U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Waar kies je voor?

In Nederland is er een breed palet aan beleggingsmogelijkheden. In mijn dagelijkse gesprekken met beleggers merk ik dat veel beleggers worstelen met het maken van een keuze. Graag deel ik met u mijn visie en hoop u hiermee een handvat te geven bij uw beslissing.

Banken

De grote Nederlandse banken doen hun best om klanten te werven. Wat opvalt is dat de mogelijkheden, zeker tot een miljoen euro, gereduceerd zijn tot pure standaard portefeuilles, het liefst gevuld met beleggingsfondsen en –producten. Nu nog van een gemêleerd aanbod van aanbieders, maar de trend is dat er vanaf 1 januari 2014 eigenlijk alleen huisfondsen van de eigen partij aangeboden gaan worden. Hier zitten uiteraard goede beleggingen tussen, maar het probleem is dat dit soort portefeuilles altijd vol belegd zijn en nauwelijks liquide worden gemaakt wanneer de markten daar om vragen. Dan heb je vaak drie jaar een goed rendement om het vervolgens in het vierde jaar weer kwijt te raken.

Makkelijk

Er komen de laatste tijd steeds meer nieuwe partijen die het beleggen zogenaamd makkelijk willen maken voor hun relaties. Beleggen is niet makkelijk en dat wordt het ook niet. Dit soort partijen schreeuwt heel hard hoe geweldig ze zijn en door dat harde geschreeuw vergeten geïnteresseerden vaak een belangrijke vraag te stellen: hoe stabiel zijn deze nieuwe partijen, ze hebben immers geen trackrecord. Op de websites van deze internetpartijen prijken kreten als lage kosten, hoog rendement, duidelijk en veilig. Natuurlijk mag je tegenwoordig verwachten dat je een heldere rapportage krijgt van je portefeuille, dat de kosten niet te hoog zijn en dat je eenvoudig een rekening kan openen bij een veilige bank. Maar of je nu in aandelen, obligaties of grondstoffen belegt, je moet alert blijven.

Single-Strategy

Ook partijen met het zogenaamde ‘single-strategy’ model zijn ruim vertegenwoordigd. Dit houdt in dat deze partijen vermogen beheren met een beleggingsbeleid dat vooraf is bepaald en eigenlijk niet gewijzigd wordt. Bijvoorbeeld altijd in Europese aandelen beleggen, of altijd met aandelen en opties werken, of enkel en alleen indexfondsen, continu in turbo’s of beheerders die weer andere fondsbeheerders selecteren die goed kunnen beleggen in fondsen.

In de huidige economische omstandigheden is spreiding een ‘must’. Denk daarbij aan spreiding over beleggingscategorieën (inclusief cash management), verschillende valuta’s, verschillende wereldmarkten en het werken met verschillende strategieën. Wanneer er puur modelmatig wordt belegd dan is van tevoren bepaald wat het beleid is en kun je dus niet anticiperen of reageren op veranderingen in het beleggingsklimaat. Gevaarlijk in dit soort tijden waarbij markten nog alle kanten op kunnen en bijvoorbeeld de inflatie flink kan oplopen.

Rendementen

Wat ook opvalt, is dat er nu partijen zijn die mooie grafieken laten zien van stijgende lijnen die de resultaten moeten voorstellen. Uiteraard is het belangrijk dat er goede rendementen behaald zijn, maar is het dan helemaal niet belangrijk meer hoe deze tot stand zijn gekomen? Met welk risico zijn ze gepaard gegaan? Welke filosofie en werkwijze zijn gehanteerd?

Vermogensbeheer

Bij de inrichting en het onderhoud van een beleggingsportefeuille is timing essentieel, evenals het juiste instrument. Let op de beleggingsfilosofie en werkwijze, welke beleggingsinstrumenten kunnen er worden gebruikt? Hoe worden de portefeuilles opgebouwd en worden ze professioneel onderhouden en aangepast aan de marktomstandigheid?

Omdat vermogensbeheer een belangrijk en serieus onderdeel is van iemands leven raden wij iedereen aan ruim de tijd te nemen voor een beslissing. Vermogensbeheer is gebaseerd op uitgangspunten en doelstellingen van een specifieke relatie met dien verstande dat de portefeuille mee moet bewegen met de levenscyclus van deze persoon. Bijvoorbeeld van een groeistrategie naar een inkomensstrategie. Al het andere is iets anders dan vermogensbeheer.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 913,23 -0,32 -0,04%
AEX 913,25 -0,31 -0,03%
US30^ 39.995,10 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.540,20 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl