U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Drie redenen om te beleggen

De afgelopen maanden worden records op records gebroken en het lijkt niet op te kunnen. ‘AEX op hoogste stand sinds crisis.’, ‘Nieuwe records voor Dow-Jones en S&P 500.’, ‘Feest op Wall Street’, zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. Is het verstandig om nu nog in de markt te zitten? Of als je nog moet beginnen, is het verstandig om nu te gaan beleggen?
Ontelbaar veel beleggers stellen zichzelf die vraag elke dag, temeer omdat zij achter elkaar door berichten ontvangen over de dalende spaarrente. Nog even en je moet de bank betalen over je reserves!

Door de enorme hoeveelheid liquide middelen die nu boven de markt hangt, ondanks de lage rente, zal elke dip aangegrepen worden om te kopen. De AEX is niet de ideale graadmeter, maar dit jaar zijn er drie dipjes aan te wijzen. Dipjes van een paar procent en vervolgens kwam er weer vers kapitaal naar de markt om de beurs op te drijven naar een volgende hoogte.

Records worden nooit gebroken met wind tegen! Dus als je de wind in de zeilen hebt moet je ervan profiteren. Het is wellicht een vicieuze cirkel, maar de bedrijfsresultaten zijn per saldo goed, of gemiddeld zelfs beter dan voorspeld. De rente staat laag, waardoor bedrijven minder lasten hebben, maar waardoor de spaarder ook zoekt naar alternatieven, dus meer naar zakelijke waarden. De Centrale Banken hebben deze lage rente gefaciliteerd, maar kennen nu ook hun verantwoordelijkheid om deze ‘verslaving van de markt’ op gezonde wijze af te bouwen.

Ooit zal het gedaan zijn met deze recordreeks en zal er een periode van schaarste aanbreken. Immers, dat de rente eeuwig zo laag blijft is een illusie. En koers/winst verhoudingen die ‘te hoog’ zijn worden vroeg of laat afgestraft. Hoge koers/winst verhoudingen zorgen in de praktijk voor een gespannen sfeer, de minste of geringste tegenvaller zal zorgen voor een afstraffing en de Bears zullen dan hun gelijk krijgen. Alleen die Bears staan wellicht al een jaar langs de zijlijn en missen de plus van 20% om ooit gelijk te krijgen in een min van 10%.

AEX

Wat zegt nu een ‘hoogste stand sinds de crisis’? Eigenlijk heel weinig. Dat is hetzelfde als teruggrijpen naar de hoogste stand van de AEX ooit in 2000. De samenstelling, maar ook de weging van de verschillende aandelen is drastisch gewijzigd. In het voorjaar van 2008 kende de AEX nog bedrijven als Fortis, Vedior, TomTom en Hagemeyer. De ‘verdwenen’ bedrijven kenden tezamen een gewicht van circa 15%. En de wegingen van bijvoorbeeld Arcelor Mittal (destijds 12%, nu 3%), KPN (destijds 5%, nu 2%) en Unilever (destijds 10%, nu 15%) vertellen dat de drijvende krachten achter de beursontwikkeling wijzigen.

De drijvende krachten achter de stijging van de laatste jaren zijn met name Unilever en ASML. De AEX wordt zodoende behoorlijk gestuurd door enkele bedrijven. Het zegt dus niet heel veel dat er een nieuw hoogtepunt wordt bereikt. Immers, het is appels met peren vergelijken. Op dit moment de AEX kopen? Dan moet je vertrouwen hebben in de zwaarwegers Unilever, Royal Dutch Shell, ING en ASML.

Amerikaanse beurzen

En de recordstanden in Amerika? Overtrokken of realistisch? Vooralsnog lijken de bedrijven de bedrijfsresultaten de koersvorming te rechtvaardigen. Let wel, ook in Amerika zie je een verschuiving van traditionele waarden, zoals olie en financiële waarden, naar de Tech. Inmiddels bestaat de top 10 van de S&P voor de helft uit de nieuwe economie. Bedrijven die een stuk harder groeien. En ook bedrijven die relatief gezond zijn, denk aan Apple, de zwaarste weger, die op een berg cash zit. Of de online retailer Amazon, die zich razendsnel transformeert. Dat mag gewaardeerd worden op de beurs en dat wordt ook gewaardeerd.

Wachten op de dip?

De belegger die liquide staat ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. Wanneer komt de dip om in te stappen? Of is een stap richting de markt toch verantwoord? Je moet er zeker geen slapeloze nachten van krijgen, en je moet zeker niet gaan beleggen met vermogen dat op de kortere termijn nodig is. Toch zijn er drie redenen om een stap te zetten: sparen is een 100% zekerheid op verlies aan koopkracht, een degelijke belegging betekent spreiding en dat hoeft niet alleen aandelen te betekenen en als derde punt is het simpelweg de tijd die je neemt, al dan niet met mogelijke bijstortingen.

Uit onderzoek van iShares blijkt bijvoorbeeld dat het gemiddelde rendement van een belegger die vlak voor de crisis, zo’n 10 jaar geleden, gestart was met een wereldwijde belegging (MSCI World) uiteindelijk toch op een gemiddeld jaarrendement was uitgekomen van circa 5%. En wanneer er periodiek bijgestort werd kon dit hoger uitpakken. En dan hebben we het hier over de 100% aandelenbelegging, iets dat voor de meeste beleggers in de praktijk te offensief is.

Dus nu instappen? Natuurlijk is het een risico om in te stappen, evenals het ook een risico is om uit de markt te blijven en in te teren op koopkracht. Zorg in ieder geval voor een goed gespreide portefeuille, flexibiliteit en liquiditeit. En start eventueel stapsgewijs, met een lager risicoprofiel. Opschalen kan altijd nog. Natuurlijk komt die dip een keer, maar als uw spaarcenten dan verdampt zijn kunt u er nooit van profiteren!

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 878,34 +8,57 +0,99%
AEX 878,42 +8,15 +0,94%
US30^ 38.153,14 +29,01 +0,08%
Nasd100^ 17.611,89 +183,34 +1,05%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 26-04 Proximus NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 26-04 Crescent N.V.
    Jaarresultaat 2023
  3. 26-04 Atenor SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 26-04 ASML Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 26-04 Xior Student Housing NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl