Winstwaarschuwing<br> bij General Electric Winstwaarschuwing
bij General Electric
Verkoop bestaande woningen VS neemt toe Verkoop bestaande woningen VS neemt toe Inloggen
Registreren
20 oktober, 2017


De kwestie: John Beijer
John beijer 52x65
John Beijer is sinds 1996 werkzaam als analist bij het beursinformatie bedrijf Beursfoon. Daarnaast is hij tweewekelijks te beluisteren op Finance Television. Beijer is sinds 1994 actief op beurs.
9-2-2009

De kwestie: "Herstel van de economie komt nog in 2009"

Deze keer ben ik het niet eens met de kwestie. Immers, ik verwacht dat het herstel van de economie nog langer op zich zal laten wachten. Echter, dit wil niet zeggen dat de financiele markten wellicht kunnen gaan herstellen. Ik baseer mijn mening op de volgende feiten.

Wereldwijd moeten de regeringen ingrijpen om banken, autofabrikanten en zelfs landen te redden. Hierdoor zien we dat de staatsschuld wereldwijd enorm toeneemt. Momenteel is men druk bezig met het Bad Bank plan. Het idee hierachter, als we het even toespitsen op ING, dat ING door de staatssteun van Bos meer armslag heeft, dus meer geld kan gaan uitlenen, wat noodzakelijk is om de economie op gang te houden.

Het grote idee hierachter is dat al die hypotheken en aanverwante producten nu tijdelijk ergens anders geparkeerd worden in de hoop dat het over een aantal jaar weer wat beter gaat en deze hypotheken en aanverwante producten weer waarde hebben. Helaas zitten we nu in een negatieve spiraal als het om de hypotheken gaat. In de VS is de hypotheek niet alleen gekoppeld aan de persoon maar ook aan het huis en het faillisementrecht is daar vele malen makkelijker ongedaan te maken en te omzeilen dan bij de meeste Europese landen. In Amerika leeft men al jaren op de pof en heeft men de overwaarde van de huizen iedere keer omgezet in kredieten. Echter, huizen die een jaar geleden nog 300.000 dollar waard waren en ook voor die prijs inmiddels gefinancierd waren, zijn inmiddels gedaald naar 200.000 dollar. Bij de eerste groep van hypotheekbetalers, de zogenaamde subprime leningen ging het nog om mensen die hun leningen echt niet meer konden betalen, die kwamen daardoor op straat te staan, dat weer extra aanbod van huizen gaf en hierdoor ging de prijs verder onder druk. Nu zien we dat de mensen die het eventueel wel kunnen betalen, maar niet meer willen betalen, aan de beurt zijn. De reeële waarde van hun huis en de hypotheekschuld ligt dusdanig uit elkaar dat ze de sleutel bij de bank door de brievenbus duwen.

Tel daarbij op dat er een enorme ontslagronde momenteel wereldwijd gaande is, waardoor er nog meer mensen hun hypotheek niet zullen gaan betalen. Hierdoor ontstaat er wederom extra aanbod van huizen en veel aanbod geeft lagere prijzen. Door die lagere prijzen komen er weer meer mensen in de knel.  Door de massa ontslagen zal ook de Nederlandse economie verder terugvallen. We moeten hopen dat de maatregelen die genomen worden ertoe gaan leiden dat de bedrijvigheid weer op gang komt. Het opdrogen van de kredietlijnen hebben ertoe geleid dat er een terugval in de wereldwijde productie heeft plaatsgevonden. Investeringen worden uitgesteld en de consument houdt de hand op de knip. Immers, je hoeft de TV of radio maar aan te zetten, of de krant open te slaan en het slechte nieuws over de wereldwijde economie komt je tegemoet. Het herstel van de economie verwachten wij in 2010 en 2009 zal qua economie stabieler worden. We zitten nu nog in een enorme neergang en vanaf de zomer zal dat tot stilstand komen en vanaf 2010 herstel. Beleggen is echter vooruitzien en kwalitatief goede aandelen mogen gekocht worden, want de Aex zal boven de 300 punten het jaar uitgaan.

 Het BeursGorillapanel over: "Herstel van de economie komt nog in 2009"
 
Cees Smit
Herstel van de economie komt nog in 2009 Cees Smit is directeur van Today’s Beheer en Today's Brokers. Daarnaast schrijft hij columns onder zijn pseudoniem Frank van Dongen. Smit is sinds 1986 werkzaam in de effectenhandel.
lees meer >>
Henk Folkers
Herstel van de economie komt nog in 2009 Henk Folkers is directeur van Trading Port. Regelmatig is hij te gast in het programma Business Class van Harry Mens. In 1981 is Folkers begonnen met beleggen.
lees meer >>
Monique Vernooij
Herstel van de economie komt nog in 2009 Monique Vernooij is werkzaam als redacteur van de financiële websites MoneyMagazine.nl en GELD.nl. Ze is geїnteresseerd in alles wat met geldzaken te maken heeft.
lees meer >>

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier
Reacties op dit artikel

Datum: 13-2-2009 17:59
Naam: Fritz
Bericht: eigenaardig toch die berichten over het herstel van de economie. als je slim was wist je begin vorig jaar al dat het spaak ging lopen. genoeg verhalen / artikelen over de naderende recessie. en dan dat gedoe over de huizenprijzen: zijn ietsiepietsie gezakt. echt niet, trek maar een kwart van de prijs van vorig jaar af dan kom je een beetje in de richting. en dat wordt nog leuker voor kopers als de nieuwe hypotheekrente hoger dus door huidige huiseigenaren niet meer opgebracht kan worden. hupsakee, nog ''ns een paar duizend huizen aan de paal tegen executiewaarde. en al die narigheid bouw ingestort, geen adequate maatregelen van de overheid, giga werkloosheid zou met een jaartje weer goed gaan komen? reken maar van niet: het is nog nooit gebeurd dat een recessie - en zeker niet zo''n zware als we nu hebben - binnen 5 jaar overwonnen was. mind my words: in 2013 wordt het wellicht ietsie beter, voor die tijd absoluut niet. laat u nix wijsmaken door de zogenaamde deskundologen en slimbo''s want ze doen net of deze giga recessie zo maar als door titatovenaar weggepoetst zal worden.

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
OCI 20.41 2.87%
ASR Nederlan 34.86 2.53%
Gemalto 32.62 2.26%
ArcelorMitta 25.14 1.91%
dalers DALERS
Unilever Cer 47.86 -2.72%
Sligro 38.88 -1.83%
Eurocommerci 35.57 -1.78%
Refresco Ger 19.41 -1.17%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
NIEUW Box 3 filminvestering! Beperkte deelname dus wees snel!
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
FitVermogen Fondsbeleggen
Beleggen zonder transactiekosten en zonder servicekosten! Met prijswinnende fondsen van NN. Makkelijk en flexibel. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.50 %
Anadolubank positief 0.50 %
Knab positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
MoneYou positief 0.45 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail