BinckBank moet half miljoen vergoeden BinckBank moet half miljoen vergoeden Vertrouwen consumenten VS neemt toe Vertrouwen consumenten VS neemt toe Inloggen
Registreren
19 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Plotseling rijk? Let goed op!

11-7-2016
Je kunt er van dromen; de hoofdprijs uit de loterij, een grote erfenis of de succesvolle verkoop van je zaak. Als het je overkomt kan het, behalve een hoop geld, ook veel stress opleveren! Wat moet je er mee?
De meeste mensen zeggen dat ze dat wel zouden weten. Als puntje bij paaltje komt blijkt de nieuwe rijkdom vaak nog erg onwennig te zijn. Zoiets concreets als een nieuwe auto of een wereldreis is nog wel te overzien, maar wat doe je met de rest van het geld?

Boiler rooms

Je kunt te raden gaan bij een specialist of bij een ervaren familielid of vriend. Dat gaat helaas niet altijd goed. Nog risicovoller zijn je nieuwe vrienden; het kan gebeuren dat een ‘deskundige’ contact met je opneemt. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt regelmatig voor zogenoemde boiler rooms, van waaruit illegaal wordt gebeld om je te helpen met je ‘probleem’.

Spaarrekening vaak niet interessant


Toen de rente nog hoog was, kon je je geld makkelijk parkeren op een spaarrekening. Misschien fiscaal niet het handigste, maar wel overzichtelijk. Sparen kan nog steeds, maar de rente is bijna nul en er bestaat altijd een kleine kans dat jouw bank failliet gaat. In algemene termen is banksaldo gegarandeerd voor 100.000 euro per persoon per bank, dus als het om meer geld gaat is het raadzaam om extra maatregelen te nemen. 

Als vermogensbeheerder heb ik veel contact met mensen die behoorlijk wat te spenderen hebben. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om je vermogen te structureren. De beste oplossing verschilt per situatie, volledig afhankelijk van doelstellingen en wensen. Geen wonder dat het erg lastig is om voor jezelf keuzes te maken, als je plotseling veel geld ontvangt.

Win advies in en vraag om een second opinion

Het is raadzaam om advies in te winnen, maar realiseer je altijd dat er meerdere wegen naar Rome leiden! Er is geen panklare oplossing die voor iedereen geschikt is. Houdt er ook rekening mee dat financiële adviseurs een eigen agenda kunnen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze uitsluitend eigen producten verkopen of zoveel mogelijk door jou betaalde uren willen maken. Er is niks mis met goede eigen producten of een adviseur die op urentarief werkt, maar het kán wel, dus blijf kritisch.

Een goede adviseur weet hoe hij ingewikkelde materie ook voor jou begrijpelijk kan maken. Houdt het overzichtelijk, is mijn advies. Ingewikkelde oplossingen werken op papier vaak beter dan in de praktijk. Vraag altijd naar de argumenten achter het advies. Ga naar een ander en vraag een second opinion. Weet dat domme vragen niet bestaan (wel domme antwoorden).

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Vopak 39.19 13.64%
TomTom 8.26 5.45%
OCI 19.30 3.79%
Philips Ligh 32.16 2.42%
dalers DALERS
Air France-K 10.02 -6.36%
BESI 72.75 -1.29%
Aegon 5.52 -0.29%
ASMI 56.20 -0.21%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »