BinckBank moet half miljoen vergoeden BinckBank moet half miljoen vergoeden Vertrouwen consumenten VS neemt toe Vertrouwen consumenten VS neemt toe Inloggen
Registreren
18 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Whisky, bitcoins of kunst. Is dat dan wat?

4-9-2017
Wie wat extra rendement wil maken op zijn geld heeft het momenteel niet gemakkelijk. Sparen is niet interessant, vanwege de lage rente. Een alternatief is beleggen in aandelen, maar daar zitten voor- en nadelen aan vast.
Wie wat extra rendement wil maken op zijn geld heeft het momenteel niet gemakkelijk. Sparen is niet interessant, vanwege de lage rente. Een alternatief is beleggen in aandelen, maar daar zitten voor- en nadelen aan vast. Historisch gezien zijn veel aandelen momenteel niet goedkoop, alhoewel de meningen daarover zijn verdeeld.

Beleggers gaan dus op zoek naar alternatieven, zoals vakantiehuizen, cryptocurrencies, bijvoorbeeld de bitcoin, en beleggen in goud. Ook meer exotische beleggingen doen het goed; whisky, designertassen, klassieke auto’s en kunst kunnen aansprekende rendementen opleveren.

Voor alle vormen van beleggen gaat de ‘Greater Fool’-theorie op. Wat je ook hebt gekocht, je zal vervolgens op zoek moeten gaan naar een ‘nog grotere gek’, die bereid is om meer te betalen voor jouw aandelen, vakantiehuis, bitcoins, enzovoort dan dat jij hebt betaald. Dat geldt voor alle soorten van handel, dus zo bijzonder is dat niet, zolang je je hiervan maar bewust bent.

Wat je ook doet, het moet passen binnen jouw financiële huishouding. Je zal niet de eerste zijn die zich vergaloppeert in een aantrekkelijk beleggingsverhaal. Wees dus voorzichtig met de ronkende verhalen over cryptocurrencies, whisky en designertassen. Als je echter een liefhebber bent van klassieke auto’s of je vindt je ideale vakantiehuis, dan kan je aan deze belegging extra plezier hebben. Dat maakt wel verschil!

Veel van dit soort bijzondere beleggingen vallen niet of onder beperkt toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Dat staat er meestal ook bij en dat is niet voor niets. Je zult je dus extra goed moeten verdiepen in de kansen en risico’s van je voorgenomen belegging, voordat je geld gaat overmaken. Een mooie brochure en het verhaal van een nette verkoper zijn daarvoor niet voldoende. Hier moet je serieus onderzoek doen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat je wordt bedrogen. Bij enige twijfel over de aanbieding kun je er beter niet op ingaan, is mijn advies.

Gespreid beleggen is een goed idee. Dat kan op de effectenbeurs, eventueel aangevuld met bovengenoemde alternatieven. Je kunt dit doen als speculant, lange termijn belegger of als hobbyist. Ieder heeft zijn eigen drijfveren om te gaan beleggen. Dat is prima, zolang ze maar bij jouw karakter en situatie passen. Helaas zie ik dat de lange termijn belegger zich soms gedraagt als een speculant, wat het rendement meestal niet ten goede komt. De hobbyist die verklaart dat de aankoop van zijn klassieke Porsche een doordachte belegging is heeft het misschien nog wel het beste bekeken. Geef die maar eens ongelijk…

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Vopak 39.19 13.64%
TomTom 8.26 5.45%
OCI 19.30 3.79%
Philips Ligh 32.16 2.42%
dalers DALERS
Air France-K 10.02 -6.36%
BESI 72.75 -1.29%
Aegon 5.52 -0.29%
ASMI 56.20 -0.21%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
In 2018 aandelen verkopen?
Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan dit rapport met onderzoek, analyses en de laatste marktvooruitzichten. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail