Spaanse De Guindos op weg naar directie ECB Spaanse De Guindos op weg naar directie ECB Hogere resultaten<br> voor Wolters Kluwer Hogere resultaten
voor Wolters Kluwer
Inloggen
Registreren
20 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Zorg zelf voor je pensioen

3-11-2015
De verzorgingsstaat brokkelt af. Er zijn nog maar weinig mensen die tot aan hun pensioen bij hetzelfde bedrijf werken, dus een pensioenbreuk heb je al gauw te pakken.
De verzorgingsstaat brokkelt af. Er zijn nog maar weinig mensen die tot aan hun pensioen bij hetzelfde bedrijf werken, dus een pensioenbreuk heb je al gauw te pakken. Daarnaast hebben de pensioenfondsen de grootste moeite om aan hun dekkingsgraad te voldoen. Met andere woorden: de kans dat je een waardevast pensioen hebt is niet zo groot. Vanwege de lage rente heeft het ook niet zoveel zin om dan maar te gaan sparen voor later. Inflatie en fiscus hollen je spaargeld uit, nog voordat je het kunt uitgeven. Alle reden dus om je eigen pensioen veilig te stellen, maar hoe doe je dat? 

Er leiden meerdere wegen naar Rome, het is vooral de manier waarop je de reis maakt die bepalend is voor hoe snel en safe je het einddoel bereikt. Wat dat betreft wordt helaas niet altijd de beste route gekozen. Veel ervaren beleggers kunnen daarover meepraten, omdat ze zich in het verleden vergist hebben in de keuzes die ze hebben gemaakt. Er wordt nogal eens veel te eenzijdig belegd, of in producten met inleg- of rendementsgaranties. Dat laatste pakt dan verkeerd uit, omdat de garanties toch niet worden nagekomen als het onverhoopt misgaat. Beleggen zonder risico zouden we allemaal wel willen, maar gratis geld bestaat niet!

Wat is de beste manier om een appeltje voor de dorst op te bouwen? Allereerst is het handig om een financiële planning voor jezelf te laten maken. Dan wordt jouw financiële huishouding inzichtelijk en kan worden bepaald hoeveel je nodig zult hebben om je toekomstige gewenste levensstijl te kunnen bekostigen. Wellicht blijkt uit die planning dat je je verwachtingen moet bijstellen of dat je meer rendement moet maken om je doel te halen. 

Als je graag een simpele oplossing kiest, kun je overwegen een deel van je spaargeld te beleggen. Dan heb je een soort motortje in je financiën ingebouwd dat voor extra rendement kan zorgen, terwijl het risico van een tegenvallend resultaat beperkt blijft tot een beperkt deel van je reserves. Beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Veel beleggingsondernemingen (zoals Tielkemeijer & Partners) bieden overzichtelijke oplossingen aan waarvoor je zelf geen beleggingsexpert hoeft te worden. Als je nog geen reserves hebt, kan je gaan beleggen met een klein bedrag per maand. Als het om meer spaargeld gaat kan je al goed gespreid beleggen vanaf een paar honderd euro en elk bedrag daarboven. Dit advies is heel algemeen, maar een beetje beleggen is tegenwoordig al snel beter dan helemaal niet beleggen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Flow Traders 32.48 3.57%
SBM Offshore 13.73 1.63%
ArcelorMitta 28.80 1.20%
Arcadis 18.71 0.97%
dalers DALERS
TomTom 7.91 -4.21%
Altice 7.95 -2.89%
Vopak 38.20 -2.25%
Wessanen 15.50 -1.90%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »