Winstwaarschuwing<br> bij General Electric Winstwaarschuwing
bij General Electric
Verkoop bestaande woningen VS neemt toe Verkoop bestaande woningen VS neemt toe Inloggen
Registreren
23 oktober, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Doorlopen mensen, niets aan de hand

9-11-2016
Het is dus toch Donald Trump geworden. Hoe nu verder?
Het is dus toch Donald Trump geworden. Wat dat betreft zijn verkiezingsgoeroes ook maar profeten die brood eten. Net als beursgoeroes die een daling van 10 procent of meer voorspelden, als Trump zou winnen. Hoe nu verder?

Trump wil Amerika weer groot maken. Nog groter, mag je dan wel zeggen, want Amerika is goed voor ongeveer een kwart van de wereldeconomie. Het Bruto Nationaal Product, zeg maar: wat er jaarlijks wordt geproduceerd, van Amerika is nog steeds het dubbele van runner up China. Waarbij moet worden aangetekend dat niemand dit soort cijfers precies weet te berekenen, ook het Internationaal Monetair Fonds niet, waar voorgaande bevinding vandaan komt.

Voortdurend op het verkeerde been gezet

Zo wordt je als particuliere belegger voortdurend op het verkeerde been gezet: Het Verenigd Koninkrijk blijft in de Europese Unie, oh nee, toch niet. De dollarkoers wordt gelijk aan de euro, oh nee, toch niet. Hillary Clinton wordt de nieuwe president van Amerika, oh nee, toch niet.

Wat te doen?

De verkiezingsbelofte van Trump is niet goed voor de economie van opkomende markten en die van China in het bijzonder. Daarentegen, met name Amerikaanse bedrijven die zich bezig houden met infrastructuur kunnen de komende vier jaar aan de bak. Wie zich zorgen maakt of het de komende vier jaar allemaal gaat lukken, kan goud kopen. Wie het niet weet zorgt voor een gespreide portefeuille en onderhoudt die als een goedverzorgde tuin. Af en toe een beetje snoeien, maar niet elk jaar opnieuw aanleggen.

Niet alleen Amerika is verdeeld. Ook beleggers kan je verdelen in verschillende kampen. De klassieke belegger, met zijn buy-and-hold-strategie, vertegenwoordigd door Warren Buffet. Daar tegenover de actieve belegger, met als extreme exponent de flitshandelaar die meerdere transacties per seconde doet (althans, dat doet zijn computer). Daartussen zitten actieve fondsmanagers en vermogensbeheerders die trachten zorgvuldig te manoeuvreren tussen hun lange termijn visie en korte termijn verwachtingen. 

Vervolgens zijn daar de beursgoeroes en financiële journalisten die weer een eigen belang hebben: gelezen worden! Dat lukt vooral met spectaculaire onthullingen en adembenemende vooruitzichten. Angst is nu eenmaal een sterkere emotie, dus met een suggestieve krantenkop in chocoladeletters doe je goede zaken voor je uitgever. Een genuanceerd verhaal trekt minder aandacht.

Gewoon doorlopen

Donald Trump is de nieuwe president. Voorlopig hebben we met hem te maken, die zekerheid is er en dat is goed nieuws, want beleggers houden niet van onzekerheid. Trump is een dankbare bron voor de media, we zullen nog veel van hem horen. Echter, waarschijnlijk hebben beleggers hun ogen alweer gericht op de volgende dreiging; het referendum in Italië bijvoorbeeld. De particuliere belegger moet zich hierin maar staande zien te houden. Dat is lastig als je op het verkeerde been wordt gezet. Doorlopen is dan beter. 


Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Fugro 11.62 0.35%
Ahold Delhai 16.35 0.15%
Unilever Cer 47.86 0.15%
DSM 72.77 0.08%
dalers DALERS
Flow Traders 20.32 -0.29%
Wereldhave 38.83 -0.28%
Wessanen 15.44 -0.26%
Arcadis 18.10 -0.22%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
FitVermogen Fondsbeleggen
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten! Met prijswinnende fondsen van NN. Makkelijk en flexibel. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.50 %
Anadolubank positief 0.50 %
Knab positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »