worden onderzocht of geproduceerd. 

Ook de defensie-industrie wordt overstelpt met toepassingen die ervoor zorgen dat legers effectiever en veiliger te werk kunnen gaan. In de medische industrie wordt gewerkt aan tal van nieuwe toepassingen, die in meerdere of mindere mate zijn geautomatiseerd. Global Industry Analist voorziet een markt die in 2018 maar liefst 1,53 miljard dollar groot moet zijn. En dan hebben zij het alleen nog maar over ‘medische robotica’. 

Het wachten is ook op de robot die een intrede gaat doen op de consumentenmarkt. Naast de robotstofzuiger, grasmaaier zal de echte robot naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde effect teweeg gaan brengen als de wasmachine destijds deed. Gemak siert nu eenmaal de mens. 

Maar met een beetje fantasie kan en zal in de komende periode de Robot of robotachtige toepassingen de tijd die wij in ons werk steken binnen een decennium wezenlijk kunnen veranderen. De vraag die wij ons moeten stellen is:  is het werk dat wij nu doen straks te doen door een of andere geautomatiseerde toepassing? Moeten wij onszelf niet heel snel gaan voorbereiden op een periode met zeeën van vrije tijd?  

Nieuwe trend

Trends worden bubbels en bubbels klappen, maar de Robotica heeft alles in zich voor de belegger om er goed van te kunnen gaan profiteren. Het is een relatief nieuwe industrie waarvan de toepassingen verder rijken dan onze fantasie. Het kan bijdragen aan een enorme kostenbesparing voor het bedrijfsleven en overheid. Daarbij krijgen we uitzicht op een hogere productie. Juist deze combinatie is muziek in de oren van een belegger. Ook stelt het de mens in staat om dingen te realiseren die nu nog niet mogelijk zijn door diverse beperkingen. Tot slot scheelt het bovendien enorm veel tijd in inspanning. 

Wereldwijde trend

Diverse industriële bedrijven hebben al voor ongeveer 10% van de activiteiten te maken met Robotica. Ik noem bedrijven als ABB, Google Inc., Philips, Siemens, Dassault Systems, Deere & Co.. Daarnaast zijn de wat meer gefocuste ondernemingen ook zeer de moeite waard om eens te volgen. Irobot Corp (stofzuigers, dweilmachines) is een aansprekende onderneming, maar wie denkt dat drones de toekomst gaan worden en wie gelooft in een wereld vol elektrische laadpalen, kan eens kijken naar het beursgenoteerde Earovironment Inc.. Zo kan ik nog wel even doorgaan. 

In de VS is de trend ook al langer op de radar van beleggers. Dit geeft op het eerste oog een investeringsmogelijkheid die duur lijkt. Wie kiezen lastig vindt, is met een gespreide belegging als de Robo ETF beter uit. De ETF belegt in zo’n 70 bedrijven die zich gedeeltelijk of geheel met deze ontwikkelingen bezighouden. Een belegger moet keuzes maken, maar de ETF biedt de belegger die in deze nieuwe trend wil investeren wel het beste van twee werelden. Enerzijds is dat de oude bestaande industrie en anderzijds innovatieve ondernemingen die zich volledig richten op een nieuwe toepassing. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 896,57 +5,92 +0,66%
AEX 900,06 +8,93 +1,00%
US30^ 38.854,63 +12,10 +0,03%
Nasd100^ 18.086,66 -2,87 -0,02%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl