U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Groeimarkt of Made in America?

De invloed van de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten (VS) is voor veel ‘emerging markets’ van groot belang. Neem bijvoorbeeld Mexico. De koersvorming van de Peso reageert nu al 1 op 1 met de pols in de VS. Jammer, want veel ‘groeimarkt gerelateerde beleggingen’ doen het sinds 2016 weer bovengemiddeld goed in de beleggingsportefeuille. Kan de verkiezingsuitslag hier verandering in brengen? Wat te doen met groeimarktbeleggingen?
Het simpele antwoord op de eerste vraag is: ‘Ja’. Wanneer Clinton de eerste vrouwelijke president van de VS wordt, dan zal er in het buitenlandbeleid niet wezenlijk veel veranderen. Het rentebeleid van de Fed, de buitenlandpolitiek en de belastingstructuur zullen naar verwachting in het voordeel werken van de landen die gebaat zijn bij een iets sterkere dollar, stijgende prijzen in grondstoffen, een voorzichtig groeiende economie en een zeer geleidelijke verhoging van de Amerikaanse rente. Sommige markten gaan dit jaar als een raket! Het zijn de landen waar je niet direct aan denkt om er je geld op in te zetten – lees Brazilië en Rusland – die dit jaar sterk stijgende beurzen/valuta zien. 

Corporate America

Het wordt anders op het moment dat Trump de verkiezingen wint. Deze kandidaat heeft immers aangegeven om industriële productie terug te halen naar de Verenigde Staten. Dat zal hij op zijn minst proberen. Natuurlijk is het belangrijk of hij daarvoor genoeg mandaat zal krijgen binnen het politieke landschap. 

Daarnaast is het nog maar de vraag of ‘Corporate America’ hier zonder slag of stoot mee in zal stemmen. En het allerbelangrijkste is: heeft de Amerikaanse consument veel meer geld over voor dezelfde producten die duurder zijn omdat ze het stempel ‘Made in the United States of America’ krijgen. Ik ben daar sceptisch over. 

Tenminste één emerging markt zal direct profiteren van een zege van Trump. Beleggers zullen naar verwachting massaal in Rusland willen beleggen. Trump lijkt immers een groot voorstander te zijn van het aanhalen van vriendschappelijke banden met Rusland. Hij wil de handelsboycot ook direct opheffen. 

Negatieve uitwerking

Goed voor Ruslandbeleggers, maar mijn inschatting is dat Trump als president op de meeste andere wereldwijde beurzen (vooral groeimarkten) vooral een negatieve uitwerking zal hebben. Waarom? Isolatie is niet goed voor het wereldwijde economische handelssysteem.   

Moet je dan nu al je beleggingen in emerging markets verkopen? Nee. Allereerst, beleggen op een verkiezingsuitslag is meer gokken dan beleggen. Ten tweede zijn de fundamentele ontwikkelingen in veel emerging markets nog steeds positief te noemen. We zien per saldo een duidelijk hogere economische groei, stijgende prijzen voor grondstoffen, een groeiende en relatief jonge bevolking en daarom een toenemende binnenlandse besteding. Ook zijn veel valuta in de afgelopen jaren extreem goedkoop geworden. Kortom, genoeg redenen om juist positief te zijn. 

Als derde kunnen we constateren dat veel bedrijven die actief zijn in dit soort landen inmiddels wereldwijd opererende ondernemingen zijn geworden en misschien zelfs wel minder ‘emerging’ zijn dan dat wij zomaar aannemen. Nee, mijn idee zou zijn om vooral eerst te wachten op de definitieve uitslag. Dan heb je namelijk informatie waarop je je kunt baseren en herpositioneren.

Conclusie

Wij zijn positief op de kansen in een aantal groeimarkten in het bijzonder. De belegger kan de markten niet meer over een kam scheren en zal kritisch moeten zijn in zijn benadering. Toch zal een relatief betere economische groei, herstel van grondstofprijzen in combinatie met sterk gedaalde valuta en waarderingen volgens ons goed uitpakken voor een de emerging markets. Wij hebben een voorkeur voor nieuwe kleinere deelmarkten en voor aandelen die een relatief hoog dividendbeleid hanteren. Wel is het nog wachten op de uitslag van de Amerikaanse presidentverkiezingen. 

Meer artikelen van Peter Cordes

 1. 14:24 30-08-2019

  Inspelen op de handelsoorlog

 2. 09:04 13-08-2019

  Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie

 3. 10:40 12-07-2019

  Er zijn meer ‘Galapagossen’

 4. 13:34 15-02-2019

  Chinezen veroveren de wereld met Geely

 5. 09:30 23-11-2018

  Olieprijsdaling schreeuwt om actie

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl