BinckBank moet half miljoen vergoeden BinckBank moet half miljoen vergoeden Vertrouwen consumenten VS neemt toe Vertrouwen consumenten VS neemt toe Inloggen
Registreren
19 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Leuker kunnen ze het niet maken

11-9-2015
Wie in Nederland een goed gevulde spaarpot heeft moet daarover belasting betalen.
Wie in Nederland een goed gevulde spaarpot heeft moet daarover belasting betalen. De overheid gaat er daarbij van uit dat je gemiddeld genomen 4 procent rendement maakt en belast dat rendement met 30 procent vermogensrendementsheffing. Ben je er nog? Het komt er op neer dat je per saldo 1,2 procent belasting betaalt over je vermogen, boven een belastingvrije drempel van ongeveer 20.000 euro per persoon.

Daarin komt verandering. Het idee is dat je met meer vermogen meer rendement kunt maken. Het voorstel is om hogere vermogens zwaarder te belasten, boven ongeveer 300.000 euro ga je meer betalen. Van 1,2% kan de belastingdruk oplopen tot 1,65% voor vermogens boven de 1.025.000 euro. 

De belastingvrije drempel gaat omhoog naar 25.000 euro. Het laagste tarief wordt omgerekend 0.87%, maar dat is ongeveer hetzelfde als de rente op een spaarrekening. Per saldo heb je dan niks verdiend. Bovendien streeft de Europese Centrale Bank er naar om de inflatie op te voeren naar een kleine 2 procent. Als dat gaat lukken wordt je geld ieder jaar 2 procent minder waard! 

De voorgestelde nieuwe vermogensrendementsheffing klopt van geen kanten. Hogere vermogens maken helemaal niet altijd meer rendement, vraag maar aan de pensioenfondsen. Die hebben gigantische vermogens en tegelijkertijd de grootste moeite om hun rendementsdoelstelling van ongeveer 2 procent te halen. 

Bovendien meet de overheid met twee maten. De grondslag voor de nieuwe heffing is de gemiddelde rente op spaargeld. Die staat nu extreem laag, dus bij een oplopende rente zou die heffing ook behoorlijk oplopen. Sparen wordt zodoende nooit meer lonend! Tegelijkertijd hoeft diezelfde overheid nauwelijks rente te betalen over de staatsleningen die ze zelf uitgeeft. De staatsschuld is ongeveer 470 miljard euro, Het maakt als overheid nogal uit of je daarover 1 procent moet betalen, of bijna 5 procent, zoals aan het begin van de kredietcrisis. Dat voordeel voor de staat zien belastingbetalers niet terug.

Tegenwoordig kan iedereen beleggen. Bij verschillende aanbieders (waaronder Tielkemeijer & Partners) kan je al goed gespreid beleggen vanaf een paar honderd euro. Daarvoor hoef je dus geen miljonair te zijn. 

De belastingen zouden simpeler moeten worden. Duidelijker voor de burger en goedkoper om te controleren. De beste maatregel zou dus zijn: afschaffen die vermogensrendementsheffing! Dan worden sparen en beleggen niet meer afgestraft en wordt er niet nog een keer belasting geheven over geld waarover al eerder loon- of dividendbelasting is geheven. Leuker kunnen ze het niet maken, wel eerlijker! 

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier
Reacties op dit artikel

Datum: 9-10-2015 15:08
Naam: Salute
Bericht: De overheid is het best te vergelijken met een gulzig roofdier, als een onbevredigd roofdier. Omdat de overheid niet hoeft te concurreren worden te verwachten begrotingstekorten rechtgetrokken door belastingen te verhogen. En is er een overschot dan worden de overheidsschulden niet afgelost. Geld van anderen is makkelijk doe je makkelijker dan je eigen geld en mooi weer spelen is het devies.

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Vopak 39.19 13.64%
TomTom 8.26 5.45%
OCI 19.30 3.79%
Philips Ligh 32.16 2.42%
dalers DALERS
Air France-K 10.02 -6.36%
BESI 72.75 -1.29%
Aegon 5.52 -0.29%
ASMI 56.20 -0.21%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
In 2018 aandelen verkopen?
Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan dit rapport met onderzoek, analyses en de laatste marktvooruitzichten. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail