U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Enthousiasme ontbreekt op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag verdeeld gesloten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent op 28.335,57 punten. De S&P 500 sloot 0,3 procent in het groen op 3.465,39 punten en de Nasdaq eindigde 0,4 procent in de plus op een slot van 11.548,28 punten. Op weekbasis leverden de drie indexen in.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er vrijdag weinig enthousiasme te bespeuren onder beleggers in New York. 

"Er wordt veel gepraat over een nieuw stimuleringspakket maar tegelijkertijd zijn er nog genoeg meningsverschillen", aldus Madden die wees op uitspraken van president Trumps economisch adviseur Larry Kudlow. Volgens Madden is de kans klein dat er voor de verkiezingen nog een deal wordt gesloten.    

Volgens Democratisch leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi moet president Trump aarzelende Republikeinen overtuigen om nog voor de verkiezingen een deal te sluiten. Minister van financiën Steven Mnuchin zei vrijdag dat er wel aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen maar dat Pelosi meer compromissen moet sluiten.
    
De verkiezingen zijn over minder dan twee weken en dus wordt al het nieuws rond de Amerikaanse stembusgang nauwlettend gevolgd.

Het tweede en laatste debat tussen president Trump en diens uitdager, de Democraat Joe Biden leverde geen nieuwe inzichten op. Volgens strateeg Seema Shah van Principal Global Investors blijft de markt rekening houden met een overwinning voor Biden. 

Nu de verkiezingen naderen zullen beleggers minder risico willen nemen, denkt strateeg Eleanor Creagh van Saxo Bank.  

Macrocijfers en bedrijfsresultaten krijgen momenteel ook de nodige aandacht, omdat ze een beter beeld kunnen schetsen van de Amerikaanse economie. Het herstel dreigt in gevaar te komen door een opleving van het aantal coronabesmettingen. Donderdag werd een record aan nieuwe gevallen geregistreerd in de VS.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in oktober is gestegen naar 55,5. Dat is de hoogste stand in 20 maanden.

Volgens econoom Chris Williamson is het Amerikaanse bedrijfsleven in toenemende mate positief over de vooruitzichten vanwege de hoop op nieuwe stimulus.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1859. 

De olieprijs is vrijdag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,9 procent goedkoper op 39,85 dollar. Op weekbasis daalde de olieprijs zo'n 3 procent. 

"Aan de vraagkant is weinig steun gezien het extreem hoge aantal nieuwe Covid-19 gevallen; op donderdag waren dat er wereldwijd bijna 500.000", aldus Eugen Weinberg van Commerzbank. "Er is ook druk aan de aanbodkant door de stijgende olieproductie in Libië", voegde de analist toe. De Libische productie bedraagt inmiddels rond de 560.000 vaten per dag.

Vrijdag werd bekend dat de force majeure bij de grootste olieterminal in Libië is opgeheven waardoor de output binnen vier weken kan oplopen tot 1 miljoen vaten per dag. Libië is uitgezonderd van de productieafspraken van OPEC+.

Bedrijfsnieuws

American Express heeft in het derde kwartaal net iets minder goed gepresteerd dan analisten vooraf hadden verwacht en zag de winst op jaarbasis met bijna 40 procent afnemen. Het aandeel leverde vrijdag 3,7 procent in.

Mattel boekte in het derde kwartaal een flink hogere winst en omzet. De fabrikant van onder meer Barbie verwacht in het lopende kwartaal een verdere omzetgroei en denkt over heel het boekjaar ook winstgevend te zijn. Het aandeel steeg 9,6 procent.

Intel daarentegen wist de analistenverwachtingen niet te kloppen. Wel overtrof de Amerikaanse techreus de eigen outlook. In de afgelopen verslagperiode daalde de nettowinst van 6,0 miljard tot 4,3 miljard dollar, of 1,02 dollar per aandeel. Op aangepaste basis kwam de winst per aandeel uit op 1,11 dollar, tegen 1,42 dollar een jaar eerder. Het aandeel sloot liefst 10,6 procent lager.

Het middel remdesivir van Gilead Sciences heeft van de Amerikaanse Food & Drug Administration formele goedkeuring gekregen als behandeling tegen Covid-19 bij patiënten die in het ziekenhuis liggen. Dit werd donderdagavond bekend. Remdesivir, dat nu de naam Veklury draagt, had sinds mei al een goedkeuring van de FDA voor noodgebruik in ziekenhuizen. Het aandeel steeg fractioneel.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: NYSE

Vandaag in het nieuws

 1. Europese beurzen sluiten flink lager

  18:27, ABM Financial News
 2. Techaandelen trekken AEX nog lager

  17:50, ABM Financial News
 3. Powell: Fed voldoet bijna aan voorwaarden voor taperen

  17:15, ABM Financial News
 4. Beursagenda: macro-economisch

  16:33, ABM Financial News
NLD25 774,32 -13,92 -1,77%
AEX 773,71 -14,96 -1,90%
US30^ 34.365,25 -514,63 -1,48%
Nasd100^ 14.817,96 -388,00 -2,55%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 28-09
  Emakina Group
  Halfjaarresultaten 2021
 2. 28-09
  SCHEERDERS VAN KERCHOVE'S VERENIGDE FABRIKEN NV
  Halfjaarresultaten 2021
 3. 28-09
  Frankrijk
  Consumentenvertrouwen Frankrijk - Sept 2021
 4. 28-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 28-09
  Verenigde Staten
  Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl