U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Zelf je koers bepalen

De crisis houdt ons allemaal in haar greep. In plaats van dat we door de omstandigheden weer met beide benen op de grond belanden, leren van de ontstane situatie en samen de schouders eronder zetten, is een groot deel van de Nederlanders vooral bezig met anderen te vertellen wat er allemaal niet goed is. Van klagen word je niet gelukkiger. We hebben oplossingen nodig en goede ideeën zullen we eerder omarmen als er meer saamhorigheid is.

Bijzondere gave

Als directeur van een belangenorganisatie word ik dagelijks geconfronteerd met ongewenste situaties waarin mensen belanden. En laten we hier duidelijk over zijn: het zijn nog steeds allemaal bevoorrechte mensen. Misschien een kwestie van nuanceren, maar zij beschikken over de financiële middelen om een woning of beleggingsobject in het buitenland aan te schaffen. Ik wil hierbij benadrukken dat ik destijds zelf het initiatief heb genomen om een belangenorganisatie op te richten. Het doel is om mensen te helpen, bij voorkeur met preventieve informatie. Toch bleek uit onderzoek in 2004 dat geënquêteerden ons initiatief een goed idee vonden, maar dat maar liefst 41 procent geen gebruik zou gaan maken van onze diensten. De motivatie: zij wisten zelf waar ze de mosterd konden halen. Nu, zoveel jaar na dato, kunnen we vaststellen dat bij veruit het merendeel van de geënquêteerden sprake was van zelfoverschatting en een beperkt aantal beschikt over een bijzondere gave.

Internationale vastgoedmarkt

De wereld zit gehaaid in elkaar. Mensen worden het makkelijkst beïnvloed vanuit onwetendheid. Dat is één van de redenen waarom aspirant-kopers van vastgoed in het buitenland makkelijk te misleiden zijn. En dit gebeurt nog niet eens altijd bewust. Andere wetten, regels, cultuurverschillen en de taalbarrière maken het gecompliceerder. De makelaar komt met een mooi en geloofwaardig verhaal. De consument gaat er gemakshalve vanuit dat dit verhaal, ook al is het te mooi om waar te zijn, wel zal kloppen. Als het dan mis gaat, wordt er al snel met het vingertje gewezen door vrienden, kennissen en familie: “Dat is ook wel heel stom wat je gedaan hebt”. Maar hebben zij wel de wijsheid in pacht? Ik veronderstel dat misschien wel 41 procent van de mensen heel gemakkelijk anderen be- of veroordelen, zonder over de feitelijke informatie te beschikken. Hoezo hypocriet? We zeggen maar wat, zolang we zelf maar niet benadeeld worden. Misschien zit ik er met dat percentage naast.

In bijna iedere branche zijn er gerenommeerde organisaties die continu investeren in kennis en mede door ervaring een uitstekende reputatie opbouwen. Als er fouten gemaakt worden (en die maken we allemaal), dan dienen deze hersteld te worden als men hierop geattendeerd wordt. Helaas is de keerzijde dat er ook organisaties en individuen bestaan/ontstaan die uitsluitend of voornamelijk met eigen belang bezig zijn. De goeden lijden onder de slechten en dat bepaalt mede het imago van een gehele bedrijfstak.

Balans in evenwicht

Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ik beperk me nu tot de internationale vastgoedmarkt, maar wat voor deze branche geldt, is ook van toepassing op de gehele samenleving. We kunnen een probleemsituatie schetsen en zelfs gedetailleerd omschrijven. Deskundigen die de kennis en ervaring bundelen, kunnen vanuit het collectieve belang een oplossing bedenken. Voor ieder probleem is een oplossing. Als we bij de uitvoering van de oplossing het reële doel voor ogen houden zonder andere belangen mee te laten spelen, kunnen we succesvol zijn. Het is een kwestie van geven en nemen, zolang de balans uiteindelijk maar in evenwicht is.

Inspirerend leven

Verander je wereld - begin bij jezelf. Voor inspiratie zijn er voldoende interessante bronnen. Een mooie om mee af te sluiten:
“De enige die de kwaliteit van je leven kan veranderen, ben jij. Als jij verandert, zal alles voor jou veranderen. Als jij beter en slimmer wordt, kun je meer aan en behaal je meer resultaat. Als je beter leert communiceren, verbeteren je relaties automatisch. Als jij positiever bent over je omstandigheden, geven deze je een beter gevoel. Als je positiever met jezelf communiceert, krijg je meer zelfvertrouwen en een sterkere persoonlijkheid.” 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Rob Smulders

  1. 13:45 27-06-2014 Beleggen in een droom met hoog rendement
  2. 13:00 24-04-2014 Marktconforme prijs voor beleggingsproduct
  3. 00:00 05-03-2014 Corruptie in Nederland? - Essentiële beleggingsinformatie
  4. 08:30 05-12-2013 Failliete vastgoedprojecten in het buitenland
  5. 14:15 03-10-2013 Wat een dag!
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl