U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Verloren decennium ten einde?

De meeste zichzelf serieus nemende partijen hebben januari gebruikt om hun visie op 2013 te publiceren. Voorzien van concrete koersdoelen voor diverse indices en andere economische variabelen wordt de vermogensbeheercliënt overstelpt met serieuze onderzoeksresultaten en meningen over de markt. Prachtig, maar is het korte termijn denken op financiële markten nu definitief gewoonte geworden?
Wie kijkt tegenwoordig nog verder dan 12 maanden? Wie durft in te zetten op de veranderende wereld en op een nieuwe periode van groei? Een degelijk beleggingsbeleid begint naar mijn idee met een sterke visie op de ontwikkelingen die ondanks de crisis een lange adem hebben. 

Prestaties in het verleden..

Niemand heeft het over het einde van het verloren decennium waarin beleggers vooral te kampen hebben gehad met dalende koersen. De schaamte maakt zich meester. Naar mijn idee is de wereld, met de uitlopers op het verloren decennium dat in het jaar 2000 begon, toe aan een nieuwe langdurige periode van groei. Het is bijna niet voor te stellen. Maar die verandering is al enige tijd geleden ingezet. U kent waarschijnlijk ook die reclame van de bank die zo trots is op de prestatie over de afgelopen vier jaar. Welnu, ik kan met recht zeggen dat de gemiddelde cliënt, en dus ook over 2012, een betere prestatie heeft neergezet. 

Vertroebeld beeld

Hoe komt dit? Allereerst is naar onze mening een visie voor de langere termijn belangrijker dan dat wat zich in de actualiteit afspeelt. Sterker nog, de actualiteit geeft soms zelfs eens vertroebeld beeld over die zo belangrijke ontwikkelingen op de lange termijn. Een voorbeeld hiervan is dat we in Nederland te maken hebben met een krimp van onze economie; hogere belastingen, minder werk en dalende huizenprijzen. De Nederlandse belegger wordt daar niet vrolijk van. Toch zijn bedrijven op een of andere manier wel in staat om nog altijd met hogere omzet- en winstcijfers te komen. Hoe kan dit?

Verschuiving van macht

De simpele reden hierachter is dat de wereldeconomie doorgroeit, maar dat Nederland en Europa daar nu even geen bijdrage aan weten te leveren. Voor het eerst is de bijdrage aan de wereldwijde groei vanuit de opkomende markten groter dan die van de ontwikkelde economieën. Dit voorspelt accountantsbureau PwC in haar jongste Global Economy Watch. We hebben het hier over de grote verandering van economische, politieke en sociale macht van de westerse economieën naar de nieuwe economieën. 

Miljarden nieuwe middenklassers

Terwijl onze welvaart afneemt, kennen regio’s als Latijns-Amerika, Azië, maar ook Afrika iedere dag nieuwe consumenten. Het zal niet lang duren of deze consumenten voldoen aan het stempel Middenklasser. Dit houdt in dat zij een inkomen verwerven en met dit inkomen de winkel in kunnen om geld uit te geven. Zij zullen de komende decennia betere voeding, meer producten en diensten voor dagelijks gebruik en duurzame producten kunnen aanschaffen. De Verenigde Naties verwachten dat dit aantal in 2020 3,2 miljard telt. Tien jaar later zal van de geschatte 8,3 miljard mensen op de aardbol zo’n 4,9 miljard het predicaat Middenklasser kennen.

Over de schutting

Als we niet dat exacte cijfer, maar wel de trend ervan erkennen, kunnen we ervan uitgaan dat een run op allerlei natuurlijke hulpbronnen zal gaan ontstaan. Olie- en gas, alternatieve energiebronnen, metalen, maar ook landbouwgewassen zullen voor landen en economieën blijvende spanning op vraag en aanbod geven. Neem als belegger een voorbeeld aan de wereldwijd opererende ondernemingen die over de schutting kijken en actief stelling nemen in de groeimogelijkheden elders. Maak daar als belegger slim gebruik van de mogelijkheden door strategisch en tactisch in te zetten op bedrijven die zich bezig houden met de winning of exploratie van olie- en gas, industriële grondstoffen of landbouwgewassen. Neem een voorbeeld aan Unilever door in te zetten op de miljarden consumenten die binnenkort producten aanschaffen voor hun dagelijkse verzorging. Zet vooral ook in op nieuwe technologieën. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk door toepassing van nieuwe technologische innovaties die ons dagelijks leven wezenlijk zullen veranderen. Neem belangen in ondernemingen die zich richten op medicijnen die zijn ontwikkeld met de toegenomen kennis van ons DNA.

Einde bearmarkt?

Vanaf het jaar 2000 zijn beleggers geconfronteerd met perioden van extreme koersdalingen en diverse crises van economische en financiële aard. Het verleden toont aan dat een bearmarkt periode of een periode van ontschulding 10 tot 14 jaar in beslag neemt. Wellicht zijn de naweeën van deze bearmarkt gestart en kunnen we voorzichtig denken aan een nieuwe periode van economische groei. Volgens technisch analist Jurrien Timmer van Fidelity biedt een analyse van het verleden zicht op een nieuwe bullmarkt. Als dat daadwerkelijk zo is, weet u in ieder geval waar u zou kunnen zoeken. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl