Spaanse De Guindos op weg naar directie ECB Spaanse De Guindos op weg naar directie ECB Hogere resultaten<br> voor Wolters Kluwer Hogere resultaten
voor Wolters Kluwer
Inloggen
Registreren
20 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Volg de beurs met indexbeleggen

16-10-2017
Hoeveel verschillende aandelen heb je nodig om een goed gespreide beleggingsportefeuille samen te stellen?
Hoeveel verschillende aandelen heb je nodig om een goed gespreide beleggingsportefeuille samen te stellen? De meningen hierover verschillen, maar “minimaal veertig” is een veelgehoord antwoord. Daaraan kan nog worden toegevoegd; wereldwijd. Die aandelen kan je zelf op diverse effectenbeurzen aankopen, dan ben je echter aardig wat aan transactiekosten kwijt, zeker als je geen miljoenen te besteden hebt.

Beleggingsfondsen

Een gemakkelijke manier om te beleggen is via een beleggingsfonds. Samen sta je sterk, is het idee hierachter. Diverse beleggers boeken geld over naar zo’n fonds en de fondsbeheerder koopt daarvoor een groot aantal verschillende aandelen. De beheerder maakt daarbij de selectie en wil het liefst beter beleggen dan het beursgemiddelde. 

Helaas lukt dat lang niet altijd. Veruit het merendeel van de actieve fondsbeleggers is niet in staat om zichzelf terug te verdienen. Dat kan te maken hebben met een ongelukkige hand van beleggen, maar meestal zijn de fondskosten te hoog. De fondsbeheerder belegt beter dan de index, maar door onder andere beheer- en mutatiekosten lukt het dan toch niet om per saldo de index te verslaan.

Indextrackers

Als antwoord hierop is de zogenoemde indextracker ontstaan, ook wel ETF, Exchange Traded Fund, genoemd. Een dergelijk beleggingsfonds heeft geen actieve manager maar volgt simpelweg een index. Dat kan de AEX-index zijn, maar ook de MSCI World Index. Deze laatste is een wereldindex die uit meer dan 1.500 verschillende aandelen bestaat. Er zijn zelfs indextrackers die bestaan uit meer dan 3.500 verschillende aandelen. De kosten van dit soort ‘passieve’ trackers liggen over het algemeen aanzienlijk lager dan bij actieve beleggingsfondsen. Zodoende blijft er dus meer ruimte over voor rendement en daar is het tenslotte allemaal om te doen.

Trackers

Wie zo’n indexbelegging eigenlijk te saai vindt of toch een eigen beleggingsbeleid wil uitvoeren kan tegenwoordig ook bij trackers terecht. Je kan een mandje kopen met aandelen uit een bepaalde sector, zoals robotica, kunstmatige intelligentie, health science, wereldmerken, social media, enzovoort, enzovoort. Zo kan je tegen lage kosten een heel persoonlijke beleggingsportefeuille opbouwen.

Een portefeuille die uitsluitend uit aandelen bestaat is erg offensief. Ook hier bieden trackers een oplossing. Je hebt namelijk ook obligatie-, vastgoed- en grondstoffentrackers, en nog veel meer. Hiermee kan je op dezelfde efficiënte wijze zoals hierboven omschreven het totale risico van je beleggingen verlagen.

Zijn actieve fondsen daarmee afgeschreven? Zeker niet allemaal, er blijven specialistische fondsen over die zich kunnen onderscheiden van de massa. Echter, de belegger die zich nog niet heeft verdiept in de mogelijkheden van indexbeleggen doet zichzelf te kort.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier
Reacties op dit artikel

Datum: 9-1-2018 11:05
Naam: ozan yucel
Bericht: beste hans , ik heb een totaal andere vraag. wat hier niks mee te maken heeft maar misschien dat u me kunt helpen? ik wil weten hoe ik investeer in de marijuana handel. ik belleg nu via mijn eigen bank en dat is behoorlijk beperkt. ik hoop dat u me verder kunt helpen. met vriendelijke groeten ozan yucel

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Flow Traders 32.48 3.57%
SBM Offshore 13.73 1.63%
ArcelorMitta 28.80 1.20%
Arcadis 18.71 0.97%
dalers DALERS
TomTom 7.91 -4.21%
Altice 7.95 -2.89%
Vopak 38.20 -2.25%
Wessanen 15.50 -1.90%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail