U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Update: Sanofi koopt Kiadis met premie van 272 procent

(ABM FN-Dow Jones) De Franse farmaceut Sanofi doet een overnamebod op Kiadis Pharma van 308 miljoen euro, of 5,45 euro per aandeel in contanten, wat een premie biedt van 272 procent op de slotkoers van het aandeel op 30 oktober. Dat maakten de bedrijven maandag voorbeurs bekend.

Sanofi gelooft dat het gepatenteerde celtechnologieplatform van Kiadis een brede toepassing zal hebben tegen bloedkanker en vaste tumoren. De overname zal onderdeel uitmaken van de pijplijn van immuno-oncologie die Sanofi aan het opbouwen is. "Dit biedt ons kansen om potentiele best-in-disease-benaderingen na te streven", stelde de chef onderzoek en ontwikkeling van Sanofi, John Reed.

"Het is inderdaad een uitzonderlijk hoge premie", zei chief executive officer Arthur Lahr van Kiadis in een toelichting tegen ABM Financial News, de hoogste ooit betaald voor een biotechbedrijf. Het hoge bod getuigt volgens Lahr van het unieke karakter van het NK-celplatform van Kiadis, dat het best schaalbaar en industrialiseerbare platform is op dit gebied.

Ook is er een grote strategische fit. Sanofi is volgens Lahr de enige grote farmaceut die zowel op het gebied van oncologie als beenmerg en infectieziekten actief is, wat precies de gebieden zijn waar het platform van Kiadis relevant voor is.

Het bod is ook een weerspiegeling van de kwaliteit van de organisatie van Kiadis en de snelheid waarmee het bedrijf dit platform heeft ontwikkeld. "We zijn er eigenlijk pas een jaar geleden mee begonnen",  aldus Lahr. Kiadis richtte zich geheel op  op dit platform, nadat het belangrijkste kandidaatmedicijn in 2019 werd stopgezet.

Het management van Kiadis blijft gecommitteerd aan Sanofi na de overname, maar hoe de rollen worden ingevuld is nog onderwerp van gesprek. Volgens Lahr biedt de transactie zeer goede carrieremogelijkheden voor de medewerkers, die binnen Sanofi als interne specialisten in celtherapie zullen gelden.

Ook voor patiënten is de overname goed nieuws, vindt Lahr, omdat therapieën met het geld van de grote eigenaar Sanofi veel sneller naar de markt zullen kunnen komen. Het platform van Kiadis richt zich tot nu toe vooral op bepaalde vormen van kanker zoals bloedkanker en de ziekte van Kahler. Na de overname komt er ook zicht op toepassing voor mogelijke behandelingen van solide tumoren, zoals darmkanker en keelkanker. "Dit zijn veel grotere ziektegebieden die doorgaans meer uitdagend zijn."

Volgens Lahr zijn er wereldwijd enkele tientallen bedrijven in de weer met de zogenaamde natural killer-celtherapie, die gebruikmaakt van witte bloedlichamen die kwaadaardige kankercellen zoeken en een brede toepassing hebben. "Sanofi is heel bekend op dit terrein, maar had nog geen eigen platform."

Het bestuur van Kiadis ondersteunt het overnamebod unaniem. Enkele fondsen die samen een belang van 18,3 procent bezitten, hebben toegezegd hun aandelen Kiadis te verkopen voor deze prijs. Lahr verwacht dat ook andere aandeelhouders de voordelen zullen zien.

De bedrijven verwachten dat de overname in de eerste helft van 2021 kan worden afgerond.

Update: om commentaar CEO toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Vandaag in het nieuws

  1. Wall Street koerst af op licht lager slot

    19:42, ABM Financial News
  2. Europese beurzen in het groen gesloten

    19:21, ABM Financial News
  3. Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij

    18:00, Pieter Kort
  4. AEX zakt net onder recordstand

    17:56, ABM Financial News
NLD25 897,30 -2,83 -0,31%
AEX 899,60 -0,46 -0,05%
US30^ 39.020,80 +150,20 +0,39%
Nasd100^ 18.078,80 -11,90 -0,07%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 08-05 SBM Offshore NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 08-05 Sofina SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 08-05 Bpost SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 08-05 Brederode SA
    Jaarresultaat 2023
  5. 08-05 Wolters Kluwer NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl