U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

AEX vindt weg omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met stevige winst gesloten, geholpen door beter sentiment op diverse fronten.

De AEX sloot 1,5 procent hoger op 565,56 punten. De Midkap-index steeg 1,7 procent en de Smallcaps werden ook 1,7 procent meer waard.

"We hadden verwacht dat de beurs vandaag positief zou zijn, maar dat hij tot 2 procent zou stijgen dat niet", zei Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Het optimisme is volgens hem te wijten aan een mix van factoren, zoals het uitblijven van geopolitieke escalatie tussen China en Japan, een herstel van de olieprijs op dalende productie in de VS, en signalen dat het coronavirus aan het afzwakken is in delen van Amerika.

Ook hielp mee dat Goldman Sachs adviseerde om cyclische fondsen te gaan kopen. In Amsterdam hadden aandelen als ArcelorMittal maar ook vastgoedfondsen en financials vleugels.

Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat er op korte termijn een nieuw coronasteunpakket in de VS wordt gepresenteerd. Als er geen deal komt, zal de markt snel corrigeren, verwacht Nicholas Brooks van Intermediate Capital Group. Toch verwachten de meeste marktkenners op korte termijn witte rook in Washington.

Ook gunstig voor optimisten op de beurs was het bericht dat Rusland een vaccin tegen het virus heeft goedgekeurd. Een dochter van president Vladimir Poetin zou het middel al met goed gevolg persoonlijk hebben getest.

Dit alles gebeurde bij een geringe omzet, met een handel die minder dan de helft van het normale volume heeft, zei Vermeulen.

De vermogensbeheerder was eerder minder positief over de vooruitzichten voor de beurs, maar ziet nu dat de koersen na een tikje omlaag niet verder zakken, terwijl de bedrijfsresultaten beleggers het gevoel hebben gegeven dat het met de winsten uiteindelijk wel weer goed komt.

De Duitse ZEW index deed het dinsdagochtend flink beter dan voorzien. De verwachtingsindex steeg in juli onverwacht van 59,3 naar 71,5, waar een daling was verwacht.  Overigens daalde de index voor de huidige omstandigheden wel iets.

Toch waarschuwde het ZEW-instituut dat de "nog altijd erg lage winstverwachtingen voor de banken en verzekeraars voor de komende zes maanden reden tot zorg geven", aldus Achim Wambach van ZEW.

De Amerikaanse producentenprijzen stegen in juli sterker dan verwacht, met 0,6 procent in plaats van 0,3 procent.
 
De olieprijs steeg. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 42,53 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,1 procent duurder werd op 45,47 dollar.  

Er worden deze week niet alleen cijfers gepubliceerd over de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, maar ook rapporten van de EIA, OPEC en IEA. "De markten zullen goed kijken wat de verwachtingen zijn voor de vraag en wat dat betekent voor de oliebalans de komende maanden", aldus Warren Patterson van ING.

De euro/dollar noteerde op 1,1780. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,1741 op de borden.

De euro is meer dan 10 procent gestegen sinds de dip tegenover de dollar in maart. Een neerwaartse correctie voor de euro lijkt in de maak, volgens analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen bijna alle aandelen hoger. Koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 8,4 procent.

Andere aandelen die de wind in de rug hadden waren de financials ING, Aegon en ABN AMRO, terwijl ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell bijna 4 procent steeg en het cyclische uitzendbedrijf Randstad 4,5 procent meer waard werd.

AkzoNobel won 2,1 procent. Sectorgenoot PPG meldde betere trends in Europa en China en verwacht daarom in het derde kwartaal een lagere omzetkrimp dan eerder gemeld.

Adyen was met een verlies van 1,5 procent het slechtst presterende fonds. Unilever sloot bijna een procent lager.

In de AMX ging Fugro aan de leiding met een koerswinst van 7,3 procent. ABN AMRO heeft het aandeel vandaag van de verkooplijst gehaald, omdat de kostenbesparingen het beter doen dan verwacht en de vraag naar olie zich eveneens beter dan verwacht herstelt. Verder won Aalberts 5,2 procent en BAM zelfs 6,0 procent.
 
GrandVision daalde 0,8 procent. De overname door EssilorLuxottica lijkt een steeds moeizamer proces te worden.

TKH daalde 3,5 procent na het afgeven van halfjaarcijfers. Die cijfers waren een stuk beter dan verwacht, maar de afgegeven outlook voor 2020 stelde wel teleur.

Bij de smallcaps won Vivoryon maar liefst 18 procent, terwijl Vastned 3,5 procent steeg na een koersdoelverhoging door Berenberg. Sectorgenoot Wereldhave steeg bijna 5 procent. Het faillissement van FNG raakt ook het vastgoedfonds, dat in acht winkelcentra ruimte verhuurt aan de modegroep met merken als Didi en Miss Etam, goed voor 0,7 procent van de totale huurinkomsten van Wereldhave.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag rond het Europese slot overwegend hoger. Alleen de Nasdaq noteerde een klein verlies.

Bron: ABM Financial NewsBeeld: Euronext

Vandaag in het nieuws

 1. Europese beurzen sluiten flink lager

  18:27, ABM Financial News
 2. Techaandelen trekken AEX nog lager

  17:50, ABM Financial News
 3. Powell: Fed voldoet bijna aan voorwaarden voor taperen

  17:15, ABM Financial News
 4. Beursagenda: macro-economisch

  16:33, ABM Financial News
NLD25 772,78 -15,46 -1,96%
AEX 773,71 -14,96 -1,90%
US30^ 34.337,26 -542,62 -1,56%
Nasd100^ 14.795,46 -410,50 -2,70%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 28-09
  Emakina Group
  Halfjaarresultaten 2021
 2. 28-09
  SCHEERDERS VAN KERCHOVE'S VERENIGDE FABRIKEN NV
  Halfjaarresultaten 2021
 3. 28-09
  Frankrijk
  Consumentenvertrouwen Frankrijk - Sept 2021
 4. 28-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 28-09
  Verenigde Staten
  Consumentenvertrouwen Verenigde Staten - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl