U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wereldwijd in convertibles

In de jaren ‘90 kende de Nederlandse beurs een redelijk aantal noteringen van convertibles uitgegeven door Nederlandse bedrijven. Destijds waren dat zowel voor de uitgevers van deze leningen als de beleggers interessante instrumenten. De uitgevende instantie betaalt bij convertibles over het algemeen een significant lagere rente ten opzichte van een reguliere obligatie. De belegger neemt op zijn beurt genoegen met die lagere coupon in ruil voor een hoog opwaarts potentieel.
Door de huidige lage rente hebben minder bedrijven op deze wijze hun activiteiten gefinancierd; hierdoor zijn convertibles bij de Nederlandse belegger een beetje uit beeld geraakt. Toch is er wereldwijd een heel groot aanbod en onlangs is StateStreet op de markt gekomen met de SPDR Thomson Reuters Global Convertible Bond UCITS ETF.

Hoe werkt een convertible?

Een converteerbare obligatie is een rentedragende obligatie, uitgegeven door een onderneming waarbij de houder tijdens de looptijd het recht (het conversierecht) heeft de obligatie tegen vooraf gestelde voorwaarden (conversieratio) en prijs (de conversieprijs) om te ruilen (te converteren) naar aandelen van de betreffende onderneming.

Hierdoor heeft de houder, de belegger, een obligatie in bezit, met over het algemeen ook de voordelen van obligaties, zoals een vaste periodieke coupon, een vaste looptijd en kapitaalgarantie op einddatum (terugbetaling lening door de uitgevende partij).

Door de lage coupon zijn deze obligaties niet erg interessant. Het interessante aan deze instrumenten is dat de koers kan stijgen wanneer de aandelen stijgen. Immers, wanneer je weet dat je de obligatie met een nominale waarde van 1000 euro kan omwisselen in bijvoorbeeld 25 aandelen, zal de koers van de obligatie theoretisch gaan stijgen wanneer de koers van de aandelen boven de 40 euro komen.

Er kunnen op deze wijze drie stadia onderscheiden worden:

Stadium 1: Obligatie gerelateerd. Bij een lage koers van het aandeel ten opzichte van de conversieprijs zal de converteerbare obligatie zich gedragen als een normale obligatie, indien de kredietwaardigheid van de uitgevende instelling niet noemenswaardig is veranderd. De houder van de converteerbare obligatie zal dan niet tot conversie overgaan. De kostprijs om de aandelen te verwerven via conversie (de conversie-equivalent) is nadelig. De opbrengsten voor de houder bestaan uit de ontvangen rente coupon.

Stadium 2: Zowel aandeel als obligatie gerelateerd. Voor beleggers is dit een interessant stadium om converteerbare obligaties aan te schaffen. De houder van de converteerbare obligatie heeft in dit stadium kans op koerswinst bij een aantrekkende aandelenkoers, zoals een gewone aandeelhouder, maar ook in grote mate de zekerheid van een obligatiebelegger (de rentecoupon), bij een onverhoopte forse terugval van de aandelenkoers van de onderneming. De koers van de converteerbare obligatie daalt minder dan van het onderliggende aandeel.

Stadium 3: Aandeel gerelateerd. De koers van het aandeel ligt (ver) boven de conversieprijs. De koers van de obligatie gedraagt zich in verhouding ongeveer gelijk met de koers van het onderliggende aandeel.

 

De convertible ETF van SPDR

In navolging van de zeer populaire ETF op Amerikaanse convertibles (SPDR® Barclays Convertible Securities ETF, CWB), waar momenteel een kleine 3 miljard dollar in belegd is, heeft SPDR nu ook een wereldwijde versie gelanceerd. Hiermee is SPDR (StateStreet) de eerste partij die een wereldwijde convertible ETF lanceert. Deze ETF (IE00BNH72088) staat genoteerd aan de London Stock Exchange en de Deutsche Börse. De ETF belegt in circa 219 verschillende convertibles gespreid over circa 30 landen. Het merendeel is belegd in dollar convertibles (ca. 59%), de eurozone doet mee voor circa 26%. Inmiddels is het belegd vermogen in deze convertible boven de 150 miljoen dollar uitgekomen.

Waarom nu interessant?

Een converteerbare obligatie combineert als het ware het beste van twee werelden. Aan de ene kant wenst elke belegger te profiteren van stijgende aandelenkoersen, maar niet tegen elke prijs en tegen elk risico; converteerbare obligaties kennen een beperkter neerwaarts risico ten opzichte van aandelen. Convertibles hebben historisch gezien aandelenachtige rendementen opgeleverd maar dan wel met minder volatiliteit. Het worden dan ook wel conservatieve aandelen genoemd. In vergelijking tot wereldwijd beleggen in bedrijfsobligaties is de coupon lager (op dit moment circa 1,7% p/j), maar de vraag is wat de rente gaat doen en wat de uitwerking daarbij zal zijn op de koersen van de reguliere obligaties.

De huidige marktomstandigheden zijn ideaal voor convertibles. De lage rente zorgt nog steeds voor een aantrekkende obligatiemarkt, maar ook vraag naar aandelen. Zelfs als de rente gaat stijgen in de Verenigde Staten, waarvan de kans reëel aanwezig is, hoeft dat niet negatief uit te pakken voor convertibles, sterker nog, dat kan zelfs een positieve uitwerking hebben. Ten eerste kan de dollar tegelijkertijd verder aantrekken, meer dan de helft van de SPDR-convertible is immers belegd in dollars, en ten tweede kan de aantrekkende aandelenmarkt opwegen tegen deze rentestijging.

Converteerbare obligaties & spreiding

Zoals dat voor alle beleggingen geldt is spreiding belangrijk en ondanks dat deze ETF spreidt over meer dan 200 verschillende convertibles, zou dit product voor een deel in de portefeuille kunnen passen, vanzelfsprekend is dit afhankelijk van uw doelstellingen. De vraag is dan of de convertible-ETF opgenomen wordt voor het opwaartse aandelenpotentieel met als bijkomend voordeel de rente-inkomsten of juist als obligatie met opwaarts potentieel? Met betrekking tot kopen en verkopen is het sowieso zaak om te werken met limietorders; ondanks het inmiddels redelijk belegd vermogen kan dat het eerste procentje schelen.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 890,07 -0,58 -0,07%
AEX 891,13 0,00 0,00%
US30^ 38.842,53 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.089,53 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 07-05 Montea Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 07-05 Home Invest Belgium SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 07-05 Anheuser Busch Inbev NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 07-05 Koninklijke Philips NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 07-05 TKH Group NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl