Air France weet<br> staking niet te voorkomen Air France weet
staking niet te voorkomen
Forse daling vertrouwen consumen-<br>ten eurozone Forse daling vertrouwen consumen-
ten eurozone
Inloggen
Registreren
21 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Is goud nog de veilige haven?

13-7-2015
Goud als belegging heeft de naam een veilige haven te zijn in tijden van crisis en paniek.
Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was goud een belangrijk betaalmiddel voor landen bij de aanschaf van wapens. Burgers gebruikten goud om eerste levensbehoeften te kopen. 

Toen eind 2007 de financiële crisis uitbrak, steeg de goudprijs, en de prijs van zilver trouwens ook. Het idee was dat de aanschaf van deze edelmetalen je kon beschermen tegen de financiële gevolgen van een zwakke dollar, toenemende inflatie en zwakke banken. Aan het begin van de crisis werd de euro steeds sterker ten opzichte van de dollar. De inflatie in Amerika liep op van 3 procent naar 5,6 procent in 2008. Goud steeg toen van zo’n 650 dollar (445 euro) naar bijna 1.000 dollar (635 euro) per troy ounce (iets meer dan 31 gram). 

Toen de financiële markten weer tot rust kwamen, bleef de goudprijs oplopen terwijl de inflatie terugliep en de Amerikaanse dollar sterker werd. Er moest dus een andere oorzaak zijn, waardoor de prijs van goud opliep. En die was er; speculanten! Die kochten volop termijncontracten in goud, in de verwachting dat er veel vraag zou komen vanuit China. De economische groei was daar uitbundig en China wilde haar reserves niet alleen in dollars aanhouden. Veel overschotten werden ondergebracht in euro’s en in goud. Daarom steeg de goudprijs naar bijna 1.900 dollar (1.300 euro) per troy ounce in 2011. 

Daarna kwam de klad erin. Hiervoor is een aantal redenen aan te wijzen. De economische groei in China stagneerde, de paniekreacties op de financiële markten waren kortstondig maar vooral; speculanten stapten uit goud. Veel beleggers hadden geanticipeerd op een verdere koersstijging van goud. Nu die uitbleef, dropen ze af. Voor een verder koersstijging van een belegging zijn immers nieuwe kopers nodig. Als de markt verzadigd is, loopt de koers niet verder op. Integendeel, met de verwachting dat de rente vanaf het lage niveau alleen maar kan stijgen, is een belegging in goud, waarop geen rente of dividend vergoed wordt, niet aantrekkelijk. Goud noteert momenteel 1163 dollar (1046 euro).

Is goud dan afgeschreven als beleggingsinstrument? Nee, dat niet. Een belegging in edelmetalen kan een onderdeel zijn van een goed gespreide beleggingsportefeuille. Het gaat echter mis als beleggers een groot deel van hun vermogen beleggen in edelmetalen zoals goud, zilver, palladium of platina. Ook een gedoodverfde veilige haven kan je dan een nat pak opleveren. 

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer

Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? Mail@tielkemeijer.nl

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
ASML 159.25 3.40%
TomTom 8.11 2.40%
Corbion 25.68 2.39%
Boskalis 31.19 2.36%
dalers DALERS
Altice 7.84 -1.33%
Wessanen 15.30 -1.29%
Ahold Delhai 17.65 -0.81%
GrandVision 18.35 -0.33%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
In 2018 aandelen verkopen?
Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan dit rapport met onderzoek, analyses en de laatste marktvooruitzichten. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »