U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Ons moeizaam klimaat

Veel beleggers vragen zich verwonderend af waarom de aandelenbeurzen zo stevig presteren in het huidige klimaat. Ook neemt, met de opmars van de aandelenmarkten, het aantal doemdenkers snel af. Hoe komt het dat aandelen meer waard worden terwijl we toch dagelijks geconfronteerd worden met een afnemende welvaart en een verzwakking van het economisch fundament?

Geen raad met rente

De vermogende spaarder weet zich momenteel geen raad met de lage rente. De laatste tijd spreek ik steeds vaker ‘spaarders’ die alternatieve inkomstenbronnen zoeken. Het aanbod aan allerlei vastgoed CV’s, grondbeleggingen of investeringsprojecten die een hoge rente verschaffen is legio, maar daar gelooft de spaarder niet meer in. Hij wenst een acceptabel rendement tegen beperkte kosten en een minimaal risico. Ook alternatieven als een investering in zonnecollectoren, een extra aflossing van de hypotheek of een lening aan kinderen is marginaal en leidt niet tot het wenselijke inkomen op het vermogen. Wat te doen met het vermogen in dit zwakke klimaat? 

Moeizaam klimaat

Het economisch fundament verzwakt. De werkloosheid groeit, banken verlenen nauwelijks kredieten. De overheid bezuinigt fors op burger en bedrijf. De prijzen en de verhandelbaarheid binnen de huizenmarkt neemt nog verder af. Wie positief is ingesteld, moet wel heel stevig in de schoenen staan. Want zicht op verbetering van ons economische stelsel lijkt nog ver weg. Het is een moeizaam klimaat waar we nog steeds kampen met de negatieve effecten van de massale ‘ontschulding’ van onze maatschappij.

In eerste instantie is de voorzichtige belegger geneigd te investeren in de obligatiemarkten. Het kunstmatige lage renteniveau heeft echter de prijzen van aantrekkelijke obligaties tot recordniveaus gedreven. Effectieve rendementen van 4% of meer per jaar zijn nog wel te vinden, maar dan dient de belegger wel extra risico te nemen. Nee, de obligatiebelegger moet juist behoedzaam zijn voor een stijging van de rente in de komende jaren. Ondertussen lijken de inkomsten te laag voor het uiteindelijke risico dat de obligatiebelegger momenteel loopt.  

Zicht op stevig dividend 

Misschien ligt daarin wel een eenvoudige verklaring waarom de aandelenmarkten er zo stevig bij liggen? Het antwoord daarop lijkt te liggen in de stevigheid van het dividend dat bedrijven genereren. Veel beursgenoteerde bedrijven acteren in een klimaat waarin schulden tegen historisch aantrekkelijke kosten kunnen worden geherfinancierd. Zij hebben de bank niet nodig. Sterker nog, veel wereldwijd opererende ondernemingen realiseren een degelijke omzet, winst en kasstroom. Dit geeft de belegger zicht op inkomstenstroom door middel van het dividend. Dit ligt momenteel rond de 4% of hoger. 

De lage rente op het deposito, het lage effectieve rendement op de obligatiemarkten drijft de belegger daarom richting de aandelenmarkten. De beurs kijkt meestal vooruit, zegt men. In dit geval is het meer een kwestie van: op de aandelenbeurs genereert de belegger de hoogste opbrengst in ruil voor het risico dat hij neemt. Daarbij komt er ongetwijfeld een moment waarop de arbeidsmarkt verbetert, de huizenmarkt weer aantrekt en bedrijven echt kunnen groeien.  

Peter Cordes - Bustelberg

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl