Fitch peinst over oordeel AkzoNobel Fitch peinst over oordeel AkzoNobel Boeing boekt meer winst op dalende omzet Boeing boekt meer winst op dalende omzet Inloggen
Registreren
27 april, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Levert duurzaam beleggen meer op?

22-3-2017
Beleggen met een schoon geweten. Als dat kan zonder rendement in te leveren, of met hetzelfde resultaat bij minder risico, dan is dat voor veel beleggers een aantrekkelijk idee.
Beleggen met een schoon geweten. Als dat kan zonder rendement in te leveren, of met hetzelfde resultaat bij minder risico, dan is dat voor veel beleggers een aantrekkelijk idee. Duurzaam beleggen is voor pensioenfondsen een vereiste. Om in de portefeuilles van deze institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen,  te mogen voorkomen moeten bedrijven aan allerlei eisen op het gebied van duurzaamheid voldoen. Veruit de meeste beursgenoteerde bedrijven voldoen hieraan. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle bedrijven die in de AEX-index zijn opgenomen. 

Hierbij valt wel een kanttekening te plaatsen. Duurzaamheid, soms ook groen beleggen genoemd, is namelijk een rekbaar begrip. De bedrijven in de AEX-index worden als duurzaam gezien, maar niet door iedere belegger! In de meest strenge vorm worden alle vervuilende bedrijven uitgesloten, zoals olie-industrie en mijnbouw. 

In een meer algemene benadering van duurzaamheid wordt geaccepteerd dat er bedrijven zijn die het milieu belasten, omdat er nog geen alternatieven zijn. Dan kunnen aandelen van olie- en mijnbouwondernemingen wel worden opgenomen, mits zij in hun bedrijfsvoering bovengemiddeld aandacht besteden aan het milieu en vooroplopen in onderzoek naar duurzamere alternatieven. Dit wordt ook wel ‘best-in-class’ genoemd. 

Producenten van alcohol, rookwaren, wapens, maar ook gokpaleizen en volwassenenentertainment worden door duurzame beleggers uitgesloten. De meeste ‘gewone’ beleggers willen dit soort bedrijven ook niet in hun portefeuille, alhoewel voor bierbrouwers, zoals Heineken, nog wel eens een oogje wordt dichtgeknepen. Ik schreef al, het is moeilijk een harde definitie van duurzaamheid vast te stellen.

Er is een aandelenindex die de koersen van duurzame bedrijven volgt: de DowJones Sustainability Index. Die index doet het soms iets beter en soms minder goed dan de gebruikelijke wereldindices. Ook het beleggersrisico ontloopt elkaar daarbij niet veel. Er valt dan ook niet te voorspellen of een duurzame beleggingsportefeuille veel zal afwijken van die van een minder schone variant. 

De vraag naar duurzame beleggingen zal waarschijnlijk verder toenemen. Institutionele beleggers laten dit punt steeds zwaarder meewegen. Zij kopen ruim driekwart van de duurzame beleggingsmarkt. In de afgelopen jaren is het aandeel van particuliere beleggers hierin gegroeid van 5 procent naar 22 procent. De totale markt van beleggingsfondsen met een duurzaamheidsoormerk is nu iets meer dan 5 procent. Toenemende vraag is goed voor de koersontwikkeling en daarmee hebben duurzame bedrijven een streepje voor. Echter, het gegarandeerde rendement voor mens en milieu is misschien nog wel het belangrijkste argument om duurzaam te beleggen.  

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Flow Traders 28.82 2.27%
Intertrust 18.51 1.56%
Gemalto 55.66 1.40%
Philips Ligh 29.57 1.35%
dalers DALERS
WDP 87.96 -4.03%
SBM Offshore 15.46 -2.12%
ArcelorMitta 7.22 -2.00%
RELX 17.65 -1.92%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Laat experts voor je beleggen. Start nu en ontvang € 50,-
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Een Box 3 investering in film
Investeer nú in de nieuwe film van de makers van Michiel de Ruyter! Aflossing obligatie 121% na 3 jaar, winst-uitkering 33,33% na 5 jaar plus aantrekkelijke extra's. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.65 %
Knab positief 0.55 %
a.s.r. bank positief 0.55 %
Argenta positief 0.50 %
MoneYou positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »