Geen verlies van vertrouwen Intel in ASML Geen verlies van vertrouwen Intel in ASML Verkoop bestaande woningen VS omlaag Verkoop bestaande woningen VS omlaag Inloggen
Registreren
27 mei, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Terug naar de gulden of door naar de bitcoin?

17-10-2016
Tot januari 2002 betaalden we in Nederland met guldens, daarna met euro’s. Sommigen vinden dit nog steeds -zachtjes uitgedrukt- een grote fout.
Tot januari 2002 betaalden we in Nederland met guldens, daarna met euro’s. Sommigen vinden dit nog steeds -zachtjes uitgedrukt- een grote fout. Het idee is dat de euro veel zwakker is dan de gulden, dat we tekort zouden zijn gedaan zijn met de omwisselingskoers en dat een aantal eurolanden de boel beduvelen. Waarschijnlijk mis ik nog een aantal andere argumenten.

Terug naar de gulden zal niet gaan gebeuren. De politieke wil is er niet. Daarnaast zou het voor exportland Nederland geen goed idee zijn, terugkeer naar de gulden kost meer dan dat het oplevert.

Er is een behoorlijk wantrouwen tegen de euro, maar ook tegen de dollar. Eigenlijk tegen het hele betalingssysteem en banken in het bijzonder. Tot 1971 was de dollar gedekt door goud. Na het loslaten van de gouden standaard is de dollar en andere valuta niet meer inwisselbaar voor goud en spreken we over fiduciair geld, geld op basis van vertrouwen. Het ‘voordeel’ hiervan is dat je zo meer geld kan maken dat dat er aan goud is, waardoor de economie harder kan groeien. Inmiddels weten we dat er gretig gebruik wordt gemaakt van deze mogelijkheid, waarvan de uitkomst nog niet zeker is.

Sinds een paar jaar is er dan ook de bitcoin, een zogenoemde cryptocurrency, zeg maar: elektronisch geld. De bitcoin en haar alternatieven (er is zelfs al een crypto-gulden) zijn niet door overheden gecreëerd. Het belangrijkste voordeel van cryptocurrencies, zoals de bitcoin, is dat het betalingsverkeer niet valt te traceren, omdat de afwikkeling via anonieme ‘privé’-computers verloopt. Daarin spelen de banken geen rol, wat een deel van het bestaande wantrouwen oplost. 

De koers van een cryptocurrency blijft echter afgeleid van euro’s of dollars, het is dus maar wat de gek ervoor geeft. De bitcoinkoers is de afgelopen twaalf maanden opgelopen van iets meer dan 200 euro naar bijna 600 euro per bitcoin, met een piek in juni van bijna 700 euro. Erg stabiel is het nog allemaal niet. De totale omvang van het aantal bitcoins is momenteel ongeveer 9 miljard euro, wat veel lijkt maar niks voorstelt ten opzichte van de hoeveelheid euro’s of dollars in omloop. 

Bovendien zijn er nog wel wat kinderziektes, zo worden cryptocurrencies regelmatig onder vuur genomen door computerfraudeurs. Cryptocurrencies zijn geen veilig alternatief voor euro’s of dollars. Terug naar de gulden is niet realistisch. Misschien moet je gewoon wat goud kopen voor de veiligheid. Of voor je vriendin.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans TielkemeijerHans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier
Reacties op dit artikel

Datum: 18-10-2016 00:07
Naam: Andre Koster
Bericht: Het belangrijkste voordeel van cryptocurrencies, zoals de bitcoin, is dat het betalingsverkeer niet valt te traceren, omdat de afwikkeling via anonieme ‘privé’-computers verloopt. -- Onzin. Bitcoin is volledig transparant, alle transacties op de Blockchain kunnen via zgn. blockchain-explorers zoals blockchain.info worden ingezien. Alleen is niet op voorhand duidelijke wie over welke Bitcoin-adressen beschikt. Voorts zijn de computers die Bitcoin-transacties afwikkelen de miners niet anoniem. Van ieder blok met Bitcoin-transacties is bekend welke computer dit gemaakt heeft en doorgaans door welke miningpool.
Datum: 18-10-2016 11:49
Naam: Rogier
Bericht: Jammer dat dit artikel bol van de foutieve aannames staat. De bitcoin bestaat nu bijna 8 jaar, iets meer dan een paar. Niet cryptocurrencies maar handelende bedrijven zijn aangevallen. De Gulden bijvoorbeeld is zeer veilig. Het fluctueren van de waarde bitcoin heeft in 90% van de gevallen te maken met het massaal inkopen of verkopen van bitcoin in China. De chinezen vertrouwen de bitcoin meer dan hun eigen valuta. Juist het wantrouwen tegenover de euro heeft gezorgd voor de geboorte van de virtuele Gulden. Het doel van deze munt is het dagdagelijks gebruik van de consument en ondernemers. Daarnaast is de munt op dit moment een uitstekende investering.
Datum: 18-10-2016 12:25
Naam: Derk
Bericht: erg kortzichtig. Nederland gaat vooroplopen qua crypto acceptatie zoals Nederland vaak voorop loopt qua innovaties, waardeer deze innovatiekracht en passie
Datum: 18-10-2016 13:11
Naam: Iemke
Bericht: Prutser de koers wordt uitgedrukt in euro''''s of dollars wat de gek ervoor geeft. Hoe had je de koers anders uit willen drukken? In graden celsius per diameter? In pepernoten? Leuk dat je een stukje hebt geschreven. Nu weer terug naar de lopende band want dit is te moeilijk voor je. Bitcoin is een waardemedium met een sneller en transparanter bereik dan euro''''s of dollars. Get used to it.
Datum: 22-10-2016 11:20
Naam: Roland
Bericht: Het belangrijkste voordeel van cryptocurrencies, zoals de bitcoin, is dat het betalingsverkeer niet valt te traceren, omdat de afwikkeling via anonieme ‘privé’-computers verloopt. Daarin spelen de banken geen rol, wat een deel van het bestaande wantrouwen oplost. Deze veronderstelling wordt steeds gegeven. Dat het allemaal niet traceerbaar is. Dit is zo''n verkeerde veronderstelling van mensen die hier helemaal geen studie naar hebben gedaan.Het is meer traceerbaar dan het oude cash geld. Je weet nooit van wie dat 50 Eurobiljet geweest is. Als je kijkt op de blockchain https://blockchain.info/ Zie je de hele transactie geschiedenis. Wat nou het valt niet te traceren.

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
KPN 3.04 2.19%
Altice 22.59 1.76%
ArcelorMitta 19.93 1.61%
Air France-K 9.90 1.21%
dalers DALERS
Flow Traders 26.67 -2.18%
ASR Nederlan 27.28 -1.36%
Fugro 13.18 -0.90%
SBM Offshore 14.15 -0.88%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Online beleggen met elk gewenst bedrag tegen lage kosten
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Weet u in welke fondsen u investeert?
Voor u € 350.000 of meer via een bank gaat beleggen, is het goed dat u weet hoe ze te werk gaan. Download het rapport waar de banken bang voor zijn. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.65 %
Knab positief 0.55 %
a.s.r. bank positief 0.55 %
Argenta positief 0.50 %
MoneYou positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail