U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: ABM Financial News

Wall Street blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg minder dan 0,1 procent op 5,217,15 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 39.487,87 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent lager op 16.322,39 punten.

Ondanks de terughoudendheid richting het weekend, liggen de drie indexen op weekbasis wel op koers voor mooie winsten. Beleggers hebben er steeds meer vertrouwen in dat de Federal Reserve nog dit jaar begint met het verlagen van de rente. Voor september ligt die kans nu op ruim 60 procent.

"Beleggers lijken weer wat optimistischer te zijn geworden, nadat de Federal Reserve aangaf dat een renteverhoging onwaarschijnlijk is, wat beleggers weer wat gerust heeft gesteld. Een sterk kwartaalcijferseizoen heeft ook het vertrouwen in de vooruitzichten voor aandelen versterkt", zei analist Justin Blekemolen van online broker Lynx.

Toch blijft de inflatie nog altijd hoog. Zo meldde de Universiteit van Michigan vrijdag een stijging van de inflatieverwachting over 12 maanden, van 3,2 naar 3,5 procent tussen eind april en half mei. Verder daalde ook het consumentenvertrouwen, van 77,2 tot 67,4.

Volgens Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan toonden consumenten zich bezorgd "dat inflatie, werkloosheid en rentetarieven het komende jaar weleens in een ongunstige richting zouden kunnen evolueren."

De cijfers roepen "een zweem van stagflatie op", zei Tyler Richey van Sevens Report Research. "Risicovolle activa vinden dat niet leuk", volgens de analist.

Volgende week woensdag verschijnen actuele inflatiecijfers uit de VS over de maand april. De verwachting is dat de inflatie niet voldoende is afgekoeld om de Federal Reserve het vertrouwen te geven dat de inflatie duurzaam terugkeert naar de 2,0 procent. 

Een dag eerder verschijnen al de Amerikaanse producentenprijzen en de twee datasets samen vertellen meer over de ontwikkeling van de inflatie in de VS, zeiden marktanalisten van CMC Markets.

"Zowel de PPI- als de CPI-rapporten zullen waarschijnlijk een grote invloed hebben op de rente en de dollar", volgens CMC.

Hoger dan verwachte inflatierapporten kunnen de tweejaars Treasury-rente weer opdrijven naar het belangrijke niveau van 5 procent, terwijl lager dan verwachte data de tweejaarsrente terug kunnen duwen tot de buurt van 4,7 procent, zeiden de marktkenners. De Amerikaanse tweejaarsrente noteerde vrijdag 5 basispunten hoger op 4,87 procent, terwijl de tienjarige rente met 4 basispunten steeg naar 4,51 procent. 

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0779, terwijl de olieprijzen daalden. Een vat WTI werd 1,1 procent goedkoper op circa 78 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Vaccinfabrikant Novavax steeg vrijdag liefst 104 procent na de aankondiging van een licentieovereenkomst met het Franse Sanofi voor zijn Covid-vaccin vanaf 2025.

De omzet van TSMC steeg in april met 60 procent op jaarbasis, meldde de Taiwanese chipfabrikant vrijdag. De Amerikaanse notering van TSMC steeg ruim 5 procent. Sectorgenoten als Nvidia en Micron Technology stegen 1 tot 2 procent.

Cloudcomputingbedrijf Akamai Technologies daalde ruim 9 procent. In het eerste kwartaal kwam de aangepaste winst weliswaar boven de verwachting uit, maar de outlook voor het lopende kwartaal viel tegen.

Aanbieder van clouddiensten Dropbox wist in het eerste kwartaal de verwachtingen te verslaan. Het aandeel won 2 procent.

Aandelen van lingeriemerk Victoria's Secret stegen vrijdag 6 procent. In het afgelopen kwartaal verbeterde de omzet, ondanks een uitdagend klimaat in de Amerikaanse retailmarkt.

Recensiewebsite Yelp rapporteerde afgelopen kwartaal een beter dan verwachte winst maar de outlook stelde teleur en dus daalde het aandeel 5 procent. 

Groupon heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een vrijwel stabiele omzet geboekt, terwijl het verlies lager uitkwam. De aanbieder van voordeelcoupons wist de eigen verwachtingen te verslaan. Het aandeel won 31 procent.

Aandelen van restaurantketen Sweetgreen werden beloond voor sterke kwartaalcijfers. Het aandeel steeg vrijdag liefst 33 procent.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Vandaag in het nieuws

  1. Fors meer winst voor Zoom Video Communications

    22:34, ABM Financial News
  2. Beursupdate: AEX op Wall Street

    22:12, ABM Financial News
  3. Wall Street licht hoger gesloten

    22:05, ABM Financial News
  4. Beursblik: aangepaste EBITDA Alfen 40 procent onder consensus

    21:39, ABM Financial News
NLD25 915,83 +3,04 +0,33%
AEX 914,95 +1,70 +0,19%
US30^ 39.838,40 -156,70 -0,39%
Nasd100^ 18.688,40 +148,20 +0,80%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 20-05 Xior Student Housing NV
    notering ex-dividend
  2. 20-05 Brunel International NV
    notering ex-dividend
  3. 20-05 HAL Trust
    notering ex-dividend
  4. 20-05 Fluxys Belgium NV
    notering ex-dividend
  5. 20-05 Universal Music Group
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl