U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Geen last van crisis

De marktomstandigheden voor aandelenbeleggers zijn uitdagend te noemen. De eurocrisis raakt inmiddels de hele wereldeconomie in een verstikkende wurggreep. Het is echter niet overal kommer en kwel. Er is altijd wel iets waar geld mee verdiend kan worden. Een sector die zich lijkt te onttrekken van dit negatieve geweld is de farmaceutische sector en de biotechnologie in het bijzonder.

Van oudsher is farmacie een sector die best gedijt in zwakke markten. Sterker nog, biotechnologie heeft geen last van de crisis. De aandelen doen het zelfs goed op de beurs. Wat is er aan de hand?

Consolidatie sector Farmacie ten einde?
De grote farmaciereuzen hebben behoorlijk wat uitdagingen te verwerken. Veel patenten lopen af om vervangen te worden door generieke medicijnen waarvan de marges flinterdun zijn. Nieuwe patenten worden schaars omdat de regelgeving meer eisen stelt aan de introductie van nieuwe medicijnen. Nu ook overheden en gezondheidsorganisaties een stuk zuiniger en selectiever met uitgaven aan medicatie zijn geworden, staat de winstgevendheid van farmaciebedrijven onder druk. Niet voor niets is al een decennium lang een grote consolidatieslag gaande. De farmaciespelers gaan met schaalgrootte voor kostenbesparingen en dat heeft uitgemond in reuzen als Merck, Pfizer en Sanofi-Aventis die wereldwijd opereren. Deze consolidatie lijkt echter haar plafond te hebben bereikt.

Van Chemie naar Biotechnologie
Daarnaast is er sprake van een nieuwe trend. De van oudsher op klassieke chemie gebaseerde industrie is namelijk toe aan een metamorfose. Door technologische innovatie door onder ander het onderzoek naar DNA zijn we namelijk in staat om veel ziekten op basis van ons DNA te voorspellen, te verklaren en te verhelpen. Fundamenteel onderzoek naar de werking van DNA heeft geleid tot mogelijkheden van preventief onderzoek.

Vergrijzing en voeding
Dit biedt natuurlijk vele voordelen in een tijd waarin alles goedkoper en efficiënter moet. Ook prettig voor de mens omdat de vergrijzing ‘schreeuwt’ om verbetering van kwaliteit van leven. Op een heel ander niveau geldt dit in zekere mate ook voor plant en dier. Meer wereldwijde vraag naar voeding vereist een efficiënter gebruik van natuurlijke middelen en middelen die de productie van ons voedsel kunnen verhogen. Ook dit is een markt van grote ondernemingen als DSM, Syngenta en CSM die zoeken naar groei en kleine bedrijven als Devgen die nieuwe technologieën ontwikkelen. Wat recente cijfers: 300 miljoen mensen gebruiken jaarlijks al 150 miljoen biotechnologische medicijnen. 400 medicijnen zijn inmiddels in ontwikkeling. Deze wereldmarkt groeit jaarlijks zo’n 15% en is in totaal al 600 miljard euro waard.

Enkele bedrijven binnen deze tak van sport zijn inmiddels al opgeslokt door een van de grote farmaciebedrijven. Deze kopen vaak voor een appel en een ei kansrijke patenten waar in het verleden veel onderzoeksgeld naar is gedaan. Crucell is daar een sprekend voorbeeld van. Nieuwe interessante spelers zijn naar mijn mening Galapagos, Devgen en Morphosys. Vooral Galapagos is naar mijn idee kansrijk.

Galapagos overnameprooi?
Deze onderneming kwam recent met een onderzoeksresultaat naar buiten. Het kandidaat-medicijn ‘GLPG0634’ blijkt zeer actief tegen reuma, biedt een snelle werking en heeft een heel goede veiligheidsscore. Voor dit medicijn heeft Galapagos een samenwerkingsverband opgezet met Abbot Labatories. Voor uw beeldvorming. “Amgen heeft een vergelijkbaar product waarvan het patent in 2012 afloopt en wat zo’n $ 4 miljard per jaar omzet genereert. Is dit medicijn in wording daarom de parel van de onderneming? Niet helemaal. Galapagos is een onderneming met een brede spreiding van kandidaat-medicijnen. Het bedrijf genereert een jaarlijkse kasstroom, ontvangt voor de ontwikkeling van enkele veelbelovende medicijnen royalties en heeft inmiddels aardig wat samenwerkingsverbanden lopen. Johnson & Johnson is voor 10% eigenaar van het Belgisch- Nederlandse Galapagos N.V.. Deze week sloot de onderneming ook een overeenkomst met het Japanse Ono Pharmaceutical Co voor het ontdekken van nieuwe targets op het gebied van allergie-aandoeningen.

Ook analisten zijn zeer positief over de onderneming. KBC Securities verhoogde het koersdoel naar € 15,50. Tom Muller van Theodoor Gilissen hanteert zelfs een koersdoel van € 20,-. Met een huidige koers van € 12,01 geeft dit een behoorlijk verwacht opwaarts potentieel. Tenminste, als het volgend jaar nog op de beurs verhandelbaar is.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 909,48 +4,25 +0,47%
AEX 903,61 -1,97 -0,22%
US30^ 38.701,80 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.538,90 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 03-06 Solvay SA
    notering ex-dividend
  2. 03-06 Societe de Services de Participations de Direction et d'Elaborati
    notering ex-dividend
  3. 04-06 KBC Ancora CVA
    notering ex-dividend
  4. 05-06 Ageas SA
    notering ex-dividend
  5. 06-06 Brederode SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl