U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wat nu voor aandelenbeleggers?

Obligaties concurreren weer met aandelen. Althans in de Verenigde Staten. Een ongekend krachtige beurscorrectie is het gevolg. Nog nooit is de Dow Jones op één dag met zoveel punten gedaald. Particuliere beleggers stappen massaal uit. Verruilen zij aandelen voor obligatiebeleggingen? Een dramatische val van aandelenindices over de hele wereld is het gevolg. Wat te verwachten en wat nu te doen?

Bitcoin ‘crash’

Waar ik niemand over hoor is dat ook de Bitcoin-markten vanaf donderdag in een vrije val terecht zijn gekomen. Ligt daar een link? Volgens vele specialisten niet. Iedere belegger die ik spreek doet wel iets met Bitcoins. De een is nog veelbelovender en unieker dan de ander. Ik lees dat bitcoin-beleggers hun kredietruimte hebben opgebruikt om te beleggen in de munten van de toekomst. Stel dat grotere beleggers ook hun aandelenportefeuille als onderpand hebben? Dat moet zijn effect hebben. De malaise op de BTC-markt begon ook iets eerder. U moet weten dat deze munt in december nog bijna 20.000 dollar noteerde. Met het openen van de markten op 1 februari betaalde de belegger nog iets meer dan 10.000 dollar. Zes dagen lager kon je deze oppikken voor net iets meer dan 6000 dollar. Wat mij betreft ligt daar ook een logische verklaring. 

De meest voor de hand liggende reden ligt bij de ontwikkeling van de Noord-Amerikaanse kapitaalmarktrente (10-jaarsrente). Deze steeg vorige week naar een niveau van 2,8%. Richting de 3,0% is toch echt een niveau waarbij het aantrekkelijk kan zijn voor risicomijdende beleggers om hun rijke winsten op aandelen te verzilveren om vervolgens te gaan zoeken naar obligatiebeleggingen met een hogere yield. Obligaties met een rendement van 3% tot 3,5% zijn veiliger dan aandelen waarvan het dividendrendement onder de 3% ligt.  

Forse daling beurzen

Wie de daling op de voet heeft gevolgd ziet dat er iets vreemd was met de omvang en aard van de daling. De paniekgolf ging niet alleen heel snel. Een intraday daling van 1500 punten in de Dow Jones-index is immens snel. Waarvan 800 punten in 20 minuten. Ook gingen aandelen over de gehele linie met ongeveer dezelfde snelheid in koers achteruit. Dit fenomeen wordt verklaard door beleggers in trackers die hun indextracker plots van de hand doen. Op de beurs worden vervolgens alle aandelen in het spreekwoordelijke mandje verkocht. En ook nog op hetzelfde moment. 

Mandjesverkopers

Dit werd nog eens versterkt met het gegeven dat veel passieve beleggingen inmiddels ook de familie hebben uitgebreid met ‘passieve hefboombeleggingen’. Het succes van de (index-) trackers heeft een explosieve vraag naar trackers met een (inverse) hefboom op tal van onderliggende waarden opgeleverd. De verkopers van deze producten zorgden nog eens voor een extra snelle daling. En hier wordt niet gelimiteerd. Een tracker verkopen is een heel mandje aandelen over de hele linie van de hand doen. 

Regelgeving versterkt daling

Tot slot kan een deel van de immens snelle daling verklaard worden door een versterkte regelgeving voor (broker)banken. Veel trading desks zijn door toezichthouders verplicht om grotere marges aan te houden dan vroeger het geval was. Dit is natuurlijk goed, maar een val van aandelenbeurzen werd vroeger nog wel eens deels opgevangen door wat extra liquiditeit bij de handelaren zelf. Omdat de liquiditeitseisen zijn versterkt zijn ook handelaren gedwongen te verkopen. Een versnelling van de snelle daling is het gevolg. 


Actieve benadering nu wenselijk

Ongetwijfeld gaan we de komende jaren deze marktdaling analyseren, verklaren en benoemen. Hopelijk gaan we er ook van leren. Wat nu belangrijker is voor veel beleggers, is om te weten wat er nu gebeurt. Dat weet helaas niemand. Kopen op de bodem en verkopen op een hoogtepunt is aan enkele gelukkigen. Wel kun je als belegger met behulp van scenario’s de oorlog verklaren aan deze beurscorrectie. Een actieve benadering is daarom gewenst. 

Economisch fundament robuust

Maar hoe dan? Wij gaan ervanuit dat de ingezette verschuiving van aandelen naar obligaties in de VS, nog lang niet zal overwaaien naar andere continenten. Dat moet menig belegger gerust stellen. Sterker nog. We zien een groeimomentum van de wereldwijde economie. Met China en Azië voorop. Ook het oude Europa en Japan zijn continenten waar ‘de dingen’ echt lekker beginnen te draaien. En daar hoort zeker ook een hogere rente bij. 

Dit positieve beeld zien we terug bij internationaal opererende bedrijven. De gerapporteerde omzet- en winstcijfers zijn degelijk en stevig te noemen. Kansen zijn er daarom voor aandelenbeleggers. Zeker voor hen die nog liquiditeit achter de hand hebben. Waarderingen zijn echt aantrekkelijk. Voor groeibeleggers, maar ook voor inkomstenbeleggers. Toch wil ik benadrukken dat de gouden jaren voor obligatiebeleggers echt voorbij zijn. Pas op met uw obligaties!

AEX-index richting de 500 punten?

De vraag is wel of je dan nu meteen moet kopen. De kans is namelijk aanwezig dat de recente daling nog niet achter de rug is. Sterker nog, de daling van wereldwijde aandelenmarkten zal naar alle waarschijnlijkheid nog een staartje kunnen krijgen. 

Op BNR-radio werd gesproken over Amerikaanse beleggers die de afgelopen dagen bij hun brokerbank niet konden inloggen. Een grote verkoopgolf in de komende dagen behoort daarom zeker tot de mogelijkheid. Vooral technisch analisten spreken van bodems waar je kippenvel van krijgt. Een AEX-index van 507 punten. Onder de 500 punten? Wie het nu zeker weet mag het zeggen. Eén ding is zeker: een daling met de snelheid waarmee het nu gaat wordt bijna altijd weer opgevolgd door een snel herstel.

Koester liquiditeit

Misschien is het verstandig om in de opwaartse beweging van de markten wat te verkopen. Kijk ook nog eens kritisch naar uw obligaties. Neem wat winst. Zorg voor een buffer. Een extra pot met liquiditeit is echt heel prettig op het moment dat de aandelenbeurzen verder ineenzakken. Dan komt er vanzelf een moment dat je weer kunt (terug)kopen. Dat is dan vast een moment waarop niemand aan het loket durft te kopen. Wat ik wil zeggen is: maak een aankoopplan, want angst is een slechte raadgever.

Verschuiven van belangen

Een verschuiving van tactiek is ook een interessante optie. Van Amerikaanse aandelen naar Japanse en Europese bedrijven is interessant. Japan staat bol van nieuwe kansen en in Europa gaat het dividendrendement nog lang mee. Ook belegging in kwaliteitsbedrijven die profiteren van de Chinese groei kan interessant zijn. De economische groei is daar nu eenmaal hoger is, de toekomst is daar veelbelovend. Wat u ook wel of niet doet, denk eerst goed na voor u handelt. U wilt het waarschijnlijk nu niet lezen, maar kwaliteit komt echt altijd weer bovendrijven.  

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 879,52 +9,75 +1,12%
AEX 879,59 +9,32 +1,07%
US30^ 38.111,67 -12,46 -0,03%
Nasd100^ 17.605,52 +176,97 +1,02%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 26-04 Proximus NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 26-04 Crescent N.V.
    Jaarresultaat 2023
  3. 26-04 Atenor SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 26-04 ASML Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 26-04 Xior Student Housing NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl