U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Het kan ook zonder reclame

De vraag naar inflatie-gekoppelde obligaties zal groot zijn, omdat veel beleggers inflatie verwachten door de coronasteun.

Men verwacht een grote vraag naar nieuwe emissies van Duitse groene staatsobligaties en aan de inflatie gekoppelde obligaties.

In 2008 lanceerde de Deutsche Finanzagentur, die via schuldinstrumenten geld inzamelt voor de Bondsrepubliek Duitsland, een grootscheepse campagne voor federale spaarobligaties, met een schildpad genaamd Günther Schild. Maar door de lage rente op dat moment waren de federale spaarobligaties - die gekocht werden als een soort van appeltje voor de dorst - niet populair bij de kleine beleggers. Daarom stopte de Duitse overheid eind 2012 met de uitgifte van federale spaarobligaties en kwam er ook een einde aan de reclamecampagne met mijnheer Schild de schildpad - tot groot verdriet van zijn fans, die zelfs overlijdensberichten voor hem online postten.

Tien jaar later is het een ander verhaal. Particuliere beleggers houden geen Duitse overheidseffecten meer aan, want de rendementen zijn over de hele lijn negatief.  Je zou denken dat winst maken op negatief renderende obligaties meer iets voor gokkers is, maar dat is niet noodzakelijkerwijs waar. Beleggers die de nieuwe nulcoupon 10-jarige Duitse staatsobligatie met een rendement bij uitgifte van -0,25% in januari kochten, zien nu aantrekkelijke koerswinsten.

De ECB, die geen last heeft van negatieve rendementen omdat ze het geld tegen een nog lagere rente van banken krijgt, is nu de grootste houder van Duitse staatsobligaties, ten minste 30% van alle obligaties. Hiervoor had de Duitse overheid geen advertenties met mijnheer Schild nodig en ook in de toekomst blijft er vraag van de ECB naar Duitse staatsobligaties in het kader van haar programma's voor de aankoop van activa.

Groene Bunds

Het aantal Duitse staatsleningen neemt op dit moment weer toe. De financiering van de extra uitgaven om de door het coronavirus veroorzaakte inzinking te boven te komen, eist zijn tol. Al in maart 2020 stemde de Duitse staat in met extra uitgaven ten belope van 122,5 miljard euro. Ze schatte ook een daling van de belastinginkomsten met 33,5 miljard euro in. In juni 2020 werd een tweede aanvullende begroting goedgekeurd, die rekening houdt met extra uitgaven en met de verwachting dat de inkomsten nog lager zouden uitvallen dan verwacht. In totaal wordt het netto financieringstekort voor 2020 geraamd op 218,5 miljard euro.

De Deutsche Finanzagentur, die verantwoordelijk is voor de uitgifte van staatsobligaties, heeft hierop gereageerd. De uitstaande emissies werden in het tweede kwartaal van 2020 opgevoerd. Daarnaast werden voor het eerst 7- en 15-jarige staatsobligaties uitgegeven. De uitgifte van aan de inflatie gekoppelde staatsobligaties, voor het laatst gezien in 2015, zal naar verwachting de komende maanden hervat worden. Bovendien is de Duitse regering van plan om in september van dit jaar de eerste groene staatsobligatie uit te geven. Onlangs werd het raamwerk van de Groene Bund gepubliceerd, waarin de gefinancierde projecten, de documentatievereisten en de controle worden beschreven.

Verdere prijsstijgingen zijn nooit uit te sluiten

Er zal vraag zijn naar de Groene Bunds van beleggers die bij hun beleggingen rekening houden met ESG-criteria, ook al zijn de rentetarieven negatief. De vraag naar de inflatie-gekoppelde obligaties zal ook enorm groot zijn, omdat veel beleggers verwachten dat de inflatie zal terugkeren als gevolg van deze uitgebreide fiscale en monetaire steunmaatregelen. Daarom zal Günther Schild ook zeker niet nodig zijn om reclame te maken voor deze nieuwe producten.

Bij ETHENEA zouden we alleen in uitzonderlijke gevallen in negatief renderende obligaties beleggen. Zo kan een belegging in staatsobligaties in tijden van crisis heel goed gerechtvaardigd zijn als indekking. Toch is er naar onze mening niet veel verschil tussen beleggen in negatief renderende obligaties en het kopen van dure technologie-aandelen, want verdere prijsstijgingen zijn in beide gevallen nooit uit te sluiten.

In ieder geval zullen we pas volgende jaar de mogelijke inflatoire effecten van de speciale monetaire en fiscale programma's zien. Het belangrijkste punt is momenteel de bezorgdheid over een tweede golf van besmettingen met het coronavirus. Het gevolg daarvan zou  een nieuwe daling van de vraag (naar goederen en diensten) zijn.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Volker Schmidt

 1. 11:30 14-02-2023 Schuldenplafond VS moet omhoog
 2. 13:45 13-07-2022 Whatever it takes 2.0
 3. 14:50 17-05-2022 Inflatie en langetermijnrente - wat mogen we verwachten?
 4. 15:00 22-02-2022 Stijging van de rente als motor voor rendement?
 5. 13:30 10-09-2021 Jackson Hole: één keer per jaar
NLD25 920,12 -4,80 -0,52%
AEX 918,72 -5,89 -0,64%
US30^ 38.584,80 0,00 0,00%
Nasd100^ 19.665,00 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 17-06 Flow Traders NV
  notering ex-dividend
 2. 18-06 Miko NV
  notering ex-dividend
 3. 19-06 Greenyard NV
  Jaarresultaat 2023/24
 4. 19-06 Ion Beam Applications SA
  notering ex-dividend
 5. 25-06 Envipco Holding NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl