U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: NYSE

Wall Street koerst hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren maandag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 wint 1,7 procent, de Dow Jones index stijgt 1,0 procent en Nasdaq noteert 2,2 procent hoger.

“Vrijdag werd in paniek verkocht”, aldus Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank. Hij doelde op de paniek die ontstond toen voor het weekend een nieuwe coronavariant werd ontdekt.

Beleggers hebben het weekend tijd gehad om even op adem te komen. Ook merkte Ozkardeskaya op dat vanwege Thanksgiving eind vorig week de handelsvolumes lager waren, wat de dalingen waarschijnlijk verergerde.

Nu wachten beleggers op meer duidelijkheid over de overdraagbaarheid en ernst van de Omicron-variant en of de huidige vaccins efficiënt zijn. Sommige vermogensbeheerders vrezen dat de nieuwe variant de mondiale mobiliteit en het economisch herstel in gevaar brengen.

Anderen verwachten dat de economische gevolgen van de variant beperkt zullen blijven omdat fabrikanten hun vaccins bijwerken om de coronavariant te bestrijden.

“We weten dat in een situatie als deze de wind heel snel kan draaien. We kunnen één nieuwtje krijgen en [de markt duikt] opnieuw in het rood”, aldus Ozkardeskaya.

“Ondanks de onweerstaanbare aantrekkingskracht van buy-the-dip vanwege de twijfelachtige eerste indicaties over Omicron, zijn we slechts één negatief nieuwsbericht verwijderd van een terugkeer naar paniek”, voegde Jeffrey Halley, senior marktanalist bij Oanda toe. Halley verwacht dat deze week de krantenkoppen de markten in beweging kunnen brengen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei maandag dat er geen reden tot paniek is met betrekking tot de Omicron-variant.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in oktober zijn gestegen met 7,5 procent, na een daling in september.

Later deze week volgen de twee Amerikaanse banenrapporten, met de officiële werkgelegenheidscijfers op vrijdag.

"Wellicht komt het aantal nieuwe banen weer boven de 550.000 stuks uit. Minstens zo belangrijk echter is het werkloosheidspercentage. Dat cijfer beïnvloedt immers ook het arbeidsaanbod: hoeveel mensen op zoek zijn naar een baan. Dat aantal blijft vooralsnog te laag. Wat krapte op de arbeidsmarkt veroorzaakt, tot hogere lonen leidt en uiteindelijk de verdere groei van de economie kan verhinderen", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

De euro/dollar noteert maandagavond op 1,1275. Een vat WTI-olie stijgt ruim 4 procent na een daling van zo'n 12 procent op vrijdag.

Bedrijfsnieuws

Moderna liet zondag weten dat het binnen anderhalve maand een vaccin tegen het Omicron-variant klaar zal hebben. Het aandeel stijgt 11 procent. Pfizer en BioNTech werken ook aan een aangepast vaccin, meldde CNBC. Pfizer daalt licht en BioNTech wint 4 procent.

Jack Dorsey, de CEO en oprichter van Twitter is van plan om terug te treden bij het social media bedrijf en wordt opgevolgd door chief technical officer Parag Agrawal. Dit meldde het bedrijf maandag, nadat er eerder al berichten in de media verschenen. Het aandeel daalt een half procent.

Ook personeelsveranderingen bij Walmart, dat op zoek moet naar een nieuwe CFO. Brett Briggs, die sinds 2016 financieel directeur is, vertrekt. Het aandeel daalt een procent.

CEO Satya Nadella van Microsoft heeft begin vorige week voor 285,3 miljoen dollar aan aandelen Microsoft verkocht. In totaal verkocht Nadella 838.584 aandelen Microsoft voor 340,26 dollar per stuk. Het aandeel sloot vrijdag op 329,68 dollar. Maandag noteert het aandeel 2,5 procent hoger.

Amazon is zijn distributienetwerk snel aan het uitbreiden om aan de sterk gestegen vraag tijdens de pandemie te kunnen voldoen. In twee jaar tijd is het aantal distributiecentra in de VS verdubbeld tot meer dan 450, meldde logistiekconsultant MWPVL. Het aandeel wint ruim 2 procent.

Autoverhuurbedrijf Hertz wil voor 2 miljard dollar aandelen inkopen. Het aandeel stijgt bijna 6 procent.

Bron: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Wereldeconomie groeit dit jaar minder hard: 4,4%, denkt het IMF

  16:38, ABM Financial News
 2. Beursagenda: buitenlandse fondsen

  16:34, ABM Financial News
 3. Beursagenda: macro-economisch

  16:34, ABM Financial News
 4. Beursagenda: Nederlandse bedrijven

  16:34, ABM Financial News
NLD25 740,76 +2,41 +0,33%
AEX 741,37 +2,71 +0,37%
US30^ 33.984,17 -398,74 -1,16%
Nasd100^ 14.104,66 -414,55 -2,86%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 25-01 NSI NV
  Jaarresultaat 2021
 2. 25-01 Belgie
  Ondernemersvertrouwen België - Jan 2022
 3. 25-01 Verenigde Staten
  Vastgoed Verenigde Staten - S&P/C-S Home Prices Nov 2021
 4. 25-01 Verenigde Staten
  Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Jan 2022
 5. 26-01 Candela Invest S.A.
  notering ex-dividend
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl