U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Inkomen genereren

Steeds meer mensen willen inkomen onttrekken uit hun beleggingsportefeuille. Bij Indexus krijgen wij er dagelijks vragen over. Want de rente staat zeer laag en met deze lage rente is de belastingdruk relatief hoog. Gelukkig is de inflatie vooralsnog zeer laag. In ieder geval kunnen we concluderen dat het leven van alleen de rente van spaar- en obligatiegeld niet mogelijk is. Er waren tijden dat dat beter kon en ongetwijfeld gaan die tijden weer komen.
In de tussentijd moeten we de beleggingsportefeuilles aanpassen aan de huidige marktomstandigheden. Randvoorwaarde is dat we niet vasthouden aan oude principes en dat we een portefeuille samenstellen en onderhouden die slagvaardig is.

Bij beleggingsportefeuilles die gericht zijn op het genereren van inkomen wordt van oudsher gedacht aan een significant gedeelte in obligaties. De mate waarin is mede afhankelijk van de noodzakelijkheid van het inkomen. Ook nu, ondanks de lage rente, gaat de voorkeur uit naar een goed gespreide portefeuille. Immers, wanneer de doelstelling inkomen is, kan een event als een aanslag, natuurramp of politieke aardverschuiving vaak desastreuse gevolgen hebben voor aandelen en in mindere mate voor obligaties. Anno 2013 betekent spreiding echter meer dan aandelen en klassieke obligaties. Tegenwoordig tellen ook vastgoed, high yield obligaties, grondstoffen en liquiditeiten mee. Juist het samenspel moet zorg dragen voor het gewenste rendement in combinatie met een aanvaardbaar risico. En liquiditeiten? Niet beleggen is ook beleggen. Natuurlijk leveren liquiditeiten niets op, maar gezien de schommelingen op de beurs van de afgelopen 10 jaar moet daar de discussie niet over gaan.

Couponnen

Nu is de rente op klassieke staats- en bedrijfsobligaties dusdanig laag dat er vanuit dat gedeelte vrijwel geen brood op de plank komt. En de algemene verwachting is dat de rente gestaag zal gaan oplopen in de komende jaren. Toch zou een deeltje in (Europese) bedrijfsobligaties niet misstaan. Aan de ene kant vanwege de spreiding, aan de andere kant vanwege het economisch herstel, hoe mager dat dan ook is. Per saldo levert dat net wat meer op dan de spaarrekening en niet onbelangrijk in deze tijd, we hebben geen last van de grens van het depositogarantiestelsel. Tegenwoordig worden de meeste bedrijfsobligaties uitgegeven met een denominatie van minimaal €100.000,-. Dan ben je voor de gewenste spreiding al snel aangewezen op een beleggingsfonds of een ETF. Bijvoorbeeld SPDR Barclays Euro Corporate Bond UCITS ETF, IE00B3T9LM79.

Naast deze klassieke vorm van beleggen in obligaties zijn tegenwoordig beleggingen in High Yield obligaties niet meer weg te denken. Dit is niet een categorie om grote percentages in weg te zetten, maar gezien de huidige rentestructuur moet dit zeker een plek hebben. Wanneer we uitgaan van aantrekkende rente, maar toch een aantrekkelijk direct rendement zou bijvoorbeeld de Pimco Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source ETF (eurohedged), IE00BF8HV600. 

Dividend

Het volgende item dat nauw verbonden is met inkomen is dividend. Hierbij heeft de afgelopen 10 jaar beleggen duidelijk gemaakt dat dit ook een sigaar uit eigen doos kan zijn. De makkelijkste voorbeelden hiervan zijn KPN, Shell. Dit laatste aandeel heeft vooralsnog absoluut een aantrekkelijk dividendrendement, maar wanneer we de optelsom maken, is het koersverlies sinds 2000 nagenoeg gelijk aan het uitgekeerde dividend. Toch is de grootste positie van de Nederlandse beleggers nog steeds het aandeel Royal Dutch Shell!

Juist bij een inkomensportefeuille is het een kwestie van zoveel mogelijk specifieke risico’s uitsluiten. Als alternatief voor bijvoorbeeld Shell is dan een ETF op de Olie & Gassector aantrekkelijker. Ook dan beleg je voor een deel in Shell, maar tegelijkertijd in nog enkele tientallen bedrijven in dezelfde sector. Bijvoorbeeld de iShares DJ Stoxx 600 Oil & Gas, DE000A0H08M3.

Natuurlijk zit er ook een specifiek risico aan sectorgericht beleggen en kan een belegging richting een bepaalde regio een defensievere aanpak betekenen. Bijvoorbeeld een ETF gericht op dividendaandelen in Europa, Lyxor ETF Stoxx Europe Select Dividend 30, FR0010378604.

Cashflow

Uiteindelijk moet de combinatie van alle beleggingen de gewenste cashflow opleveren. Dit betekent niet alleen rente of dividend, maar ook de cashflow door verkopen of uitloting van obligaties. Dit laatste is echter niet echt meer van deze tijd. Het inbouwen van een ladderstructuur betekent immers dat er wel periodiek liquiditeiten vrijvallen doordat de hoofdsom van een obligatie vrijvalt, maar het is eigenlijk visieloos beleggen. Er wordt dan totaal geen rekening gehouden met de rentecurve. 

De slotconclusie is in ieder geval dat we ons niet moeten blindstaren op hoge couponnen en dat ook een inkomensportefeuille actief beheerd dient te worden. Beleg daarom alleen in zeer liquide (beursgenoteerde) effecten en zeker niet in “eigen” producten van de bank of beheerder. Vermogensbeheer is immers een werkwoord, maar dan moet er wel mee gewerkt kunnen worden en dat kan niet bij producten die maar eenmaal per maand verhandeld kunnen worden of kleinschalig opgezette vastgoedproducten.

Deze column dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl