BinckBank moet half miljoen vergoeden BinckBank moet half miljoen vergoeden Vertrouwen consumenten VS neemt toe Vertrouwen consumenten VS neemt toe Inloggen
Registreren
19 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Valse start

25-1-2016
Het nieuwe jaar is voor beleggers stormachtig begonnen. Na twaalf handelsdagen staat de Amsterdamse beurs op een verlies van zo'n 8 procent.
Het nieuwe jaar is voor beleggers stormachtig begonnen. Na twaalf handelsdagen staat de Amsterdamse beurs op een verlies van zo'n 8 procent. Amerika (Wall Street), geeft hetzelfde beeld. Beleggers in Royal Dutch Shell hebben het helemaal zwaar, met een koersverlies van 15 procent. De lage olieprijs speelt dit bedrijf parten.

Ook de koersen van bedrijven die wat betreft hun bedrijfsvoering nauwelijks iets te maken hebben met de ontwikkeling van de olieprijs, zoals RELX (Elsevier), dalen met procenten tegelijk. Beleggers maken geen onderscheid en vluchten allemaal door dezelfde deur naar buiten. Maar wat voor beleggers zijn dat eigenlijk, die tegen elke prijs afscheid nemen van hun aandelen?

Het zijn in ieder geval geen lange termijn beleggers. Die vinden de huidige beursmalaise natuurlijk ook niet prettig, maar halen verder hun schouders op. Toch moeten er momenteel, flink wat verkopers zijn, gezien de koersdalingen, hoewel een gebrek aan kopers ook tot lagere koersen kan leiden. Een beetje aanbod kan dan tot behoorlijke koersdalingen leiden. De Wet van Vraag en Aanbod gaat nog steeds op.

Koersbewegingen worden tegenwoordig behoorlijk versterkt door geautomatiseerde koop- en verkoopprogramma's. Het gaat dan om professionele beurspartijen, die hiermee zelfs kunnen verdienen aan koersdalingen. Hiertussen zitten ook flitshandelaren, met een beleggingshorizon van minder dan een seconde. Deze handel heeft niets te maken met het oorspronkelijke idee van de aandelenbeurs: een marktplaats waar bedrijven geld kunnen ophalen en beleggers op zoek gaan naar ondernemingen waarin ze perspectief zien. Als het betreffende bedrijf winst maakt krijg je dat uitgekeerd in de vorm van dividend en als je ooit van je belegging afstand wilt doen dan kan dat gemakkelijk via de beurs.

Daarvoor hebben flitshandelaren allemaal geen tijd. Die zijn juist gebaat bij veel onrust op de beurs. Vanwege de grote koersuitslagen valt daaraan goed te verdienen. Dit is iets waarmee je als belegger rekening moet houden. Als je een mooi gespreide beleggingsportefeuille van goede kwaliteit hebt, dan zing je een slechtere periode wel uit. Laat je dan vooral niet afleiden door die heftige korte termijn bewegingen en houd je lange termijn doel voor ogen.

Precies 10 jaar geleden daalde de AEX-index in januari met bijna 4 procent in een week tijd. Sterker nog, medio 2006 stond de beurs op een gevoelig jaarverlies van 5,5 procent! Aan het einde van dat jaar was de index per saldo ruim 13 procent opgelopen, een mooi jaar voor geduldige beleggers. Best kans dat we dat later ook over 2016 zullen zeggen.

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Vopak 39.19 13.64%
TomTom 8.26 5.45%
OCI 19.30 3.79%
Philips Ligh 32.16 2.42%
dalers DALERS
Air France-K 10.02 -6.36%
BESI 72.75 -1.29%
Aegon 5.52 -0.29%
ASMI 56.20 -0.21%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail