U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Slotcall: Ja hoor, er is weer een nieuwe top!

AEX (+0,30%), ING, Prosus, Akzo Nobel, ASML, InPost, HAL, Fastned, NXFiltration, rentes, euro, bitcoin, goud, olie en meer.

De term recordstand is tegenwoordig flink aan inflatie onderhevig. Zolang de AEX elke dag wat winst boekt, bereikt het telkens een nieuwe top. Ook vandaag, op de laatste dag van dit kwartaal, gaan we weer omhoog. Daardoor heeft de AEX opnieuw de hoogste stand ooit bereikt op een stand van 881,78 punten. Gefeliciteerd! Geniet ervan zolang het kan!

Niet dat beleggers geen reden hebben om optimistisch te zijn. Economieën landen zachter dan zacht, de consument zit overal goed in de slappe was, en de kans is meer dan groot dat de ECB en de Fed beleggers deze zomer blij gaan maken met de eerste renteverhogingen. Zolang de inflatie blijft dalen en de Amerikaanse economie niet oververhit raakt, is dat toch het basisscenario.

Amerikaanse consument minder somber

Ook vandaag is er weer de nodige positieve macronieuws uit de VS te melden. Zo is het Amerikaans consumentenvertrouwen in maart onverwacht gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 76,9 in februari naar 79,4 in maart. Halverwege de maand duidde een voorlopig cijfer nog op een kleine daling van het vertrouwen.

Het vertrouwen in de huidige staat van de Amerikaanse economie steeg van 79,4 naar 82,5. Over de economische verwachtingen waren ondervraagden ook positiever. Die deelindex steeg van 75,2 tot 77,4. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 2,9 procent, van 3,0 procent eind februari. De Amerikaanse inflatieverwachting voor de komende 5 jaar daalde van 2,9 naar 2,8 procent. Ook dat geeft de burger moed.

Amerikaanse economie groeit stevig door

Onderwijl groei de Amerikaanse economie flink door. De groei over het vierde kwartaal van 2023 kwam uit op 3,4 procent. Economen hielden vooraf rekening met een gemiddelde groei van 3,2 procent. In het derde kwartaal was de Amerikaanse economie nog met 4,9 procent gegroeid. Ofwel, het gaat allemaal iets minder in de aan de andere kant van de oceaan, maar dat is in het licht van het Amerikaanse monetaire beleid alleen maar gunstig. Op een oververhitting van de Amerikaanse zitten de rentemeesters van de Fed niet te wachten.

Aandelen vandaag in de picture

  • ING (+2,03%) gaat sinds begin februari als een speer. Vandaag helpt een koersdoelverhoging van Morgan Stanley het aandeel nog verder omhoog.
  • Prosus (+1,38%) stijgt, want Tencent is eerder in China gestegen
  • Shell (+0,85%%) plust want voor olie wordt meer betaald.
  • Akzo Nobel (-1,31%) ontvangt een koersdoelverhoging (van €74 naar 76) van UBS.
  • Morgan Stanley verkleint z'n belang in Adyen (-0,13%) een heel klein beetje.
  • Quaero is kleiner in Heijmans (+0,12%)
  • Randstad (-5,38%) is vanochtend ex-dividend gegaan.
  • ASML (-0,34%) daalt, ondanks het bericht dat de regering, hoewel demissionair, heeft besloten €2,5 miljard te reserveren in Brainport Eindhoven, nadat ASML eerder dreigde te vertrekken naar het buitenland.
  • InPost (-4,22%) komt met gemengde cijfers die negatief worden ontvangen.
  • Allfunds (-0,59%) heeft één potentiële overnemer minder: SIX.
  • De nieuwste cijfers van HAL (+0,62%) worden door KBC positief onthaald. Het bedrijf heeft besloten het dividend, hoewel flink verlaagd, alleen nog in contanten uit te keren.
  • Fastned (-1,34%) heeft in de 2e helft van 2023 volgens ING iets minder gepresteerd dan verwacht.
  • NXFiltration (+28,1%%) heeft onlangs €45 miljoen opgehaald en sindsdien zit het aandeel flink in de lift. Ytd staat het aandeel na de recente stijgingen nog altijd op een verlies van 35%.

Top 3 winnaars en verliezers Amsterdam

Brede markt

Goud, zilver, olie en bitcoin staan allemaal hoger. Dat geldt ook voor de meeste Europese beurzen, al gaat het om kleine plusjes. De Nasdaq en Dow hebben moeite om te besluiten omhoog of omlaag te gaan. De euro verliest iets tegenover de dollar. 

Rentes

Europese en Amerikaanse rentes bewegen vandaag verschillend. Veel heeft het niet om het lijf.

  • Nederlandse tienjaars: 2,56% (+0,35%)
  • Duitse tienjaars: 2,30% (+0,22%)
  • Britse tienjaars: 3,97% (+0,97%)
  • Italiaanse tienjaars: 3,67% (+1,52%)
  • Amerikaanse tienjaars: 4,19% (-0,19%)
  • Japanse tienjaars: 0,71% (+0%)

Peilmoment: 16.25 uur

Analyses van de IEX Beleggersdesk

Waarde HAL stijgt naar €155 per aandeel
De netto vermogenswaarde van investeringsmaatschappij HAL is in 2023 met €0,5 miljard toegenomen. Per aandeel was de stand op 31 december 2023 €150,12, een stijging van 1,6% ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet van alle deelnemingen is uitgekomen op €12,3 miljard. De nettowinst toegerekend aan HAL was €1,0 miljard. Dat betekent voor het koersdoel van HAL? Lees de analyse van analist Hildo Laman.

Steeds meer goed nieuws voor TSMC
Het gaat duidelijk de goede kant met de chipindustrie. Het Taiwanese TSMC profiteert van de sterke vraag naar AI-chip en het zou hier nog lange tijd van kunnen profiteren. Inmiddels wordt er ook een nieuwe fabriek in Japan gebouwd. Alsnog kopen? Lees het oordeel van Ivo Breukink?

Diversificatie Flow Traders werpt vruchten af
De marktomstandigheden zijn suboptimaal voor Flow Traders. De handelsvolumes stegen wel, maar de lage volatiliteit geeft een drukkend effect op de resultaten. De hevige handel in bitcoin ios voor Flow Traders een leuke inkomstenbron. Dat blijkt onder meer uit de nieuwste update van het bedrijf. Lees het oordeel van analist Martin Crum.

Amerikaanse verkiezingen beloven kaskraker voor Flow Traders te worden

Poolse InPost groeit stevig door
Ondanks aanhoudende zorgen over de ontwikkeling van de e-commercemarkt groeit het Poolse InPost als kool. Het kluisjesconcept slaat enorm aan en het bedrijf slaagt erin de succesformule uit thuisland Polen ook in nieuwe landen te introduceren. De koers van het aandeel met een notering in Amsterdam was de afgelopen 12 maanden met liefst 70% gestegen. "Vandaag moet het aandeel wat terug, wat wij vooral toeschrijven aan de vlakke marge die het concern voor dit jaar voorspelt." Lees het oordeel van analist Peter Schutte.

Enorme dividendverhoging van Knaus Tabbert
De Duitse Camper- en caravanbouwer Knaus Tabbert (+7,1% om 16.30 uur) heeft in 2023 de omzet met 37,3% opgevoerd tot €1441 miljoen. De (aangepaste) Ebitda ging zelfs met 76,4% omhoog tot €123,8 miljoen. Daarmee verbeterde de bruto winstmarge van 6,7% naar 8,6%. Het dividend wordt bijna verdubbeld naar €2,90 per aandeel (van €1,50). Analist patrick Beijersbergen ziet zijn vooruitziende blik alsnog bevestigd. Het aandeel maakt sinds december uit van de Dividend Modelportefeuille van IEX.

Welke verzekeraar is de beste?
Verzekeren is niet erg sexy, maar beleggers zijn dankzij het hoge dividendrendement verzot op verzekeringsaandelen. Een keuze tussen ASR en NN Group is nog best lastig. Zowel ASR als NN Group keren een fraai dividend uit en hebben een Buy-advies. Analist Martin Crum vindt het lastig kiezen.

Alle laatste aandelenadviezen

Bron: Guruwatch.nl

Wie gaan er vanavond met een Gouden Stier vandoor?
Of het nu gaat om een mooi, innovatief product, langjarig bovengemiddelde rendementen, lage kosten, een gebruiksvriendelijke app of een uitmuntende dienstverlening. Er zijn tal van manieren waarop een bedrijf zich kan onderscheiden.

Eén keer per jaar zet IEX de beste beleggingspartijen in het zonnetje. Dat doen we met de uitreiking van Gouden Stieren voor verschillende beleggingscategorieën. Te weten: Broker, online beleggingsoplossing, vermogensbeheerder, private bank, crowdfundingplatform, aanbieder van beleggingsfondsen, aanbieder van ETF’s en aanbieder van duurzame fondsen.

De genomineerden zijn al bekend. Morgenochtend zult u weten wie er hebben gewonnnen.

Agenda Goede Vrijdag 29 maart

00:50 uur: Detailhandelsverkopen - februari (Jap)
00:50 uur: Industriële productie - februari (Jap)
06:30 uur: Omzet detailhandel - februari (NL)
06:30 uur: Producentenprijzen - februari (NL)
08:45 uur: Inflatie - maart vlpg (Fra)
09:00 uur: Europese beurzen gesloten vanwege Goede Vrijdag
13:30 uur: Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie - februari (VS)
14:30 uur: Wall Street gesloten vanwege Goede Vrijdag

En dan nog dit:

Hoge straf voor Sam Bankman-Fried

Drill, baby, drill

Stijging beurzen is niet zomaar

Het regent inderdaad records

Actieve kansen

Dreigen loont

Elektrische autorevolutie gaat gewoon verder

Help! Meme-aandelen zijn terug

Het moet inderdaad gezegd: de logo's zien er tegenwoordig beter uit

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
NLD25 880,05 +10,28 +1,18%
AEX 882,63 +12,36 +1,42%
US30^ 38.211,61 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.698,09 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 29-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 29-04 Akzo Nobel NV
    notering ex-dividend
  3. 29-04 Heineken NV
    notering ex-dividend
  4. 29-04 Heineken Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 29-04 Koninklijke Philips NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl