U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wall Street volgt Buffett

Duurzame energie bleef naar mijn idee lange tijd vooral een soort ‘speeltje voor idealisten’. Natuurlijk was er waardering voor inspanningen van idealisten die zonne- en windenergie propageerden en ook soms duurzame energieprojecten vlot trokken.
Maar een volwassen markt, waarin je kunt investeren en waar je geld mee kan verdienen? Grote investeerders en beleggers als Amerikaanse zakenbanken en pensioenfondsen lieten duurzame energie dan ook links liggen. Tot de beste belegger ter wereld een aantal jaar geleden grootscheeps in duurzame energie stapte!

Het beleggingsvehikel van Buffett, Berkshire Hathaway, investeerde de afgelopen jaren circa $16 miljard in zonne- en windenergie. En dat zal de komende jaren worden opgevoerd naar $30 miljard. Buffett signaleerde een aantal jaar geleden dat duurzame energie – door alle innovaties in wezen een technologisch gedreven sector - inmiddels een volwassen markt is geworden. Met voldoende liquiditeit om makkelijk in en uit te kunnen stappen. Met een rendements-risico verhouding die past bij wat een voorzichtig ingestelde belegger als Buffett comfortabel vindt.

‘Big boys’ zien het ook

Het opmerkelijke is dat Buffett de ogen van de ’big boys’ op Wall Street, zoals de zakenbanken, opende. Opmerkelijk, omdat Buffett niet snel in technologisch gedreven markten investeert, aangezien hij daar naar eigen zeggen te weinig van begrijpt. Maar Buffett houdt natuurlijk wel van rekensommetjes met een mooie plus onder de streep. Daarom werd Buffett de wegbereider: want door hem zag Wall Street dat duurzame energie een profijtelijke en volwassen markt is geworden. Een markt met een mooi rendementspotentieel. Dat de aarde een stukje schoner wordt door duurzame energie is daarbij mooi meegenomen. 

Inmiddels investeren grote zakenbanken als JP Morgan, Goldman Sachs, Europese banken als BNP Paribas en grote pensioenfondsen als het Nederlandse ABP en het Noorse staatsfonds voor honderden miljarden dollars in duurzame energie.

Jaarlijkse brief aandeelhouders

Ieder jaar stuurt Buffett een inmiddels beroemde openbare brief naar de aandeelhouders van Berkshire. In de brief van begin dit jaar las ik dat hij stelt dat energiemaatschappijen die nog met fossiele bronnen energie opwekken het pleit aan het verliezen zijn van energiecentrales met name op zonne-energie draaien. 

Buffett heeft altijd de daad bij het woord gevoegd als het ging om kansrijke beleggingen die een mooie plus onder de streep laten zien en waarvan hij nog jaren een mooie return on investment verwacht. Het opmerkelijke is dat deze conservatief ingestelde belegger de ogen moest openen van de snelle jongens op Wall Street. Die nu over elkaar struikelen als het gaat om investeringen in duurzame energie. Een notie die particuliere beleggers die in duurzame energie beleggen denk ik veel vertrouwen voor de toekomst kan geven.

Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op www.trendinvest.nl. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.

Meer artikelen van Robert Schuckink Kool

 1. 13:00 31-10-2016

  Facebook & Co: het oogsten is begonnen

 2. 10:45 03-10-2016

  Wall Street volgt Buffett

 3. 14:30 05-09-2016

  Slimme stap van Danone?

 4. 16:00 01-08-2016

  Geef mij maar winstmachines!

 5. 09:00 28-06-2016

  Mooie sportzomer

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl