DSM doet overname<br> in Brazilië DSM doet overname
in Brazilië
 Belastingdienst in zee met Brunel Belastingdienst in zee met Brunel Inloggen
Registreren
19 november, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Robotbeleggen

20-2-2017
Ooit gehoord van Hiwin? Of Harmonic Drive Systems Inc., Yaskawa Electric? Nabtesco? Intuitive Surgical? Grote kans dat het je niets zegt, of je moet thuis zijn in de wereld van Robotica.
Ooit gehoord van Hiwin? Of Harmonic Drive Systems Inc., Yaskawa Electric? Nabtesco? Intuitive Surgical? Grote kans dat het je niets zegt, of je moet thuis zijn in de wereld van Robotica.

Kwamen robots vroeger vooral voor in stripverhalen en science fictionromans, nu of binnenkort heb je kans dat je zorgrobots tegenkomt bij je opa en oma, adviesrobots achter de balie van je bank of je vermogensbeheerder. Of op de plek van je huisarts en als die je doorverwijst heb je kans dat een eventuele operatie wordt uitgevoerd door een operatierobot. Op dit thema zijn nog vele variaties mogelijk en die zullen naar verwachting allemaal realiteit worden.

De hier bovenin genoemde bedrijven produceren onder andere onderdelen voor robots, leveren complete robotsystemen, automatische orderverwerkers en chirurgiesystemen. Die systemen kunnen opereren met een chirurg aan de knoppen of zelfs helemaal geautomatiseerd, waarbij de polsgewrichten van de robots zekerder zijn en een grotere draaihoek hebben dan de menselijke pols.

Hoewel je misschien nooit eerder van deze bedrijven hebt gehoord zijn ze beursgenoteerd. Het lijstje is niet compleet en dit is geen koopadvies, maar wel bedoeld om over na te denken. Op de Nederlandse beurs kom je dit soort aandelen niet tegen. Op ASM L na, want die produceert machines waarmee de supersnelle chips voor robots kunnen worden gemaakt.

Of je voor of tegen deze ontwikkeling bent en of je het prettig vindt of niet: robots komen er aan! Daarbij is het toch geruststellend dat we het hier niet hebben over buitenaardse bezoekers maar door mensen gemaakte robots van staal en een hoop elektronica. Aliens zijn niet beursgenoteerd, maar roboticabedrijven wel. Deze markt kan volgens kenners wel met 300% groeien in de komende jaren. Dat hebben we eerder gehoord, aan het begin van deze eeuw en toen ging het over internet. Dat viel uiteindelijk tegen en leverde toentertijd gevoelige koersverliezen op. De kans dat zoiets weer gebeurt kan je niet uitsluiten, het blijft tenslotte beleggen en de toekomst is onvoorspelbaar. Als je hiervan meer wilt weten kun je dat bespreken met je beleggingsadviseur. Die is nu nog van vlees en bloed, maar in Amerika en China heb je al robotadviseurs. Met hun directe aansluiting op internet en ingebouwde mogelijkheid tot het verwerken van big data hebben ze meer parate kennis dan hun niet geoliede menselijke collega's.    

Robots zullen zorgen voor een behoorlijke verschuiving op de arbeidsmarkt. Die ontwikkeling is niet tegen te houden. Er zijn voorspellingen dat robots ons zoveel werk uit handen zullen nemen dat we zelf niet meer zoveel hoeven te werken. Dan kunnen we met hetzelfde inkomen meer vakantiedagen opnemen en hebben zodoende meer tijd om geld uit te geven. Bijvoorbeeld voor een drankje aan de robotbar of een uurtje onder de massagerobot.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
OCI 19.18 2.38%
GrandVision 20.64 1.08%
DSM 76.62 0.99%
BESI 70.66 0.77%
dalers DALERS
Altice 8.10 -12.0%
Air France-K 10.98 -4.06%
Flow Traders 17.83 -4.01%
Gemalto 32.25 -3.17%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Wanneer kunt u als ondernemer met pensioen?
Beschikt u over een vrij belegbaar vermogen van meer dan € 350.000? Download dan nu “Een Pensioenplan in 15 minuten”, geschreven door het bedrijf van vermogensbeheerder Ken Fisher. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Anadolubank positief 0.50 %
LeasePlan Bank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Anadolubank positief 0.45 %
Argenta positief 0.40 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail