Fitch peinst over oordeel AkzoNobel Fitch peinst over oordeel AkzoNobel Boeing boekt meer winst op dalende omzet Boeing boekt meer winst op dalende omzet Inloggen
Registreren
27 april, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Vijf veel voorkomende fouten bij beleggen

3-4-2017
Zowel beginnende als gevorderde beleggers maken nogal eens dezelfde fouten.
Met beleggen heb je een goede kans dat je geld verdient, maar je kunt er ook geld mee verliezen. Beleggen is risico nemen, echter, vaak is de belegger het grootste gevaar voor zijn beleggingsportefeuille. Zowel beginnende als gevorderde beleggers maken nogal eens dezelfde fouten, zoals: 

1) te eenzijdig beleggen
Dat klinkt als een open deur, maar komt in de praktijk veel voor. Beleggers die gevoel hebben bij een beperkt aantal aandelen en daarin graag handelen. ‘Ritjes maken’. Welke aandelen dat ook zijn, een goede spreiding is essentieel voor een solide beleggingsportefeuille, anders ben je aan het speculeren. Ook leuk, maar dat heeft niet veel met beleggen te maken.

2) veranderende markt niet herkennen
De beleggingsmarkt verandert in een rap tempo. Grote partijen, zoals pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen en hedge funds, zetten hun stempel op marktontwikkelingen. Maar ook het rentebeleid van Centrale Banken beïnvloedt de beursontwikkelingen. Obligaties hebben het imago van een veilige belegging, maar je kunt je afvragen of dat momenteel nog steeds zo is.

3) onnodig handelen  
Mensen reageren op beweging. Dat is een natuurlijke reactie, maar voor beleggers niet altijd even handig. Als de beurskoersen sterk stijgen of dalen hebben we de neiging om aandelen te kopen, respectievelijk te verkopen. Vaak is het resultaat beter als je het precies andersom doet. Nog vaker blijkt achteraf dat het het beste was om in zo’n situatie helemaal niet te handelen. 

4) beleggen zonder plan
Als je geen doel voor ogen hebt wordt elke reis lastig. Avontuurlijk, dat wel, maar is dat je bedoeling als belegger? Bepaal dus jouw beleggingsdoel. Welk rendement wil je wanneer bereiken? Dan kan je in de loop van de tijd meten of je goed bezig bent, of dat je je plan moet bijstellen.

5) teveel emotie
Eigenlijk is dit een combinatie van alle hierboven beschreven fouten. Beleggers doen van alles met hun geld, maar vaak reactief, bijvoorbeeld bij grote koersbewegingen. Ze kopen aandelen bij als de koers daarvan daalt (dat heet ‘middelen’) en vergroten daarmee het risico. Handelen teveel, of juist te weinig. Kunnen geen verlies nemen. Enzovoort. Zet je emoties opzij!

Maak dus een beleggingsplan en voer dat superstrak uit. Dat is hartstikke moeilijk, dus misschien heb je daarbij een ervaren coach nodig. Schakel een beleggingsadviseur of een vermogensbeheerder in en vraag hem vooral of hij praktijkervaring heeft. Dat is toch wat anders dan alleen maar theoretische kennis. Alsof je rijles krijgt van een instructeur zonder rijbewijs.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Flow Traders 28.82 2.27%
Intertrust 18.51 1.56%
Gemalto 55.68 1.44%
Philips Ligh 29.57 1.37%
dalers DALERS
WDP 87.96 -4.03%
SBM Offshore 15.46 -2.12%
ArcelorMitta 7.22 -2.01%
RELX 17.65 -1.92%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Laat experts voor je beleggen. Start nu en ontvang € 50,-
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Een Box 3 investering in film
Investeer nú in de nieuwe film van de makers van Michiel de Ruyter! Aflossing obligatie 121% na 3 jaar, winst-uitkering 33,33% na 5 jaar plus aantrekkelijke extra's. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.65 %
Knab positief 0.55 %
a.s.r. bank positief 0.55 %
Argenta positief 0.50 %
MoneYou positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail