U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Waarom zou ik me zorgen maken over wat ik eerder heb gezegd?

Een portfoliopositionering waarover men weinig controle heeft kan de verwachtingen voor de toekomstige marktontwikkeling kleuren.

Een zekere mate van flexibiliteit is nodig om zich te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hardnekkig vasthouden aan wat men gezegd of gedaan heeft, kan betrouwbaar lijken. Maar het kan fatale gevolgen hebben als een vooruitziende blik ontbreekt.

We zijn nog maar vier maanden verder in 2020 en in deze korte tijd hebben we allemaal dingen meegemaakt die bijna niemand in het begin van het jaar voor mogelijk hield. De lockdown-orders van de overheid hebben een groot deel van de wereldeconomie en het privé- en sociale leven tot stilstand gedwongen.

Achtbaan

Tegelijkertijd is het een ware achtbaanrit geweest op de kapitaalmarkten. De omvang en snelheid van de diverse prijsbewegingen hebben we nooit eerder meegemaakt.

De niet eerder geziene activa-aankoopprogramma's van de centrale banken en de steunmaatregelen van de overheden waren te verwachten. Maar waarschijnlijk de grote verrassing in april was dat de zo belangrijke West Texas Intermediate olieprijs (WTI) ver onder het nulpunt ging. En dan te bedenken dat we er in januari van overtuigd waren dat het een tamelijk onbewogen jaar zou worden. We weten nu wel beter!

Welk scenario is ingeprijsd?

In het licht van de recente geschiedenis liggen de huidige voorspellingen over de resterende acht maanden van het jaar tussen "alles en niets is mogelijk". Bij voorspellingen is er meestal een basisscenario, met aan weerszijden twee alternatieven. Wat de economische gevolgen betreft, hebben de beleggers momenteel twee scenario's die het hele spectrum bestrijken.

We beweren niet dat we meer diepgaande en betere inzichten hebben dan andere bedrijven die de economie analyseren. Maar voor het succes van beleggen op de lange termijn is het belangrijker om te vragen waar mogelijke scenario's in het grotere macrobeeld passen om vervolgens intelligente maatregelen te nemen binnen de portefeuille.

Waar liggen bijvoorbeeld de risico’s op aanhoudende kapitaalverliezen? Welke reële economische ontwikkelingen hebben de markten al voorzien? Het probleem kan dus al snel worden geherformuleerd als: wat is er al in de markt geprijsd en waar kunnen er kansen en risico’s liggen?

Flexibiliteit

Naast de grote onzekerheid over hoe de economie zich zal ontwikkelen, is er nog een tweede niet te onderschatten reden voor de huidige extreme meningsverschillen op de kapitaalmarkten: een gebrek aan flexibiliteit.

Alleen wie zich niet laat beperken door een benchmark en dus over een volledig scala aan opties voor assetallocatie en selectie van effecten beschikt, kan echt vrij zijn om naar eer en geweten beslissingen te nemen. Zonder deze manoeuvreerruimte gaat subjectiviteit al te snel boven objectiviteit. Dan kan een portfoliopositionering waarover men weinig controle heeft, de verwachtingen voor de toekomstige marktontwikkeling kleuren, terwijl het juist andersom zou moeten zijn.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Christian Schmitt

 1. 13:30 13-06-2023 Groeiende onevenwichtigheid in de aandelenmarkt
 2. 13:45 15-05-2023 ChatGTP en de zoektocht naar bovenmatig rendement
 3. 10:15 11-11-2022 Capitulatie! Of toch niet?
 4. 13:10 14-03-2022 Renteomslag of keerpunt?
 5. 17:00 15-10-2021 Opnieuw uitgesteld: de wedergeboorte van value
NLD25 923,57 -0,81 -0,09%
AEX 924,78 -3,41 -0,37%
US30^ 38.809,80 0,00 0,00%
Nasd100^ 19.948,30 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 25-06 Envipco Holding NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 2. 25-06 Cenergy Holdings SA
  notering ex-dividend
 3. 25-06 Viohalco SA
  notering ex-dividend
 4. 25-06 Titan Cement Company SA
  notering ex-dividend
 5. 26-06 Gimv Investeringsmaatschappij Voor Vlanderen NV
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl